• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Már műtéti szettet is készítenek rabok

Lapszemle 2016.05.23 09:29 Forrás: magyaridok.hu
Már műtéti szettet is készítenek rabok

A lepedőtől az orvosi eszközökig, termékek tucatjait kell ma már börtöncégektől beszerezniük a kórházaknak.

A legutóbbi rendeletmódosítás nyomán immár az egyszer használatos, tehát steril műtéti szettekből is olyat kell rendelniük az egészségügyi intézményeknek, amit fogvatartottak állítottak össze – írja a magyaridok.hu portálja.

Évről évre egyre több terméket és szolgáltatást vásárolnak a közintézmények a börtöncégektől. Egészen pontosan a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Központi Ellátó Szervétől (KESZ), amelytől a hatályos jogszabályok szerint minden, százezer forintot meghaladó beszerzésnél kötelező ajánlatot kérni, de például a hulladékkezelésnél a kötelezettség százezer forint alatt is él. A költségvetési szerveknek a közbeszerzési eljárás lefolytatását igénylő, tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t, és ha képes azt teljesíteni, ismét csak vele kell szerződni. A KESZ aztán legyártatja vagy beszerzi az igényelt terméket, illetve szolgáltatást. Az egyetlen különbség a KESZ által lefolytatott és a hagyományos közbeszerzési eljárások között, hogy az előző esetben kötelező fogvatartottaknak részt venniük a termékek gyártásában, illetve a szolgáltatás nyújtásában.

A kórházakkal kötött tavalyi központi ellátásos szerződések csaknem 70 százaléka mosatásról szólt, nagyobb mennyiségben még papírtörlőket, vécépapírokat, ágyneműt, törölközőt, munkaruhát és irodabútort vásároltak a börtöncégektől az egészségügyi intézmények. A laborbútorok, valamint az egyszer használatos nem szőtt textil termékek, műtéti szettek egyelőre nem érik el a megrendelések egy százalékát. Ám ez a jövőben várhatóan változni fog, ugyanis már működik az az úgynevezett tiszta terű varroda, ahol azok az egészségügyi termékek készülnek, amelyek sterilizálás után alkalmasak egészségügyi felhasználásra. Így tehát nem lesz akadálya annak, hogy ezeket is a KESZ-től szerezzék be a kórházak – közölték a BVOP-nál.

Az egyszer használatos nem szőtt textil termékek, vagyis a műtőskabátok, sapkák, zsilipruhák, lepedők, védőruhák, műtéti szettek a legutóbbi rendeletmódosítással kerültek be a központi ellátási körbe. Ezeket eddig orvostechnikai cégektől szerezték be a kórházak, ám mostantól kötelező lesz a KESZ-től ajánlatot kérniük ezekre, és azt – a többi termékhez, szolgáltatáshoz hasonlóan – csak abban az esetben utasíthatják el, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy az legalább 25 százalékkal drágább, mint amennyiért az adott holmit eddig beszerezték.                   

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink