• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

Lapszemle 2017.12.16 08:23 Forrás: magyaridők.hu
Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

Tízmilliárdokért fejlesztik majd az elméleti és a gyakorlati képzés színtereit.

Több tízmilliárd forintos rekonstrukció, felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg hamarosan a Semmelweis Egyetemen, miután a kormány döntött a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről. A jelentős infrastrukturális beruházásokat magába foglaló program nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egyetemen az oktatási és a kutatási feltételek megfeleljenek a XXI. századi orvosképzés követelményeinek – írja a magyaridok.hu.

A magyarországi orvos- és egészségtudományi képzés népszerűsége miatt e területet már a 2016 végén elfogadott, Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati dokumentum is stratégiai jelentőségűnek nevezte, most pedig a kormány jóváhagyta az egyik legjelentősebb hazai orvosképző hely, a Semmelweis Egyetem (SE) fejlesztését célzó tervet. Egészen pontosan a Semmelweis XXI. fejlesztési projekt tervezési folyamatainak megkezdéséről született döntés.

A kormány döntése nyomán megkezdődhetnek az építészeti, kivitelezési-tervezési munkálatok az Elméleti Orvostudományi Központ fejlesztésével, a Hőgyes–Schöpf-Merei gyógyszerkutatási centrum kialakításával, az egészségügyi közszolgálati kar fejlesztésével és az egyetemi logisztikai központ kialakításával kapcsolatban. Ugyancsak elkezdődhet a tervezés a fogorvostudományi kar és az egyetemi klinikák megújítására, a Korányi-tömb betegellátási funkcionalitásának teljes körűvé tételére.

A tervek szerint Budáról Pestre költözik a Pulmonológiai Klinika, és fejlesztik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát. A kormány összesen négymilliárd forintot hagyott jóvá a tervezési munkálatokra és további másfél milliárdot a Kútvölgyi úti klinikai tömb befejezésére. Arról is döntés született, hogy a fejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják, valamint hogy az emberi erőforrások miniszterének 2018. január végéig előterjesztést kell tennie arról, milyen együttműködés képzelhető el a tervezett új dél-budai centrumkórház és a Semmelweis Egyetem között. Mint emlékezetes, korábban szó volt arról, hogy az új szuperkórházat az egyetem fogja működtetni, a betegellátás mellett oktatási és kutatási célokra is használva annak infrastruktúráját.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink