• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

Varga Péter Pál: Új kórházat tervezünk

Lapszemle 2017.10.07 07:12 Forrás: portfolio.hu
Varga Péter Pál: Új kórházat tervezünk

A beteg hiszi, hogy a magánegészségügyben nagyobb eséllyel kap modernebb ellátást és kényelmesebb az ellátási környezet.

A magánegészségügynek arról is kellene szólnia, hogy magánbefektetés hasznosul a köz javára közfinanszírozott szolgáltatásvásárlás formájában - mondta Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója a portfolionak adott interjúban.

- A közfinanszírozott egészségügyi rendszer nem tud megfelelni sok szempontból azoknak az elvárásoknak, ami társadalmilag a 21. században kialakult. Ezek az igények már nem "csak" a betegek, hanem az egészségügyi ellátással szemben támasztott fogyasztói igények markáns megjelenését is magukba foglalják. Az egészségüggyel szemben megfogalmazott elvárásoknak csak egyike a magas szakmai minőség, de ma már ugyanolyon fontosságúvá lépett elő a megfelelő ellátási környezet. Erre kell valamilyen módon reagálnia a közfinanszírozott egészségügynek - mondta. 

Miközben a jelen finanszírozottsági színvonalon jó minőségű szakmai ellátást is egyre nehezebb adni, mivel rohamosan fejlődik az egészségügyi nemzetközi tudásanyag, újabb módszerek és gyógyítási technológiák válnak közismertté. Kérdés, hogy mi jut el ebből a magyar beteghez. Ahogy látom, a magyar beteg abba veti a hitét, hogy a magánegészségügyben nagyobb eséllyel juthat hozzá a modernebb ellátáshoz és a kényelmesebb ellátási környezethez. Ugyanakkor fontos érzés, hogy azonnali visszacsatolást kap arról, hogy konkrétan miért is adott ki pénzt. Mert egyébként a közfinanszírozott ellátásban az egyetlen kifizetés, amit a beteg ténylegesen megérez, az nem a járulékfizetés, hanem a paraszolvencia.

Véleményem szerint a magánegészségügynek arról is kellene szólnia, hogy magánbefektetés hasznosul a köz javára (de nem public privat partnership keretében, hanem) közfinanszírozott szolgáltatásvásárlás formájában - tette hozzá.

A közeljövőben új kórház megépítését tervezzük, ami megduplázná jelenlegi műtői kapacitásunkat, és a fekvőbeteg portfóliónkat több szakmára is kiterjesztené - mondta el az interjúban Varga Péter Pál. A mostani tervek szerint az új kórház központi műtőblokkja jóval modernebb orvostechnológiával szolgálná a közfinanszírozott gerincközpont működését, s lehetőséget adna más szakmák "high tech" műtéteinek hazai bevezetésére is. Gondolok itt a sebészeti robottechnikára, minimálinvazív beavatkozások szélesebb körére.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink