• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Tudomásul vettük a kötelező szülőtartást

Lapszemle 2017.06.17 08:46 Forrás: heol.hu
Tudomásul vettük a kötelező szülőtartást

Az intézmények által nyilvántartott térítésidíj-hátralékok behajtása során polgári peres eljárás nem indult Hevesben.

Egy éve lépett életbe a kötelező szülőtartással kapcsolatos jogszabály. A heol.hu portálja arra volt kíváncsi, hogy a megye idősotthonaiban okozott-e bármilyen feszültséget az új intézkedés bevezetése.

Az elmúlt egy év tapasztalatai a megyénkbeli intézményekben kedvező képet mutatnak. Pétervásárán például a városi fenntartású bentlakásos idősotthonban jelenleg 33 gondozott él, és tizenketten várják, hogy bekerüljenek a biztonságot nyújtó falak közé. A havi térítési díj itt idén márciusban változott 95 ezerről 100.500 forintra. Szabóné Szűcs Szilvia, az intézmény vezetője úgy fogalmaz, az átlagnyugdíjak is körülbelül így alakulnak, vagy némiképp meghaladják ezt az összeget. Akinek egyenes ági hozzátartozója van, annak eddig is törvényi kötelessége volt pótolni a nyugdíj és a térítési díj közötti különbözetet, s ez itt soha nem jelentett gondot. Pillanatnyilag 18 gondozott esetében kisebb-nagyobb összeggel egészítik ki a díjat a hozzátartozók. A rokonok ezt erkölcsi kötelességüknek tartják. Méltányosságból csupán két olyan személy fizet, akinek nincs élő hozzátartozója.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége tájékoztatása szerint az állami fenntartású megyénkbeli idősotthonokban az elmúlt egy évben a szülőtartás vonatkozásában, az intézmények által nyilvántartott térítésidíj-hátralékok behajtása során polgári peres eljárás nem indult, legalábbis a főigazgatóságnak nincs erről tudomása. Az intézményvezetők reményei szerint perre a jövőben se nagyon lesz szükség – mondta Sinka István igazgató.

A téma érdekességét az adja, hogy egy friss felmérés szerint a feltett kérdésre, miszerint egyetért-e a kötelező szülőtartásról szóló, módosított jogszabály lényegével, a válaszadók 56 százaléka igennel válaszolt, azonban 47 százalékuk csak akkor érzi a kötelező szülőtartást jogosnak, amennyiben a szülő megfelelően nevelte a gyermekét.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink