• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

      EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

    • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

      EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

    • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

      Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

  • EESZT
    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

    • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

      Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

    • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

      Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

Nem mindegy, hogy milyen mézet eszünk

Lapszemle 2018.01.02 08:26 Forrás: inforádió.hu
 Nem mindegy, hogy milyen mézet eszünk

A Kínából érkező rossz minőségű dömpingáruval egyelőre képtelenség felvenni a versenyt.

A szakértő szerint a magyar méhészek háromszor annyi mézet állítanak elő, mint amennyit belföldön el lehetne adni, de a Kínából érkező rossz minőségű dömpingáruval képtelenség felvenni a versenyt. A méz eredetének pontos feltüntetésével és bizonyos technológiai eljárások használatának tiltásával is szigorítanák a méz piacra jutását az Európai Unióban. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmodnta, a magyar méztermelők továbbra is versenyhátrányban vannak a főként Kínából érkező olcsó mézimporttal szemben az európai országokban.

A fogyasztó csak azt tudja, hogy az adott méz nem a Holdról származik – mondta Bross Péter, aki hozzátette, a jelenlegi szabályozás szerint, ha kettőnél több országból származó mézkeverékből áll össze a termék, akkor elég azt feltüntetni, hogy az unióból, vagy azon kívülrő származik, vagy a kettő keverékéből áll össze.

Az elnök elmondta, egyesületük azt is kötelezővé tenné, hogy a terméken tüntessék fel a méz származási helyeit olyan sorrendben, amilyen arányban eloszlik a méz összetétele. A szakember szerint a fogyasztók elsősorban a saját országukból származó terméket fogyasztják, ezen felül pedig a minimum elvárás, hogy a méz az unióból származzon. Bross Péter hozzátette azt is, a jelenlegi szabályozás azt határozza meg, hogy a mézhez nem lehet plusz adalékot adni, illetve nem lehet semmi mást sem kivonni belőle.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink