• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Lázadnak a sportorvosok az új szabályozás ellen

Lapszemle 2017.10.03 07:04 Forrás: mno.hu
Lázadnak a sportorvosok az új szabályozás ellen

A sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát gyengítit a szakma presztízsének csökkenését eredményező intézkedés.

Jelentősen lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, mostantól ugyanis a sportorvos feladatait az amatőr sportoló háziorvosa, házi gyermekorvosa is elláthatja – derült ki egy, a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet-módosításból. Eszerint ha a háziorvos, házi gyermekorvos vállalja az ez irányú feladatok ellátását, erről írásban tájékoztatnia kell a települési önkormányzat jegyzőjét és az Országos Sportegészségügyi Intézetet (OSEI).

A változtatás igen komoly szakmai ellenállást váltott ki - írta a  Magyar Nemzet. A lap birtokába jutott a Magyar Sportorvostársaság vezetőségének korábbi állásfoglalása az azóta már életbe lépett módosítással kapcsolatban. Ebben azt írják, megdöbbentő, hogy miközben a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ezzel összefüggésben rendeződni látszik a Sportkórház elhelyezése és finanszírozása is, a sportegészségügyi ellátórendszer szakemberbázisát mégis gyengíti a szakma presztízsének csökkenését eredményező intézkedéssel.

Mint írták, kérdés, hogy a továbbiakban miért lenne érdeke a sportorvosi szakvizsga megszerzéséért erőfeszítést tenni a kollégának, ha háziorvosként vagy házi gyermekorvosként is kompetens lesz valaki a sportorvosi tevékenységben. A társaság úgy véli, hogy manapság inkább magas szinten és speciálisan képzett szakemberekre van szükség, akik megfelelnek a sport felértékelődéséből eredő kihívásoknak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is reagált a helyzetre. Honlapjukon azt közölték: sürgős egyeztetést kezdeményeznek a kormánnyal a sportorvoslással kapcsolatos kormányrendelet módosításáról. Tartalmával ugyanis a köztestület nem ért egyet, azonban közigazgatási egyeztetés híján erről idejében véleményt mondani nem tudtak. A MOK szerint sem szakmailag, sem pénzügyileg nem megalapozott a módosítás, ezért életbelépése jelentős problémát fog okozni az alapellátók körében, szembefordítva őket adott esetben nemcsak a hozzájuk bejelentkezett lakossággal, de a helyi önkormányzattal is.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosokat, házi gyermekorvosokat ugyanis nem készítették fel semmilyen sportorvosi feladatra. Az ilyen tevékenység pedig szerintük nem tartozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozottak körébe, így egyetlen háziorvos sem kötelezhető rá. Az alapkérdéseket sem szabályozták, ezért a változtatás nem előremutató, hanem kifejezetten zavart keltő lehet - idézte a kamarát a lap.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink