• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Országjelentés – rossz állapotban az egészségügy

Lapszemle 2018.03.08 06:50 Forrás: nepszava.hu
Országjelentés – rossz állapotban az egészségügy

Az Európai Bizottság szerint az oktatás és az egészségügy teljesítménye és eredményei az uniós átlag alatt vannak.

A gazdasági elismerés mellé az Európai Bizottság tegnapi elemzése újból kritizálta a magyar politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, a magas korrupciós kockázatot, az oktatás és az egészségügy rossz állapotát, olvasható a nepszava.hu portálon.

Elismeri Magyarország gazdasági teljesítményét, de figyelmeztet a fennálló kockázatokra is az Európai Bizottság szerdán közzétett országjelentése. “Az elmúlt évhez viszonyítva egy sor területen haladást értek el, és a tavalyi brüsszeli ajánlások végrehajtásának a színvonala többé-kevésbé megegyezik az uniós átlaggal" — így értékelte a magyar gazdaság helyzetét egy neve mellőzését kérő magasrangú bizottsági tisztségviselő. Brüsszelben nyilatkozó fideszes politikusok és kormányzati illetékesek ugyanakkor “politikai kampányjelentésnek" nevezték a 60 oldalas beszámolót.
Az Európai Bizottság úgy látja, hogy tavalyhoz képest sikerült valamelyest átláthatóbbá tenni a közbeszerzéseket, de figyelemre méltónak ítéli a korrupciós kockázatokat.

Külön kritika tárgya a jelentésben az adózás rendszere. Az Európai Bizottság továbbra is magasnak ítéli a munkára kivetett adó szintjét, különösen az alacsony jövedelműek körében. Azt is a magyar döntéshozók szemére veti, hogy a multinacionális vállalatok számára biztosítják az adóelkerülés egy formáját.

Magyarországon kívül hat másik uniós tagországot is megnevez Brüsszel, amelyek “agresszív adótervezést" alkalmaznak. Ez a vád mostanáig nem szerepelt a magyar országjelentésekben.

Kifogásolja az uniós testület a politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, és fejletlennek értékeli a szociális párbeszédet. Szerinte kívánnivalót hagy maga után az igazságszolgáltatás működése is, ezért azt szorosan figyelemmel kell kísérni.

Meglehetősen erős kritikával illeti az EU Bizottság az oktatás és az egészségügy helyzetét. A két szektor teljesítménye és eredményei az EU átlag alatt vannak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink