• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Totálisan átalakul a sürgősségi gyermekellátás

Lapszemle 2017.10.04 15:48 Forrás: hvg.hu
Totálisan átalakul a sürgősségi gyermekellátás

Jelenleg olyan szakma, hogy gyermektraumatológus vagy gyermeksürgősségi szakorvos hivatalosan nincs.

Nem kell többé gyerekorvosi ügyeletet keresgélni. Nagy központok lesznek – sok milliárdból. De mire ezek elkészülnek, a mai gyerekek közül sokan felnőttsorba lépnek - olvasható a hvg.hu-.

Európai uniós és hazai költségvetési pénzből amerikai típusú gyermeksürgősségi és -baleseti centrumok épülnek szerte az országban. Nem kell majd kétségbeesett szülőknek keresgélniük, hova induljanak, ha gyerekük „játszásból" feltolt az orrába egy legót vagy a hintáról leesve beütötte a kobakját.

A fővárosi és az agglomerációbeli lakosok számára a Heim Pál Gyermekkórház lesz az a hely, ahol minden sürgős esetet ellátnak – éjjel és nappal is. Vidéken az orvostudományi egyetemek klinikái – így Szeged, Debrecen, Pécs – valamint a győri és a miskolci kórház kap lehetőséget hasonlóan központosított szerepkör meghonosítására. A cél az, hogy a legmagasabb szintű ellátást nyújtó centrumok az ország bármely szegletéből legfeljebb 90 perc alatt elérhetőek legyenek. Persze nem gyalog – addig a mentőszolgálatnak is fel kell nőnie ehhez a feladathoz.

A kisebb bajok orvoslására azért maradnak helyi, városi ügyeletek, házhoz hívható doktorok. Ugyanakkor a fővárosban be kellene zárni, pontosabban áttelepíteni az új centrumba a Szent János Kórház és az országos baleseti sebészet gyermekrészlegét, de a Bethesda égési osztályát is, ahogy az alapellátási ügyeleteket is. Hiszen köztudott, hogy a speciális szaktudást igénylő feladatok ellátására nincs elegendő szakember. De nem is lesz – annyi bizonyosan nem, hogy minden városi kórházba jusson belőlük a nap 24 órájában egy műtéti teamre való.

Megdöbbentő, de így van: olyan szakma, hogy gyermektraumatológus vagy gyermeksürgősségi szakorvos ez idő szerint hivatalosan nem is létezik. Persze szerencsére vannak, akik értenek hozzá, ebben szereztek gyakorlatot – például a fővárosban a Fiumei úton az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben (OBSI) van gyermekosztály. De sürgős szakmai teendő – erre szakértő bizottságokat hívott össze az egészségügyért felelős államtitkárság – egyebek mellett annak kidolgozása, hogy a következő években miként „képződjön" megfelelő számú szakember a korszerű központok működtetéséhez. Például úgy, hogy a már rokon szakvizsgával rendelkező orvosok újabb, úgynevezett ráépített szakvizsgát tehessenek: az ehhez affinitást érző, felnőtteket operáló baleseti sebész a gyermekellátásban is jártasságot szerezzen vagy a gyermekorvos a sürgősségi medicinára szakosodjon.

További részletek a weboldalon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink