• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Zacher: Háborús időszak következik

Lapszemle 2017.12.31 07:00 Forrás: inforádió.hu
Zacher: Háborús időszak következik

A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa továbbra is háborúként tekint a szilveszterre.

A szilveszter éjszakája kiemelkedik az alkoholfogyasztás miatt – mondta Zacher Gábor az Inforádióban. A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint erre ők is felkészültek. A magyar lakosságnak meg kellene tanulnia használnia a sürgősségi ellátást, amelyet ma még nem tud – hangsúlyozta.

Alkoholmérgezéstől szenvedő beteghez mentőt kell hívni. Az már életveszélyes állapot, nem a részegségről szól. Akivel nem lehet kontaktust teremteni, vagy csak nyögésekre képes, annak nem a szabad ég alatt a helye, hiszen belefulladhat a saját hányadékába vagy le is hűlhet – hangsúlyozta a toxikológus. Zacher Gábor szerint a mentők is fel vannak arra készülve, hogy a szilveszter sokkal megterhelőbb mint más, átlagos nap. Ekkor az alkoholfogyasztás miatt kórházba került emberek száma jelentősen megemelkedik.

A túl sok alkohol fogyasztása kiskamasz esetén az alkoholmérgezéssel egyenlő lehet: ha nem tud kellően kommunikálni, mentőt kell hívni a fiatalhoz, ha még kommunikálni tud is, de sokat ivott, nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Súlyosabb esetben a stabil oldalfekvés segíthet, ezzel elkerülhető a fulladás. Itatni – vízzel, tejjel vagy üdítővel – azonban nem érdemes, hiszen azt félrenyelheti, érdemi hatása pedig nincs – figyelmeztetett a toxikológus.

A Honvédkórház sürgősségi osztályának főorvosa továbbra is háborúként tekint a szilveszterre. Nem gondolja, hogy idén a magyar lakosság és az idelátogató külföldiek változnának, és két-három pohárral beérik az év utolsó napján. Zacher Gábor szerint eljutottunk oda, hogy a sürgősségi betegellátás nap mint nap a háborúról szól, hiszen a betegek egy jelentős része nem a sürgősségi osztályra való. Az ünnepek között még inkább megnő az osztály terhelés, hiszen a szakrendelők csak elvétve működnek, az alapellátásból nagyon sokan elmennek szabadsága. A betegek a helyettes háziorvos helyett a sürgősségire mennek panaszaikkal.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink