• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Üres fogorvosi praxisok: itt az új lista

Lapszemle 2017.03.25 07:34 Forrás: magyarhirlap.hu
Üres fogorvosi praxisok: itt az új lista

A fogorvosi praxisok között van olyan, amely 1999 óta áll üresen Nógrádban, de Pesten is van 2000 óta gazdátlan terület.

A háziorvosi körzetek után az üres alapellátó fogorvosi praxisok listáját is közzétette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztálya (OALI). A megyénkénti lebontásból kitűnik, hogy akárcsak a háziorvosi körzeteknél, tavaly óta összességében az üres fogorvosi praxisok száma is emelkedett a legfrissebb, 2017. márciusi nyilvántartás szerint. Ezalól egyetlen kirívóan pozitív példa van, méghozzá Budapest, ahol a tavalyi ötvenháromról huszonkilencre sikerült redukálni a gazdátlan körzetek számát - írta a magyarhírlap.hu

A lista szerint 2017-re negyvennel emelkedett az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma, főként Fe­jér- és Nógrád megyében, ahol hat-hat üres körzettel lett több. A második helyen Bács-Kiskun megye áll, ahol öttel gyarapodott a gazdátlan körzetek száma, Veszprém megyében pedig néggyel. Csökkenés csupán két megyében tapasztalható, Tolna megyében két körzetet sikerült tavaly óta betöltetni, Budapesten pedig huszonnéggyel kevesebb praxis áll üresen. Nem változott a helyzet Nógrád, Szabolcs és Vas megyében, ahol stagnál a gazdátlan körzetek száma.

A háziorvosi körzetekhez képest azonban kirívó, hogy a fogorvosi praxisok között van olyan, amely 1999 óta áll üresen Nógrád megyében, de Pesten is van 2000 óta gazdátlan terület. Az érdekvédő szervezetek hosszú évek óta emelnek szót az alapellátó fogorvosokért, ezzel kapcsolatban pedig több mint egy évvel ezelőtt Beneda Attila akkori egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt közölte, „eddig méltatlanul mellőzött helyzetben volt a közfinanszírozott fogászati ellátás, ezért a népegészségügy kiemelt területévé kell tenni".

A napokban bejelentett háziorvosi letelepedési pályázatokra ettől az évtől fogorvosok is jelentkezhetnek, az elnyerhető támogatás összege pályázónként tizenkét- és húszmillió forint közé esik. Az összeg szabadon felhasználható, a nyertesek vásárolhatnak belőle autót, lakást, de akár korábbi diákhitelüket is vissza­fizethetik.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink