• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Somogy is részt vesz a nagy felmérésben

Lapszemle 2018.02.27 07:51 Forrás: sonline.hu
Somogy is részt vesz a nagy felmérésben

A kutatások célja, hogy átfogó képet adjon a magyar gyermekek felnövekedéséről és a koraszülöttség kockázati tényezőiről.

Két fontos népegészségügyi felmérésben is részt vesz Somogy, illetve azok a somogyi szülők a közeljövőben, akik gyermekvállalás elé néznek. Az egyik projekt a koraszülés kockázati tényezőit, a másik a csecsemők és kisgyermekek egészségügyi és szociális fejlődését tárja fel – írja a sonline.hu portálja. Az Országos Közegészségügyi Intézet által indított „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése" elnevezésű projekt fő eleme a népegészségügyi ellátórendszer és szolgáltatások fejlesztése, ezen belül a kora gyermekkori egészségtudatosság fejlesztése családtervezéstől a gyermek hatéves koráig.

A program része egy koraszülést megelőző és optimális méhen belüli magzatfejlődést támogató modellprogram is, aminek keretében az országban három célterületen – közte Somogy megyében is – kutatást végeznek a koraszülöttség kockázati tényezőiről. A projekt megvalósítása a védőnők aktív közreműködésére épít, akik egyéni tanácsadás útján segítik a gyermekeket vállaló párokat és a 0–6 éves gyermekeket nevelő családokat az egészséges életkezdet feltételeinek biztosításában, a gyermekek jobb egészségi állapotának elérésében.

Ezzel párhuzamosan a kaposvári és a tabi járásban a KSH Népességtudományi Kutató Intézet longitudinális kutatást indított a 2018-ban születettek körében „A szociális ágazat módszertani és informatikai megújítása" elnevezésű projekt önálló alprojektjeként. A kutatás induló mintájában, az országban 12 ezer várandós anyuka vesz részt, akiket első alkalommal a várandósságuk huszonnyolcadik–harmincegyedik hete között védőnőik kérdeznek meg. Második alkalommal, az újszülött fél éves korában szintén a védőnők kérdezik a kismamát. Az egy éves kérdezéstől kezdődően kérdezőbiztosok veszik át a munkát. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a magyar gyermekek felnövekedéséről.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink