• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyereményjáték - 2. forduló

Nyereményjáték Forrás: Weborvos

Ebben a fordulóban kiderül, melyik a leggyakoribb fitoterapeutikum a BPH-kezelésben, mi az utazók betegsége és az is, mikor ajánlott a Bilobil kapszula alkalmazása.

FOKOZATOK ÉS TERÁPIÁK BPH ESETÉN

A benignus prostata hyperplasia (BPH) a férfiak egyik legrégebben ismert és leggyakoribb urológiai megbetegedése. A szubjektív panaszok és klinikai tünetek alapján a BPH három fokozatát különíthetjük el:


1. stádium:
- nehezen induló vizelet
- gyakori vizelési ingerek
- éjszaka is jelentkező vizelés
2. stádium:
- vizelési nehézség
- visszamaradó vizelet
- gyakoribb vizelés nappal és éjszaka
3. stádium:
- túlfolyásos inkontinencia
- teljes vizeletrekedés
- uraemiás tünetek


A BPH gyógyszeres kezelése függ a folyamat előrehaladottságától, de több évtizedes tapasztalatok és számos klinikai vizsgálat alapján az 1. és 2. stádiumban a konzervatív kezelés eredményesen alkalmazható. Különösen jellemző a fitoterapeutikumok gyakori és eredményes alkalmazása a tünetek csökkentésére, a beteg életminőségének javítására.


A tünetek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott fitoterapeutikum Magyarországon a Peponen kapszula. Egyedülálló hatóanyaga szteroltartalmának köszönhetően gátolja a dihidrotesztoszteron receptorkötődését, így gátolja a prosztata növekedését. A hólyag izomzatának tónusát fokozza, ezáltal normalizálja a hólyagműködést, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.


A Peponen kapszula hatékonyságát a BPH kezelésében számos klinikai vizsgálat bizonyította, melyek során már 1 hónapos kezelést követően jelentős javulás volt kimutatható többek között a vizeletáramlásra vonatkozó értékek és a betegek életminősége terén. A Peponen kezelés a betegek több mint 80%-ánál (Hamvas, Corradi, SOTE Urológia, 1989) növelte a vizeletáramlás mértékét, csökkentette a dysuriás panaszokat, a gyakori fájdalmas vizelést és az éjszakai vizelések számát. A javulás mértéke a BPH 1. stádiumában volt a legkifejezettebb.


A Peponen kapszula a BPH tüneteinek káros mellékhatások nélküli csökkentése mellett klinikai vizsgálatokkal igazoltan kedvező hatással van az emelkedett koleszterin szintre, illetve irodalmi adatok alapján elősegíti az agyműködés normális állapotának fenntartását.


Ajánlott adagolása a BPH tüneteinek enyhítésére: naponta 3x2 kapszula 4 hétig, majd 3x1 kapszula. A kezelés javasolt időtartama 5 hónap, mely 1 hónap után megismételhető.


AZ UTAZÓK BETEGSÉGE

A fertőző betegségek vonatkozásában jelentős eredményekről számolhatunk be mind a megelőzés, mind pedig a gyógyítás területén. Kevésbé látványos a javulás az enterális fertőzések esetében. Ezen kórképek nemcsak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is nagy közegészségügyi problémát jelentenek. Az enterális infekciók állnak az első helyen a megbetegedési ill. halálozási mutatók terén a fejlődő országokban.


Az utazás egy másik országba – amennyiben annak éghajlata, szociális körülményei, egészségügyi szokásai jelentősen különböznek a küldő országétól – valószínűleg 2-10 napon belül diarrhoeához vezet. A székletürítések száma napi 10 vagy annál is több lehet, melyhez gyakorta hányinger, hasi görcs, ritkán láz is párosul.


Az utazók hasmenésének 80 %-át baktériumok okozzák. Leggyakrabban E. coli és Shigella törzsek, valamint a Campylobacter jejuni. Ritkábban Aeromonas, Salmonella, Entamoeba histolytica és Giardia lamblia áll a diarrhoea hátterében. A klasszikus mikróbák mellett számos új agens került felismerésre: Clostridium perfringens, yersinia, az E. coli enterotoxikus, enteropatogen és enteroinvazív változata, a rota vírus, a Norwalk vírus.


Az enteralis kórképek patológiáját illetően tisztázódott, hogy a fertőzéses eredtű enterocolitisekben a bélfal károsodásának három fő formája alakulhat ki: nem gyulladásos, luminalis; gyulladás a mucosában; enteralis generalizálódás.
A megelőzés fő iránya a faeco-orális terjedés lehetőségének megszüntetése, a fertőzési lánc megszakítása. Különösen nagy a kézmosás jelentősége. Fontos a biztonságos higiénés viszonyok fenntartása olyan helyeken, ahol nagyobb számú ember tartózkodik hosszabb-rövidebb ideig kontaktusban egymással. Az enterális fertőzések terjesztésében – így az utazási betegségekben is – kiemelkedő szerepet játszanak a konyhatechnikai hibák.


A kezelés sikerét a só- és folyadékpótlás, a megfelelően megválasztott diéta, valamint célzott antimikróbás kezelés biztosítja. Az antibakteriális kezelés rutinszerű alkalmazása felesleges, sőt káros is lehet, amennyiben a normális bélflóra kipusztulását, antibiotikumrezisztenciát, elhúzódó kórokozó ürítést eredményezhet. Bélmozgást csökkentő szerek alkalmazására a kiváltó ok ismeretének hiányában szokott sor kerülni.


MEGSEGÍTETT VÉRKERINGÉS: A BILOBIL KAPSZULA.

A Bilobil kapszula hatóanyaga a Ginkgo biloba extraktum, mely kivonat klinikai tesztekkel bizonyítottan kiválóan alkalmas az emlékezetgyengülés, a szellemi képesség hanyatlásának megelőzésére és kezelésére.

Hatásmechanizmusa az agyi vérkeringés javításán alapul. Épp ezért a nem megfelelő vérellátásból eredő tünetek kezelésére is javasolt, amik lehetnek: emlékezet gyengülés, hangulati labilitás, szédülés, fülzúgás, alvászavarok, végtagok keringési zavarai, végtagok hűvössége, érzészavarok és járáskor jelentkező zavarok. Természetes alapanyagának köszönhetően kevés mellékhatása van, és ezek is csak ritkán jelentkeznek.


Cerebrális elégtelenségre 40 kontrollált klinikai vizsgálatot publikáltak Ginkgo biloba extractummal, főleg Francia –és Németországban (Nieder M.1991). Egyik vizsgálatban sem jelentkeztek súlyos mellékhatások, ha voltak is a mellékhatás ugyanaz volt, mint a placébónál. Vorberg (1989) 50 Ginkgo biloba esxtractummal kezelt és 50 placeboval kezelt beteg eredményeit hasonlította össze. A koncentrálóképesség 54%-ban, a memória 52%-ban, a tinnitus 37%-ban javult a kezelt csoportban, a placebo eredménye 19,17 ill. 12% javulás volt, a különbség szignifikáns. A kezelés időtartam 12 hét volt. Haguenauer (1986) 35-35 beteg 3 hónapos kezelése során 75%-os javulást tapasztalt a szédülés tünetnél a placebo 18%-os eredményével szemben. A tinnitus, fejfájás, hányinger és halláscsökkenés tünetek az orvosok átfogó megítélése szerint 47%-ban javultak a Gingko csoportban, és 18%-ban a placebo csoportban.


Mi a Bilobil kapszula?
A Bilobil kapszula 20 kapszulát tartalmazó gyógytermék, mely alkalmas az érelmeszesedés okozta emlékezet-gyengülés és szellemi képesség hanyatlásának kezelésére és megelőzésére, valamint a szellemi képesség javítására, frissítésére.


Mi a Bilobil kapszula hatóanyaga?
40 mg Ginkgo biloba száraz kivonata kapszulánként.


Mikor ajánlott a kapszula alkalmazása?
• Elégtelen agyi vérellátás tüneteinek kezelésére és megelőzésére: emlékezet-gyengülés és szellemi képesség hanyatlása, szellemi leterheltség, hangulati labilitás, szédülés, fülzúgás, alvászavarok esetén.
• A végtagok keringési zavarai okozta tünetek csökkentésére: végtagok hűvössége, érzészavarok, járáskor jelentkező fájdalom.


Mikor nem lehet alkalmazni?
• A készítmény bármelyik összetevőjével szembeni érzékenység esetén.
• Gyermekkor esetén.
• Terhesség és szoptatás alatt.


Hogyan és mikor kell a kapszulát szedni?
Naponta 3x1 kapszula étkezés után, melyet kevés vízzel kell bevenni. A készítmény alkalmazása az ajánlott adagolásban legalább 1 hónapig javasolt.


Milyen nemkívánatos hatást válthat ki a készítmény?
Ritkán enyhe emésztési panaszok, fejfájás vagy allergiás bőrtünetek előfordulhatnak.


Hol és hogyan lehet megvásárolni?
Vény nélkül kapható a gyógyszertárakban és a gyógynövény szaküzletekben.


Ajánlott fogyasztói ára: 1200 Ft.
A memóriazavar a korral jár? Tévedés! A Bilobil kapszulával elérhetjük, hogy ehelyett ezt mondhassuk: a szellemi frissesség korra való tekintet nélkül mindenkinek jár!
Mindezek alapján bátran ajánljuk Önnek és pácienseinek a Bilobil kapszulát, mely kiválóan alkalmas a szellemi teljesítőképesség kordában tartására – úgy idős-, mint fiatalkorban.

Legolvasottabb cikkeink