• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

Lapszemle 2017.12.16 08:17 Forrás: index.hu
Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

A rendszer sok helyen kibírhatatlanul lassú volt, az orvosok nem tudtak receptet felírni, egyes patikákban hosszú sorok alakultak ki.

November elsején első nekifutásra nem sikerült a digitális szakadék átugrása a magyar egészségügynek. Most úgy néz ki, aprólékos munkával, szakaszosan tudunk csak átállni arra az új rendszerre, ami jelentősen megkönnyíti a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek helyzetét. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre (EESZT) elvileg november elsején álltak át a gyógyszertárak, a háziorvosok és a kórházak. Az első lépés az e-receptek bevezetése lett volna. Az orvosok eddig csak vényfelíró programot használtak, a patikák pedig vénybeolvasó programot. Az új rendszerben a recepteket már eleve az EESZT-ben kell megírni, amit így egyaránt láthat az orvos, a patikus és a beteg. Ugyanez a cél a leletekkel, a CT- és röntgenfelvételekkel, a beutalók adataival, ami számos új fejlesztés alapja lehet az egészségügyben – olvasható az index.hu portálján.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára pénteken azt mondta: a 21. századi színvonalú fejlesztés novemberben „csendesen és különösebb fennakadás nélkül" indult el. Az Indexnek megszólaló orvosok, patikusok és patikában járó betegek nem éppen erről számoltak be. A rendszer sok helyen kibírhatatlanul lassú volt, az orvosok nem tudtak receptet felírni, egyes patikákban hosszú sorok alakultak ki, sokan ezért inkább visszaálltak a hagyományos, offline rendszerre.

A hivatalos indoklás szerint ez még csak tesztüzem volt. Több mint tízezer patikát, háziorvost, kórházat, rendelőintézetet kellett volna rövid idő alatt egységbe kovácsolni. Az EESZT egyik előnyeként emlegették, hogy emiatt senkinek nem kellett új szoftvert vennie, a meglévő rendszerével csatlakozhatott. Csakhogy a legkülönfélébb szoftvereket nem sikerült mindenhol alkalmassá tenni az EESZT gördülékeny kezelésére. A helyzetet bonyolítja, hogy jövő év végig még egyszerre kell kezelni a papír alapú recepteket és az e-vényeket, a betegekhez kijáró ügyeletes orvosok, mentősök, a fogorvosok és a magánszolgáltatók ugyanis még nem tudnak e-receptet felírni.

További részletek az Indexen.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink