• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Tudomásul vettük a kötelező szülőtartást

Lapszemle 2017.06.17 08:46 Forrás: heol.hu
Tudomásul vettük a kötelező szülőtartást

Az intézmények által nyilvántartott térítésidíj-hátralékok behajtása során polgári peres eljárás nem indult Hevesben.

Egy éve lépett életbe a kötelező szülőtartással kapcsolatos jogszabály. A heol.hu portálja arra volt kíváncsi, hogy a megye idősotthonaiban okozott-e bármilyen feszültséget az új intézkedés bevezetése.

Az elmúlt egy év tapasztalatai a megyénkbeli intézményekben kedvező képet mutatnak. Pétervásárán például a városi fenntartású bentlakásos idősotthonban jelenleg 33 gondozott él, és tizenketten várják, hogy bekerüljenek a biztonságot nyújtó falak közé. A havi térítési díj itt idén márciusban változott 95 ezerről 100.500 forintra. Szabóné Szűcs Szilvia, az intézmény vezetője úgy fogalmaz, az átlagnyugdíjak is körülbelül így alakulnak, vagy némiképp meghaladják ezt az összeget. Akinek egyenes ági hozzátartozója van, annak eddig is törvényi kötelessége volt pótolni a nyugdíj és a térítési díj közötti különbözetet, s ez itt soha nem jelentett gondot. Pillanatnyilag 18 gondozott esetében kisebb-nagyobb összeggel egészítik ki a díjat a hozzátartozók. A rokonok ezt erkölcsi kötelességüknek tartják. Méltányosságból csupán két olyan személy fizet, akinek nincs élő hozzátartozója.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége tájékoztatása szerint az állami fenntartású megyénkbeli idősotthonokban az elmúlt egy évben a szülőtartás vonatkozásában, az intézmények által nyilvántartott térítésidíj-hátralékok behajtása során polgári peres eljárás nem indult, legalábbis a főigazgatóságnak nincs erről tudomása. Az intézményvezetők reményei szerint perre a jövőben se nagyon lesz szükség – mondta Sinka István igazgató.

A téma érdekességét az adja, hogy egy friss felmérés szerint a feltett kérdésre, miszerint egyetért-e a kötelező szülőtartásról szóló, módosított jogszabály lényegével, a válaszadók 56 százaléka igennel válaszolt, azonban 47 százalékuk csak akkor érzi a kötelező szülőtartást jogosnak, amennyiben a szülő megfelelően nevelte a gyermekét.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink