• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Kevesen vannak, és azok sincsenek túl jól

Lapszemle 2017.04.29 08:41 Forrás: nepszava.hu
Kevesen vannak, és azok sincsenek túl jól

Éger: a döntéshozók még mindig a maradék elvén és nem prioritásként kezelik az egészségügyet.

Mintegy 150-200 milliárd forinttal több pénzt ígért jövőre a kórházigazgatók előtt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Siófokon, de ez az egészségügy szűkösségein nem sokat fog oldani, nagyjából elviszi a beígért béremelés. Bár a fizetésemelés viszonylag jelentősnek látszik, mégis is megroppanhat az ellátás: lehet, hogy a pénz későn érkezett, már túl kevés az ember – írja a nepszava.hu.

Nincsenek elegen a betegágyak mellett, és akik vannak, azok sincsenek jól – derült ki Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnökének szavaiból, aki az államtitkári fórum előtt beszélt a szakdolgozókról. Szerinte mára 9-9,5 ezer ápoló hiányzik a rendszerből, de van olyan intézmény, amelyben 40 százalékkal kevesebben vannak a szükségesnél. Akik maradtak, azok sincsenek túl jól: 2015-ben 124, tavaly már 189 hatvanévesnél fiatalabb szakdolgozó halt meg. Saját belső felmérésük szerint, sok a daganatos betegek kollégáik között.

Mint mondta: krízishelyzet van. Különösen amiatt, hogy a béremelés ellenére a kiskereskedelemben még mindig jóval többet keresnek diploma nélkül is, mint az egészségügy diplomás nővérei. Példaként elmesélte, hogy közvetlen barátja, aki diplomás képalkotó operátorként dolgozott, a minap 25 százalékkal magasabb bérért ment el az Ikeába vonalkód-lehúzónak. És hagyták elmenni. Hozzátette: többször jelezték a kormánynak, hogy a súlyos munkaerőhiány enyhítésére engedjék az ágazatban a nyugdíjasokat tovább foglalkoztatni.

Sokat ad az egészségügynek a kormányzat, de ahhoz nem eleget, hogy enyhüljön a lakossági elégedetlenség, és az orvoshiány - erősített rá Balogh szavaira Éger István is. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a baj az, hogy a döntéshozók még mindig a maradék elvén és nem prioritásként kezelik a közpénzek elosztásakor az egészségügyet. A háziorvosoknak az elmúlt két évben tett juttatott 20 milliárd forint mellé még legalább kétszer ennyi kellene ahhoz, hogy az orvosok úgy érezzék, ha szerényen is, de meg tudnak élni a praxisból. Hogy másutt sem oldotta meg az emberhiányt a béremelés, arra a kamara elnöke, aki másodállásban olykor mentőzik, azt mesélte: bizony előfordul, hogy hajnali kettőkor mentőorvosként nem talál szakorvost a sürgősségin, akinek átadhatná a betegét. Hozzátette: másfél éve tárgyalnak a bérekről a kormányzattal, ezalatt szinte megduplázódtak az orvosbérek, ami azonban csak arra lesz elég, hogy egy 50 éves szakorvos az év végén már annyit keressen, mint kezdő szlovák kollégája. Negyedszázados adósság halmozódott fel az egészségügyi dolgozókkal szemben, éppen ezért hiába újították fel 500 milliárdért a vidéki kórházakat, ha nincs pénz a működtetésre – vetette fel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink