• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Már műtéti szettet is készítenek rabok

Lapszemle 2016.05.23 09:29 Forrás: magyaridok.hu
Már műtéti szettet is készítenek rabok

A lepedőtől az orvosi eszközökig, termékek tucatjait kell ma már börtöncégektől beszerezniük a kórházaknak.

A legutóbbi rendeletmódosítás nyomán immár az egyszer használatos, tehát steril műtéti szettekből is olyat kell rendelniük az egészségügyi intézményeknek, amit fogvatartottak állítottak össze – írja a magyaridok.hu portálja.

Évről évre egyre több terméket és szolgáltatást vásárolnak a közintézmények a börtöncégektől. Egészen pontosan a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Központi Ellátó Szervétől (KESZ), amelytől a hatályos jogszabályok szerint minden, százezer forintot meghaladó beszerzésnél kötelező ajánlatot kérni, de például a hulladékkezelésnél a kötelezettség százezer forint alatt is él. A költségvetési szerveknek a közbeszerzési eljárás lefolytatását igénylő, tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t, és ha képes azt teljesíteni, ismét csak vele kell szerződni. A KESZ aztán legyártatja vagy beszerzi az igényelt terméket, illetve szolgáltatást. Az egyetlen különbség a KESZ által lefolytatott és a hagyományos közbeszerzési eljárások között, hogy az előző esetben kötelező fogvatartottaknak részt venniük a termékek gyártásában, illetve a szolgáltatás nyújtásában.

A kórházakkal kötött tavalyi központi ellátásos szerződések csaknem 70 százaléka mosatásról szólt, nagyobb mennyiségben még papírtörlőket, vécépapírokat, ágyneműt, törölközőt, munkaruhát és irodabútort vásároltak a börtöncégektől az egészségügyi intézmények. A laborbútorok, valamint az egyszer használatos nem szőtt textil termékek, műtéti szettek egyelőre nem érik el a megrendelések egy százalékát. Ám ez a jövőben várhatóan változni fog, ugyanis már működik az az úgynevezett tiszta terű varroda, ahol azok az egészségügyi termékek készülnek, amelyek sterilizálás után alkalmasak egészségügyi felhasználásra. Így tehát nem lesz akadálya annak, hogy ezeket is a KESZ-től szerezzék be a kórházak – közölték a BVOP-nál.

Az egyszer használatos nem szőtt textil termékek, vagyis a műtőskabátok, sapkák, zsilipruhák, lepedők, védőruhák, műtéti szettek a legutóbbi rendeletmódosítással kerültek be a központi ellátási körbe. Ezeket eddig orvostechnikai cégektől szerezték be a kórházak, ám mostantól kötelező lesz a KESZ-től ajánlatot kérniük ezekre, és azt – a többi termékhez, szolgáltatáshoz hasonlóan – csak abban az esetben utasíthatják el, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy az legalább 25 százalékkal drágább, mint amennyiért az adott holmit eddig beszerezték.                   

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink