• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Újabb tízmilliárdok e-egészségügyi fejlesztésekre

Lapszemle 2018.01.10 08:24 Forrás: ITBusiness
Újabb tízmilliárdok e-egészségügyi fejlesztésekre

Az ÁEEK terveiben csaknem 40 olyan, összesen 22 milliárdos projekt szerepel, amelyekkel bővül majd az EESZT.

Novemberben ugyan elrajtolt az EESZT, de a következő években állami forrásból még több tízmilliárd forintnyi e-egészségügyi fejlesztésre lehet számítani Magyarországon – írja az itbusiness.hu.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai egészségügy informatikai támogatása, hiszen 2017. november elején elindult az egészségügyi szolgáltatók közös, felhőalapú rendszere, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Kétségkívül ez volt a legnagyobb történés a magyarországi e-egészségügyben ebben az évben, de valószínűleg az IT gyógyításban való megjelenése óta is ez az egyik legjelentősebb változás.

Ahogyan az a nagy átállásoknál lenni szokott, ez a történet sem indult zökkenőmentesen, de az első napok kissé kaotikus állapotát követően egyre kevesebb hír érkezett a gyógyszertárakban kialakult hosszú sorokról vagy olyan orvosokról, akik még nem kapták meg a szükséges eszközöket ahhoz, hogy használni tudják a rendszert.

Szakértők szerint az EESZT-nek köszönhetően gyorsabb, hatékonyabb lesz az egészségügyi ellátás, és a következő években további modulokkal bővül majd a rendszer, úgyhogy az informatikai beszállítóknak is jócskán lesz majd esélyük újabb megbízásokat elnyerni.

Azt már most lehet tudni, hogy érkezik az e-recept után az e-beutaló, de az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) terveiben összesen mintegy 40 „eredménytermék" szerepel a következő időszakban, amelyekkel bővül majd az EESZT. Ezekre a projektekre több mint 22 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, és többek között az adatvagyon bővítését és jobb hasznosítását, a területi egyenlőtlenségek megszüntetését, az intézmények informatikai infrastruktúrájának és biztonságának fejlesztését célozzák.

Igaz, egyelőre csak a tesztek szintjén, de elindul a telemedicina projekt is (2019-ben), amely távmonitorozással és távkommunikációs módszerek informatikai támogatásával próbálja segíteni a terápia-menedzsmentet.

Az Egészséges Budapest Program keretén belül csak idén közel 3 milliárd forint jutott az érintett kórházakban informatikai fejlesztésekre, ez a kezdeményezés a következő évekre is sok feladatot jelenthet az egészségügy IT-beszállítói számára. A kórházak maguk is igyekeznek lehetőségeikhez mérten bevetni a legújabb technológiákat, így például akad már olyan intézmény, ahol chatbotok alkalmazására készülnek, hogy hatékonyabbá tegyék a betegekkel való kapcsolattartást.

Azt, hogy az e-egészségügy mekkora üzleti lehetőségeket rejt magában nemcsak itthon, de globális szinten is, jól mutatja a Grand View Research előrejelzése. A prognózis szerint 2022-ben világszerte 308 milliárd dollárt költenek majd erre a területre.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink