• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszetterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszetterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Visszaszorulóban a kórházi járványok

Lapszemle 2017.09.22 08:23 Forrás: magyaridők.hu
Visszaszorulóban a kórházi járványok

Megjelent a 2016-os kórházi fertőzéseket vizsgáló jelentés.

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos legfrissebb jelentés alapján 2015-höz képest csökkent a bejelentett kórházi járványok (CDI) száma. A magyar, a finn és a német adatokat összevetve elmondható továbbá, hogy a hazai CDI előfordulási gyakorisága alacsonyabb a másik két országéhoz képest – tájékoztatta a Magyar Időket az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága.

Magyarországon minden kórház számára kötelező bizonyos fertőzéstípusok előfordulásának a bejelentése, amelyet az egészségügyi hatóság rendszeresen ellenőriz. Így egyre átfogóbb és reálisabb képünk lehet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről.

A jelentésből kiderül, hogy a 2015-ös adatokhoz képest tavaly negyedével csökkent a specifikus, azaz egészségügyi ellátással közvetlen összefüggésben kialakuló járványok száma, az úgynevezett CDI okozta fertőzések pedig a korábbi évhez képest harmadával csökkentek.

A 2016-ban bejelentett járványok mintegy 70 százaléka nem specifikus járvány volt, azaz olyan, amely nemcsak a kórházakban fordulhat elő, hanem bármely közösségben, mivel a lakosság körében cirkuláló vírusok okozták. A bejelentett véráramfertőzések előfordulása ugyanakkor változatlan maradt, míg a több antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések előfordulási gyakorisága emelkedett.

Az egészségügyi államtitkárság hangsúlyozza: ez a jelenség nemcsak Magyarországon jellemző, az Európai Járványügyi Központ adatai is alátámasztják, hogy világszerte számos országban növekszik a multirezisztens kórokozók gyakorisága, mivel a kórházban ellátott betegeken egyre magasabb kockázatú beavatkozásokat végeznek. Az állhat továbbá a háttérben, hogy az egészségügyi ellátásba bekerült betegek immunrendszere gyakran legyengült, nemritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek az ellátó intézménybe.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink