• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Van állásfoglalása a kamarának a homeopátiáról

Lapszemle 2017.10.05 12:52 Forrás: TV2 Mokka
Van állásfoglalása a kamarának a homeopátiáról

A kamara a szerda esti elnökségi ülésén megvizsgálta a dokumentumot és kialakítottuk a maga álláspontját.

Dúl a vita a homeopátia körül, mióta az Európai Akadémiák Tanácsadó Testülete nyilvánosságra hozta állásfoglalását, amely szerint e szereknek nincs bizonyított hatásuk. A témában eddig nem szólalt meg a Magyar Orvosi Kamara, ezért a TV2 Mokka című ma reggeli műsorában Dr. Éger Istvánt a szervezet elnökét kérdezték, mi a véleménye a kamarának.

Éger István elmondta, nem szerettek volna elhamarkodottan nyilatkozni, viszont a Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének kutatásai szerint a homeopátiás szerek placebohatásúak, így ők is ezt az álláspontot vallják. Sem a MOK, sem bármelyik orvosi szervezet, amelyik ebbe az uniós körbe tartozik nem vitathatja ezt az állásfoglalást. Mi sem vitatjuk - tette hozzá.

A kamara szerda esti elnökségi ülésén megvizsgálta ezt a dokumentumot, megnéztük, mit mondanak erről a gyógyszerész kollégáink, és egységesen kialakítottuk a magunk álláspontját, mert bár a tudományos bizottság kompetenciáját nem vitatjuk, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy annak egész tartalmát az orvoskar is jól megismerje, és a betegek is jól megismerjék, olyan értelemben, hogyha ilyen készítményt  akarnak választani, akkor teljes mértékben legyenek tisztában ennek a kürölményeivel.

Hozzáteszem azt is, hogy Magyarország uniós tagként az unió gyógyszerkönyvét használja, abban pedig ezek a szerek jelen pillanatban benne vannak, a patikák polcain ezek ott vannak, s nem is fognak onnan lekerülni, amíg a gyógyszerkönyvet meg nem változtatják. - mondta.

Tudjuk azt is, hogy rengeteg alternatív gyógymód van a piacon, ezek között vannak évezredes múlttal rendelkezők és vannak abszolút sarlatánságok. A homeopátiás szerek ártalma elsősorban nem abban van, hogy baja történne annak, aki bevenné, hanem abban lehet, hogyha ezt olyan készítmény helyett veszi be, amire egyébként nagy szüksége volna, különös tekintettel a súlyos betegere.

A homaopátia már hosszú ideje a felszín alatt mozgó vitás kérdés volt, erősen megosztotta az orvostársaságot, nyílván ez váltotta ki azt, hogy a tudományos testület elvégezte ezt a vizsgálatot. Azt is ki kell mondani, hogy azért ez üzlet, mint minden, ami a gyógyszergyártásban van, nyilvánvaló, hogy vannak üzleti érdekek is ebben a vitában.

A MOK elnökségének állásfoglalása

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink