• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Varga Péter Pál: A várólista rokkantakat gyárt

Lapszemle 2017.08.03 07:01 Forrás: inforádió.hu
Varga Péter Pál: A várólista rokkantakat gyárt

A gerincműtétekre ma már nem öt évet, hanem kilenc hónapot kell várni, amit az év végére tovább mérsékelnek.

A műtéti várólista egyenlő a rokkantgyártással -- mondta az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Péter Pál szerint a kormány felismerte a várólisták csökkentésének fontosságát, de amit erre a célra költ, azt inkább be kellene építenie az intézmények költségvetésébe.

A műtéti várólisták azért alakultak ki, mert a finanszírozás korlátozott volt - fogalmazott a műsorban Varga Péter Pál. „Ha 150 műtétre lenne szükség egy évben Magyarországon, de csak 100-at fizet a biztosító, akkor az 50 ott marad deficitnek és egy idő után éveket kell várni." Márpedig a gerincbetegségek igen fájdalmasak, ezért ha valakinek éveket kell várni a műtétjére, akkor nagyon sokat fog szenvedni, ráadásul rokkant lesz, ami többe kerül a társadalomnak, mint az operáció - üzente a főorvos a döntéshozóknak.

„A gerincsebészetben az egyik legfontosabb műtéti javallat a fájdalom. Ha a fájdalmakkal küszködő embert várakozásra ítélik, miközben regiment gyógyszert szed, beleőrül. Tragédiákat látunk nap mint nap. Várólistát csinálni, a rokkantgyártással egyenlő."

Ezért tartja fontosnak Varga Péter Pál, hogy a kormány felismerte a műtéti várólisták csökkentésének fontosságát, és idén például hárommilliárd forintot ad erre a célra. Ennek köszönhetően a gerincműtétekre ma már nem öt évet, hanem kilenc hónapot kell várni, amit az év végére tovább mérsékelnek.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa a háziorvosi rendszert fejlesztené állami forrásból, hogy rövidítse a betegutakat.
...
Amennyiben a háziorvosok a jelenleginél több beteget gyógyítanának meg a saját rendelőjükben, akkor valószínűleg kevesebb kórházra lenne szükség, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy hol kellene megszüntetni intézményt - tette hozzá a főorvos. „Ma Magyarországon senki nem tudja megmondani, mennyi kórház kell. Sokan vitatkoznak, hogy ezt vagy azt a kórházat be kell zárni. Ki tudja azt megmondani?" Az orvos biztosan nem, mert ő ellenérdekelt a felülvizsgálatban - folytatta Varga Péter Pál. A racionalizálás az állam feladata lenne, és az ellátórendszer adatainak, lehetőleg politikamentes, elemzése alapján kellene elvégeznie - mondta a főorvos.

További részletek a weboldalon.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink