• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Utolsó sorban: az egészségügy hátországa

Lapszemle 2018.01.12 07:05 Forrás: Magyar Narancs
Utolsó sorban: az egészségügy hátországa

Nem járunk fehérben, mi csak a kékköpenyesek vagyunk. Pedig nélkülünk nem menne a kórház.

Egészségügyben dolgozó nem egészségügyi végzettségű munkavállalók. Ebbe a kategóriába tartozik a kórházak technikai személyzete: takarítók, karbantartók, a konyhán dolgozók, gazdasági és informatikai szakemberek, adminisztrátorok. Azok, akik nem valamely külsős cég, hanem a kórházak alkalmazásában állnak, nagyjából 15–20 ezren vannak. Fizetésüket a közalkalmazotti bértábla és a bérminimum alakulása határozza meg, és hosszú évek óta kimaradnak az egészségügyi ágazati béremelésből. „Pedig speciális területen dolgoznak. Ha egy utcában nincs világítás, sötétben is hazatalálnak az ott lakók, viszont ha egy műtőben kiég egy lámpa, ott szó szerint megáll az élet. Ezek a dolgozók pótolhatatlanok, ha ők nem teremtik meg a megfelelő körülményeket a munkavégzéshez, a legmenőbb sebészprofesszor is tehetetlen. Nélkülük az egészségügyi ellátórendszer órákon belül leállna" – mondja Kiss László, az 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért elnöke, aki maga is ápoló a Magyar Narancsnak.

Hozzáteszi, sokszor veszélyes munkakörökben dolgoznak ezek a munkavállalók, a mosodákban vagy sterilizálókban éppúgy fertőzéseknek vannak kitéve, mint az ápolók vagy az orvosok – a takarítókról nem is beszélve.

Kiss László szerint helytelen az a megközelítés, hogy az egészségügyi intézmények technikai dolgozói bármikor pótolhatók és munkájukhoz nincs szükség speciális szakismeretre. „Lehet, hogy nincs egészségügyi végzettségük, de szakismeretük van és kell is. Sokszor hosszú betanulás után tudják csak megfelelően elvégezni a feladatukat, amit el kellene ismerni – a bérezésben is."
Kiss László szerint a kórházak finanszírozása nem elégséges, egyértelműen központi megoldásra van szükség, ezzel a problémával az intézmények magukra vannak hagyva.

„Nagy a felháborodás a technikai munkatársak körében is, és bár nincs önálló szakszervezetük, szükség volna rá, úgy talán hathatósabban tudnának fellépni. Nem tudom, mit hoz a tavasz, de abban biztos vagyok, ha sztrájkról vagy bármiféle megmozdulásról lesz szó, ők is ott lesznek a frontvonalban." A teljes cikk a hetilapban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink