• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Üres fogorvosi praxisok: itt az új lista

Lapszemle 2017.03.25 07:34 Forrás: magyarhirlap.hu
Üres fogorvosi praxisok: itt az új lista

A fogorvosi praxisok között van olyan, amely 1999 óta áll üresen Nógrádban, de Pesten is van 2000 óta gazdátlan terület.

A háziorvosi körzetek után az üres alapellátó fogorvosi praxisok listáját is közzétette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztálya (OALI). A megyénkénti lebontásból kitűnik, hogy akárcsak a háziorvosi körzeteknél, tavaly óta összességében az üres fogorvosi praxisok száma is emelkedett a legfrissebb, 2017. márciusi nyilvántartás szerint. Ezalól egyetlen kirívóan pozitív példa van, méghozzá Budapest, ahol a tavalyi ötvenháromról huszonkilencre sikerült redukálni a gazdátlan körzetek számát - írta a magyarhírlap.hu

A lista szerint 2017-re negyvennel emelkedett az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma, főként Fe­jér- és Nógrád megyében, ahol hat-hat üres körzettel lett több. A második helyen Bács-Kiskun megye áll, ahol öttel gyarapodott a gazdátlan körzetek száma, Veszprém megyében pedig néggyel. Csökkenés csupán két megyében tapasztalható, Tolna megyében két körzetet sikerült tavaly óta betöltetni, Budapesten pedig huszonnéggyel kevesebb praxis áll üresen. Nem változott a helyzet Nógrád, Szabolcs és Vas megyében, ahol stagnál a gazdátlan körzetek száma.

A háziorvosi körzetekhez képest azonban kirívó, hogy a fogorvosi praxisok között van olyan, amely 1999 óta áll üresen Nógrád megyében, de Pesten is van 2000 óta gazdátlan terület. Az érdekvédő szervezetek hosszú évek óta emelnek szót az alapellátó fogorvosokért, ezzel kapcsolatban pedig több mint egy évvel ezelőtt Beneda Attila akkori egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt közölte, „eddig méltatlanul mellőzött helyzetben volt a közfinanszírozott fogászati ellátás, ezért a népegészségügy kiemelt területévé kell tenni".

A napokban bejelentett háziorvosi letelepedési pályázatokra ettől az évtől fogorvosok is jelentkezhetnek, az elnyerhető támogatás összege pályázónként tizenkét- és húszmillió forint közé esik. Az összeg szabadon felhasználható, a nyertesek vásárolhatnak belőle autót, lakást, de akár korábbi diákhitelüket is vissza­fizethetik.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink