• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Lekötözve vajúdott: két és fél éve nyomoznak

Lapszemle 2017.09.12 07:31 Forrás: zoom.hu
Lekötözve vajúdott: két és fél éve nyomoznak

Négy embert gyanúsítanak a lekötözött szülő nő halott csecsemője miatt.

Négy embert is bűncselekménnyel gyanúsít a rendőrség, amiért 2015 márciusában a Szent Imre Kórház pszichiátriai osztályán egy vajúdó nő nem kapott orvosi segítséget és a csecsemője meghalt. A kórház vezetése először megpróbálta eltusolni az ügyet, és egy belső vizsgálatra hivatkozva azt állították, hogy azért nem vitték át a nőt a szülészetre, mert nem ez volt a „vezető kórképe", vagyis másodlagos volt, hogy állapotos. Mint mondták, a gyermeket az anya holtan hozta világra, több beteg viszont azt állította, hogy a csecsemő még felsírt  - írta a zoom.hu.

A rendőrség először közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta az eset körülményeit, később azonban az Életvédelmi Osztály kezdett nyomozni az ügyben. A BRFK sajtóosztálya a Zoom.hu kérdésére most azt válaszolta, hogy a nyomozás még mindig tart, de „az üggyel összefüggésben négy főt hallgattak ki, két főt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, két főt pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt."

A sajtóhírek alapján az ombudsman átfogó vizsgálatot indított a kórházban, ahol súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel: szakértői jelentés szerint a gyermek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét.

Székely László, ombudsman szerint a pszichiátriai osztály alkalmazottai a vajúdást és a szülés megindulását sem vették észre, annak ellenére, hogy a nőt a krízismegfigyelőben helyezték el, ahol szigorú megfigyelés alatt kellett volna tartaniuk. A nő pelenkázva volt és le is kötözték, és már csak akkor siettek segítségére, amikor a gyermek feje és karja már látható volt. Az ombudsmani jelentés szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az a tény, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott.

A lap kereste a Szent Imre kórházat, hogy megtudják, milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy megszüntessék a hiányosságokat. Arról is érdeklődtek, hogy a büntetőeljárásban pontosan, kiket gyanúsítanak. Kérdéseikre azt válaszolták, hogy
„az ombudsmani vizsgálat, amely a haláleset kapcsán indult, nem adott pontos, hiteles képet intézményünkről. Az abban foglaltakkal nem értettünk egyet." A gyanúsítást a nyomozás lezártáig pedig nem akarták kommentálni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink