• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Varga Péter Pál: Új kórházat tervezünk

Lapszemle 2017.10.07 07:12 Forrás: portfolio.hu
Varga Péter Pál: Új kórházat tervezünk

A beteg hiszi, hogy a magánegészségügyben nagyobb eséllyel kap modernebb ellátást és kényelmesebb az ellátási környezet.

A magánegészségügynek arról is kellene szólnia, hogy magánbefektetés hasznosul a köz javára közfinanszírozott szolgáltatásvásárlás formájában - mondta Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója a portfolionak adott interjúban.

- A közfinanszírozott egészségügyi rendszer nem tud megfelelni sok szempontból azoknak az elvárásoknak, ami társadalmilag a 21. században kialakult. Ezek az igények már nem "csak" a betegek, hanem az egészségügyi ellátással szemben támasztott fogyasztói igények markáns megjelenését is magukba foglalják. Az egészségüggyel szemben megfogalmazott elvárásoknak csak egyike a magas szakmai minőség, de ma már ugyanolyon fontosságúvá lépett elő a megfelelő ellátási környezet. Erre kell valamilyen módon reagálnia a közfinanszírozott egészségügynek - mondta. 

Miközben a jelen finanszírozottsági színvonalon jó minőségű szakmai ellátást is egyre nehezebb adni, mivel rohamosan fejlődik az egészségügyi nemzetközi tudásanyag, újabb módszerek és gyógyítási technológiák válnak közismertté. Kérdés, hogy mi jut el ebből a magyar beteghez. Ahogy látom, a magyar beteg abba veti a hitét, hogy a magánegészségügyben nagyobb eséllyel juthat hozzá a modernebb ellátáshoz és a kényelmesebb ellátási környezethez. Ugyanakkor fontos érzés, hogy azonnali visszacsatolást kap arról, hogy konkrétan miért is adott ki pénzt. Mert egyébként a közfinanszírozott ellátásban az egyetlen kifizetés, amit a beteg ténylegesen megérez, az nem a járulékfizetés, hanem a paraszolvencia.

Véleményem szerint a magánegészségügynek arról is kellene szólnia, hogy magánbefektetés hasznosul a köz javára (de nem public privat partnership keretében, hanem) közfinanszírozott szolgáltatásvásárlás formájában - tette hozzá.

A közeljövőben új kórház megépítését tervezzük, ami megduplázná jelenlegi műtői kapacitásunkat, és a fekvőbeteg portfóliónkat több szakmára is kiterjesztené - mondta el az interjúban Varga Péter Pál. A mostani tervek szerint az új kórház központi műtőblokkja jóval modernebb orvostechnológiával szolgálná a közfinanszírozott gerincközpont működését, s lehetőséget adna más szakmák "high tech" műtéteinek hazai bevezetésére is. Gondolok itt a sebészeti robottechnikára, minimálinvazív beavatkozások szélesebb körére.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink