• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Új betegazonosító rendszer lesz a füredi szívkórházban

Lapszemle 2018.02.10 09:45 Forrás: veol.hu
Új betegazonosító rendszer lesz a füredi szívkórházban

Az orvosok mobileszközzel a beteg karszalagján lévő vonalkódot leolvasva azonnal hozzájutnak a legfontosabb információkhoz.

Országosan egyedülálló betegazonosító rendszert hoznak létre pályázati forrásból az Állami Szívkórházban. A fejlesztés előzménye, hogy a tavaly novembertől kötelező Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térhez (EESZT) való csatlakozás és egy adatbiztonsággal kapcsolatos uniós előírás miatt az informatikai rendszert korszerűbbre cserélték, valamint új medikai rendszert vezettek be – nyilatkozta a veol.hu portáljának Sas Tibor, a balatonfüredi Állami Szívkórház stratégiai osztályvezetője.

A változtatásokhoz elengedhetetlen volt a géppark cseréje, a szerverek átköltöztetése és installálása, valamint a dolgozók képzése is. Az átalakítás révén az intézmény informatikai rendszere az 1990-es évek technológiájáról 21. századira váltott, szögezte le Sas Tibor. Az intézmény a közelmúltban mintegy kilencvenmillió forintot nyert el új betegazonosító informatikai rendszer bevezetésére európai uniós pályázaton. A fejlesztés gyorsabbá és pontosabbá teszi a betegellátást.

Az új szisztémában az orvosok a medikai rendszerhez csatlakozó mobileszközzel – telefonnal vagy tablettel – a beteg karszalagján lévő vonalkódot leolvasva azonnal hozzájutnak a legfontosabb információkhoz a páciensről. A pályázat részeként a kórházban vezeték nélküli hálózatot (wifi) építenek ki, ez lehetővé teszi a betegágy melletti azonosítást, vizsgálatkérést vagy gyógyszerelést – magyarázta a stratégiai osztályvezető, aki hozzátette, karszalagos azonosítás országszerte több egészségügyi intézményben is van, a szívkórházban tervezett fejlesztés azonban országosan egyedülálló lesz a mobileszközzel történő leolvasás miatt.

A fejlesztési forrásból bővítik az informatikai szerver- és számítógépparkot, valamint szoftverfejlesztéseket is végeznek majd, amelyek egyszerűbbé teszik a vizsgálatok során keletkező minták azonosítását. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után várhatóan májusban kezdődik a fejlesztés, az új szisztéma legkésőbb őszre üzembe áll.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink