• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Tárgyalások kezdődnek a fogászatokról

Lapszemle 2017.06.22 08:58 Forrás: magyaridők.hu
Tárgyalások kezdődnek a fogászatokról

Továbbra is nagyon sok a betöltetlen szakorvosi praxis.

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászatok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között – értesült a Magyar Idők. Fogorvosok egy csoportja szeptemberre munkalassító demonstrációt helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem növelik finanszírozásukat. Míg 2010-ben 22,6 milliárd forint, 2017-ben már 28 milliárd forint forrás jut az Egészségbiztosítási Alapból fogorvosi ellátásra. Ez 23,5 százalékos növekedést jelent – írja a magyaridok.hu portálja.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának elnöke mégis azt mondja: az összeomlás szélén áll a közfinanszírozott fogászat rendszere. Hermann Péter szerint ugyanis mintegy 300 üres fogorvosi praxis van az országban, amit még éppen el tudnak látni helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal. A kormány ugyan ettől az évtől – a háziorvosokhoz hasonlóan – a fogorvosok számára is biztosítja a több millió forintos letelepedési támogatásokat, a fogászatoknak azonban mindössze havi 750-800 ezer forint a finanszírozásuk, szemben a háziorvosi praxisok átlagosan jutó 1,6 millió forinttal.

- Korábbi számításaink szerint körülbelül a háziorvosi finanszírozással megegyező az az összeg, amiből már működtetni lehet egy fogászati praxist – mondja Hermann Péter. Szavai szerint nem a fogorvosok megélhetése a tét, hiszen a magánpraxis és a külföldi munka többségüknek valós alternatíva. A kérdés, lesz-e, aki azokat a betegeket is ellátja, akiknek nem telik magánorvosra.

A MOK fogorvosi tagozata mégsem tudja buzdítani a kollégákat arra, hogy részt vegyenek a szeptember 4–6-ra tervezett munkalassító demonstráción, amelynek ideje alatt az akcióban részt vevő körzetekben csak sürgősségi kezeléseket végeznének. A céllal ugyan egyetért, de aggódik, mivel a fogorvosok magánorvosok, nem tartoznak a sztrájktörvény hatálya alá, így elvileg élhetnek ezzel a jogi eszközzel.
Ám – mint Hermann Péter fogalmazott – mint az önkormányzatokkal, illetve az egészségbiztosítóval szerződésben álló szolgáltatóknak, feladatellátási kötelezettségük van, emiatt nem egyértelmű, hogy jogszerű lenne-e a munkalassítás.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink