• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Szűrés munkaidőben, adókedvezménnyel

Lapszemle 2017.06.13 07:21 Forrás: nepszava.hu
Szűrés munkaidőben, adókedvezménnyel

Az üzemorvos jogosítványt kapna a szív- és érrendszeri szűrések végzésére, a komoly kockázattal élők gondozása a háziorvosoké maradna.

Januártól dolgozónként tízezer forintot engedne el a kormányzat a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból, ha az alkalmazottak munkaidőben vesznek részt a méhnyak-, a mell- illetve a vastagbélrák szűrésen - értesült a Népszava. A költségvetésnek egy-másfél milliárdos bevételkiesést okozó intézkedéstől a kormány évente több tízezer megmentett életévet és az idő előtti halálozás jelentős mérséklődését reméli. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a lapnak azt mondta: számukra még új az információ, de ha valóban így van, örülnek, ha kapnak kompenzációt a kieső munkaidőért.

A népszava.hu szerint ugyanakkor a kormányzat azt is fontolgatja, hogy a foglalkozás egészségügyi szolgálatokat is bevonja a megelőzésbe. Eszerint az üzemorvos, a háziorvoshoz hasonlóan jogosítványt kapna a szív- és érrendszeri szűrések végzésére, és ezek alapján a kockázatbecslésre. A komoly kockázattal élők gondozása a háziorvosoké maradna. A tervek szerint az üzemorvosoknak a klienseik egészségi állapotáról úgynevezett törzskartont kellene vezetniük, s az adatokat megosztaniuk az úgynevezett elektronikus szolgáltatási térben, hogy ott azokhoz hozzáférjenek a háziorvosok is. Ezek szerint a háziorvosok és az üzemorvosok – ha csak a páciens nem tiltja meg - kölcsönösen láthatják a másik által rögzített adatokat.

A kormány újabb erőforrásokat mozgósít, a népegészségügyi szűréseket buszokkal vinnék „házhoz". Ehhez még indén húsz speciális mobilrendelőt vásárolnak, közülük tízben mammográfia lesz, míg a többiben a szívbetegségek, a szájüregi daganatok, a méhnyakrák-, és a vastagbélrák jeleit keresik majd. Ott, ahová az új mobilvizsgálók sem jutnak el, a védőnőktől várják, hogy minél több nőt maguk vizsgáljanak meg. Csak a szűrőbuszokra mintegy egymilliárd forintot szán a kormány. A buszok havi működtetési költsége 7,5 millió forint.

A háziorvosok fele már csatlakozott is a vastagbélrák szűrőprogramhoz. Ők betegenként 1000 forintot kaphatnak, ha elvégzik a teszteket. Most évente 10 ezer vastagbélrákot találnak a orvosok, a betegek fele meghal. A kormány azt reméli, hogy az új programmal 10 százalékkal csökken a halálozások száma, vagyis évente csak ebben a daganattípusban csaknem 500 ember életét mentenék meg - írta a lap.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink