• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Mitől lesz szuper a szuperkórház?

Lapszemle 2018.01.19 07:10 Forrás: magyarnarancs.hu
Mitől lesz szuper a szuperkórház?

Ha elődeink is mindig a régihez ragaszkodtak volna, a mai kórházaink fel sem épültek volna.

A hagyományos kórházi épületek, a 19. századi elvek alapján tervezett, nagy telkeken egymástól elkülönülten álló épületekből álló kórházak nem alkalmasak a mai, modern technológia befogadására, mivel sem alaprajzukat, sem méreteiket, sem gépészetüket nem erre tervezték. Ma már megalkuvások esetén sem lehet e romhalmazt szakmai és gazdasági tekintetben is optimálisan működtetni akkor sem, ha esztétikai tekintetben szépek, eredeti kivitelükben igényesek, és szeretjük őket- írta Weltner János sebész főorvos a magyarnarancs.hu matera medica blogján.

Mára már egyértelművé vált, hogy fel kell adni a régi épületeket, és a mai technológiának és logisztikának megfelelő újat kell építeni. Mivel ma egy új kórház létesítésekor a puszta épület a beruházási költség mindössze harmada (a többi az épületgépészet és az orvostechnika), ezért érdemes egy költség- és mérethatékony épületet emelni az aktuális feladatok céljára.

A költséghatékonysági tekintetben a kórház legyen elég nagy ahhoz, hogy a beépített technológia jó kihasználtságát biztosítsa. Az OECD államokban 8,7 akut és krónikus kórházi ágy jut ezer lakosra, nálunk 7, ebből mintegy 4,2 az akut ellátást nyújtó ágy. A központi nagytérség lélekszámát és a főváros progresszív ellátásban vitt szerepét figyelembe véve mintegy 4 millió lakos ellátásával kell számolni, amihez legalább 16 ezer ágyra van szükség. Két, már meglévő jó állapotú kórház mellett tehát egy oktatást is végző új kórházra és két további új kórházra lenne szükség, mely 50 év múlva is kórháznak lesz nevezhető. Legyen az új 4 ezer ágyas. E 4 ezer ágy mintegy egymillió lakos ellátására és a magas szintű orvos- és szakdolgozó-képzésre lehet alkalmas.

Az orvos-szakmai programot az ellátandó lakosság megbetegedései határozzák meg. Át kell tekinteni az elmúlt évtized megbetegedési adatait, közülük azokat, amelyek hosszabb-rövidebb kórházi kezelést igényelnek. A szakmánkénti esetszámot, valamint ezen esetek átlagos kórházi kezelési idejét figyelembe véve lehet kiszámolni, hogy hány belgyógyászati, sebészeti, bőrgyógyászati stb. ágyra van szükség. Jelenleg 82 szakterületet ismerünk el szakvizsgával, ebből 46 kapcsolódik fekvőbeteg ellátáshoz is, és 41 szakterületen fordulnak elő sürgősségi esetek. Ebből adódik, hogy az államtitkár által közzétett elvárást a „minden szakmában" tekintetében 46 kórházi osztály, a sürgősségi ellátásra való alkalmasságot 41 szakma képviselete esetén tudja teljesíteni egy új kórház. Attól és akkor „szuper", hogy erre képes.

További feltételek a teljes cikkben

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink