• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Orvos válaszol

 • ülőideggyulladást állapított meg

  2011.10.12

  Tisztelt doktor Úr/Nő!
  Panaszom a következő. Június végén jelentkezett először a jobb farpofámból kiinduló, lábamba nyillaló csillapíthatatlan fájdalom.

 • Műtét vagy konzervatív kezelés?

  2011.10.09

  Műtét vagy konzervatív kezelés?
  35 éves férfi, status: Jo. Achilles arfx. Jo. S1 fájdalom, hypaesthesia, paraesthesia. Jo. peroneus paresis (4/5)). Kötött paralumb. izomzat. Erősen korlátozott előrehajlás. Lasegue jo. 30 foknál pozitív. Sphincterzavar nincs. CT: IV. korongon min. körkörös előboltosulás, L V. korongon jobb oldali medio-laterális korongszint alá terjedő jelentős nagyságú lateralis recessust kitöltő sérv látható, mely kifejezett gyöki és duralis compressiot okoz. A beteg két hét fekvés és fájdalom csillapító gyógyszerek, valamint izomlazító mellett sem javult. Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Kérdésünk, feltétlenül szükséges -e a műtét, vagy másban is gondolkodhatunk? Köszönettel

 • Kétoldali felvétel készült a derekamról

  2011.10.09

  Tisztelt Doktor Úr! Nő!
  Kétoldali felvétel készült a derekamről, mert három hete idegbecsípődésem volt. 30 szem mydeton és 30 szem meloxep beszedése után javult kicsit, de újra nagyon fáj a derekam zsibbadt a lábam, az ágyban megfordulni is alig tudok. A rossz kényszertartásom miatt, már a fenekem, a bal lábam az alhasam is fáj. A röntgen leletem a következő: A lumbalis gerincen enyhe jobbra convex scoliosis van. Az i. v. rések megtartottak, a csigolyattestek magassága normális. Fedőlemezek épek. A perekmek kissé megnyúltak, de jelentősebb fokú spondylosis nincs. Szeretném tudni, hogy ez mit jelent. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel:

 • lumbágó vagy esetleg más?

  2011.09.21

  Jó estét kívánok!
  Szept. elején lehajoltam,és nem tudtam felegyenesedni,éles fájdalmat éreztem a derekamban.
  Besegítettek az ágyamba,azt észleltem,hogy a bal lábamat nem tudtam megemelni.3 napig a háziorvosom naponta Lidocainnal injekciózta,5-6 nap alatt teljesen rendbejött,ekkor vizsgált meg neurológus,minden rendben talált,lumbágónak írta le.Azóta 15-30 perc ülés után zsibbad a bal lábam,de ezt már előzőleg kb. 6 hete is éreztem,de nem tulajdonítottam neki jelentőséget,azzal intéztem el,hogy elültem.Ezt nem mondtam el a neurológusnak..így esetleg más is lehet,mint lumbágo?Van teendő vele?
  Köszönöm válaszát


  Jelige:lumbágó vagy esetleg más?

 • mit fog mondani majd az orvosom?

  2011.09.21

  A háti kyphosis fokozott, a csigolyák fedőlapjain néhol apró Schmorl hernia látszik. Az elülső csigolyaperemek megnyúltak. A dorsolumbalis szakaszon S alakú scoiliosis látszik. A lumbális csigolyák dors. peremei kis lépcsőképződést mutatnak dors. felé. A lubosacralis discusrés dorsalisan keskenyebb. Mindez egy frissen készített röntgen leleten olvasható. A kontroll vizsgálat előtt szeretném megkérdezni, hogy mit fog mondani majd az orvosom? Mire számítsak, jóra -e vagy készüljek fel a legrosszabbra?:)

 • gerinctornával, nyújtással javítható - e a jelenlegi állapot,

  2011.09.21

  Kedves Doktornő!
  MR vizsgálat eredményemet, szabadság végett, nem látta még szakorvos. A leleten feltüntetett vizsgálat eredménye a következő: A gerinc íve diszharmónikus. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek mgnyúltak, helyenként osteophytosissal. A discusok jelintensitása a T2 súlyozott felvételeken csökkent. Az L.V. csigolyatest kb. 1cm-rel ventral felé csúszott. Az L.I.II.és L.II.III-ban körkörös discus protrusio figyelhető meg. Az L.V.-S.I. résben körkörös discus hernia látható. Kérdésem a következő: mit tartalmaz pontosan a leletem, gerinctornával, nyújtással javítható - e a jelenlegi állapot, műtét elkerülhető-e?Válaszát előre is köszönöm! Köszönettel: 56 éves nőbeteg,

 • MR vizsgálat eredményemet

  2011.09.18

  Kedves Doktornő!
  MR vizsgálat eredményemet, szabadság végett, nem látta még szakorvos. A leleten feltüntetett vizsgálat eredménye a következő:
  A gerinc íve diszharmónikus.
  A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként osteophytosissal.
  A discusok jelintensitása a T2 súlyozott felvételeken csökkent.
  Az L.V. csigolyatest kb. 1cm-rel ventral felé csúszott.
  Az L.I.II.és L.II.III-ban körkörös discus protrusio figyelhető meg.
  Az L.V.-S.I. résben körkörös discus hernia látható.
  Kérdésem a következő: mit tartalmaz pontosan a leletem, gerinctornával, nyújtással javítható - e a jelenlegi állapot, műtét elkerülhető-e?
  válaszát előre is köszönöm!
  Köszönettel: 56 éves nőbeteg,

 • lehet-e ez TOS betegség?

  2011.09.17

  T.Dr.Úr!

  Hosszú évek óta, a bal kezemmel problémák vannak.
  egy bizonyos szögben érzem, hogy zsibbad,(nehéz felemelve tartani a karom) de ez a kezem vastagabb, és olyan mintha az alkarom és a felkarom is dagadtabb lenne mint a jobb oldali kezem. utóbbi időben pedig spontán sokat fáj a felkarom, erősen ,1-2 percig tartó fájdalom jellemző.
  Voltam nyaki gerinc felvételen, tüdőszűrésen, mammográfián is, negatívak a leletek.
  Régebben voltam ideggyógyászaton ahol azt mondta az orvos, hogy ha derékszögbe emelem a kezem úgy nehezen hallható a nyaki ér fölött
  a pulzus.
  lehet-e ez TOS betegség?(édesapámnak is az volt)
  Vagy hová forduljak ez ügyben? Mi okozhat még ilyen tüneteket?
  Válaszát köszönöm!

 • Tölcsérmellkasom van

  2011.09.01

  Jó napot! (bocsánat a regényért)
  Tölcsérmellkasom van, és azt szeretném kérdezni, hogy hol végeznek Nuss műtétet az országban? Utoljára 18 évesen nézték meg "komolyabban" előtte azért nem foglalkoztam vele mert azt mondta a háziorvos, hogy majd kinövőm. szóltam neki, hogy változtatnék rajtra. Gyermekkardiológiára küldött ez ügyben, el is mentem. EKG-t akart végezni rajtam egy doktornő, de nem sikerült mondta ,hogy lazítsam el magam megtettem, továbbra sem volt jó. Mérgében a doktornő "lehívatta" a főorvost, ő is megpróbálta semmi eredmény már kínos és röhejes volt azt hallgattam mennyibe kerülne nekem ez az egész aztán észrevette, hogy mit keresek itt 18 évesen, látta a háziorvos beutalóját és mérgében felhívta, hogy "lecsessze". Aznap átküldött a felnőtt kard.-ra ott a soron kívül "bejutottam" végeztek egy ultrahangot, hogy nem e nyom valamilyen belső szervet majd az ottani főorvos is megvizsgált szemrevételezéssel és tapintással....azt mondta jöjjek vissza jövőre. Ez a fajta orvosi hozzáállás is elvette a kedven h foglalkozzak vele a gyógytornát is letudtam. 24 éves vagyok, most már elegem van h "így nézek ki" számomra sok kellemetlen percet okozott. várom válaszát köszönöm!!

 • 4mm-es csigolya csúzsásom

  2011.09.01

  Tisztelt Doktornő/Úr
  Szeretnék részletesebb válaszokat kapni a leletemben található diagnózisról,igaz az orvos a lényeget elmondta a 4mm-es csigolya csúzsásomról viszont a többiről nem igazán esett szó,pl.: 1. IV-V-ös csigolya biconcav alakú
  2. V-ös foramen deformáltnak,szűkebbnek látszik
  3. kyphosis caudálisan fokozott
  4.az ágyéki gerincen kp. fokú balra convex scilosis látható
  Ön mit tanácsolna a csigolyacsúszásomra,mivel lehetne esetleg megállítani(ugyanis a Doktornő azt mondta,hogy visszatenni az eredeti helyére már nem lehet csak műtéti beavatkozással de az esetemben ez még nem indokolt)? Előre is köszönöm válaszát

 • régóta fájt a hátam

  2011.08.24

  Üdv már régóta fájt a hátam, ezért elhatároztam, hogy elmegyek orvoshoz vele. Ez megtörtént 2010.12.01-én : A lordosis megtartott. Enyhe balra konvex scoliosis látható. A lumbosacralis rés dorsalisan beszűkült. Az S.I segmentumban spina bifida van. Egyéb kóros nem látszik.

  Kérdésem az lenne, hogy mi mit jelent, illetve hogy mi most a tehendő, próbáltam magam kímélni ahogy mondták, de egyre rosszabbodik. 19 éves fiú vagyok kb 5-6 kg felesleggel.

  Másik pedig, hogy a térdem is fáj, azzal csak régen voltam akkor szalagnyúlást mondtak, van még egy kis bokasüllyedésem is.

  Tehát Nagyon fontos lenne nekem a javaslata illetve ha megoldható akkor ezt leszűkíteni a szegedi lehetőségekre.

  Köszönöm

 • egy hónapja bal csípőfájdalmam van

  2011.08.22

  Tisztelt Doktor Úr!
  16 éves vagyok, egy hónapja bal csípőfájdalmam van, ami járáskor jelentkezik. Terhelésre (hosszabb séta) erősödik, végül kissé már sántítok is. Ortopédián jártam a gerincemmel: tartási kyphosis-t állapítottak meg. Rákérdeztem a csipőfájdalomra, amire a válasz az volt hogy az oka a széles csípőm amiért begyulladt és ez vagy elmúlik vagy nem. A kérdésem a következő lenne: Milyen más valószínű oka lehet a fájdalomnak, illetve megszüntethető-e valahogy?
  Köszönöm

 • a leírt mozgásszervi elváltozások indokolhatják-e...

  2011.08.22

  Tisztelt Doktor Nő/Úr !

  54 éves nő vagyok.

  2011. januárra égő fájdalom alakult ki a jobb oldalamban, hátamtól indulva a jobb oldalon előrefelé haladva a mellkasom közepéig, a jobb lapockától lefelé kb. 20 cm-es sávban.
  A jobb bordaív alatti terület elöl, és a hátam több helyen is borzalmasan fáj, a jobb oldalamban folyamatosan jelen van az égő fájdalom, ülve a legrosszabb, állni is nehéz, a fájdalmak gyakorlatilag csak éjszaka (fekvésben) múlnak el.
  Délutánra úgy érzem, mintha hátul a jobb vese, elöl a petefészek környéke is fájna, de orvos által végzett kézi vizsgálattal a fájdalom nem váltható ki, a gerinc ütögetésre nem fáj.
  Belgyógyászatilag teljesen kivizsgáltak (2010. március és 2011. május gyomortükrözés, 2010. november és 2011. június vastagbéltükrözés, teljes hasi CT, több ízben hasi ultrahang, Helycobacter és laktóz érzékenység vizsgálat, terheléses cukor és keményítő eredmény, vérkép,vizelet eredmény), minden negatív.
  Felmerült a lehetősége a mozgásszervi eredetnek, ezért az alábbi vizsgálatokra mentem még el, és a következő diagnózisokat kaptam:
  gerincröntgen 2011. 02.10.
  A háti kyphosis fokozott. A csigolyák corpusai épek. A zárólemezek egyenetlenek, sclerotikusak. A középső háti szakaszon az intervertebralis rések szűkebbek.
  St. post M. Scheurmann.
  A lumbális lordosis kiegyenesedett. Kifejezett jobbra convex scoliosis. Az L.IV.-S.I. csigolya közötti rés jelentősen beszűkült a csigolyák peremein osteophyták. Kifejezett kisízületi artrosis.
  Diagnózisok: intervertebrális discus rendellenesség; arthrosis; spondylosis; scoliosis
  Ortopédus szakorvos véleménye: mozgásszervi leírt elváltozásai panaszait nem indokolják.
  háti gerinc MR 2011.03.24.
  A conus a Th.XII. alsó zárólemezének szintjében végződik, a számolást ehhez képest végeztem. A háti kyphosis elsimult. A csigolyatestek magassága megtartott, közöttük Th. VIII-IX. szintben közepes fokú, egyebütt mérsékelt spondylartrosis látható.
  A rések átlagos tágasságúak.
  Th. VII.-VIII. résben bal paramedialis kis hernia látható, jelentősebb compressios hatás nélkül.
  Th. X-XI. szintben bal oldali lateralis kis protrusio látható.
  A többi vizsgált magasságban discus eltérés, foramen szűkület nem igazolódott.
  A canalis spinalis átlagos tágasságú.
  A vizsgált szakaszon a gerincvelő kiterjedése, jelviszonyai szabályosak.
  Orvosi vélemény:
  kis bal paramediális hernia Th. VIII-IX. szintben jelentősebb compressio nélkül.
  idegsebész 2011.06.03.
  A bemutatott gerinc MR felvételen műtéti megoldást igénylő elváltozás nem látható. Idegsebészeti teendő nincs.
  csontizotóp 2011.06.06.
  az alsó lumbális gerincszakaszon az L-V. csigolyatest vetületének megfelelően látható kp. intenzitású halmozástöbblet.
  A SPECT rétegfelvételek a csigolyatest bal oldalának fokozottabb dúsítását mutatják.
  A szcientigráfiás kép alapján degenerativ folyamat valószínűsíthető.
  Kisizületi degeneratív folyamatnak megfelelő, pontszerű aktivitásfokozódás látható mindkét kéz egyes ujjának alapízületében.
  A vizsgálattal egyéb kórjelző elváltozást kimutatni nem tudtunk.
  Neurológus Medrolt irt fel, napi 4 szemnél tünetmentes voltam, a napi adag csökkentésével együtt a tünetek újra jelentkeztek.
  Tegretol és Aflamin semmit nem segített.
  Kérdésem, hogy a leírt mozgásszervi elváltozások indokolhatják-e az állandó jobb oldali fájdalmakat.
  A körzeti orvos által fájdalomcsillapításra felírt Contramal tablettát lehet-e folyamatosan szedni, vagy kúraszerűen kell, kell-e tartani a függőség kialakulásától, vagy attól, hogy a szervezet idővel hozzászokik, és emelni kell az adagot.
  A gerinc MR-ben leírt lateralis kis protrusio nem okozhat-e idegalapú fájdalmakat, illetve mi ez az elváltozás pontosan (úgy olvastam, ideggyök-irritációt jelent, de ezt sem tudom pontosan, mit is jelent).
  Nem tudom, milyen szakorvost keressek fel. Ortopédus, reumatológus, neurológus, idegsebész azt mondta, nem az ő szakterülete.
  Köszönettel várom válaszát.

 • kelilike

  2011.08.18

  Jelige: kelilike
  Tisztelt Doktor Úr!
  36 éves vagyok és enyhe fokú dysplasiám, kis fokú coxarthrosis. I.u-m, mérs. fokú porósisom és csontcystám van a medencémben. Állítólag az anyaméhben nem fejlődött rendesen a medencém és jobb oldalt van egy pici lyuk. Mit tehetnék annak érdekében (most felírtak 10 csípőtornát), hogy fel tudjam még 20-30 évig nevelni a gyermekeimet és ne legyek esetleg csípőprotézises, leszázalékolt és ne szoruljak senkire később? Mit szedjek , jó-e a Bio Glükozamin vagy csak pénzkidobás , melyik gyógyszer tartalmaz rákpáncél kivonatot, ami esetleg újra kialakíthatna porcokat, ami esetleg gyógyíiatan. Jó lehet -e a zsurlós ülőfürdő és tea?
  Köszönettel: kelilike

 • Gerincprobléma - gyógytornásztól válasz

  2011.08.18

  Jelige : Gerincprobléma
  Tisztelt Doktor Úr / Nő!

  Férjemnek hónapok óta fáj a gerince és a bal oldalon duzzanatok látszódnak.
  2011.06.27.-én férjem el lett küldve reumatológiára ahol 4alkalommal injekciókat kapott (Localisan Lidocain, Hydrocortison) ezek után el lett küldve kezelésekre (10x UH, IF., CP-LP) Ezek után vissza kellett mennie a reumatológiára ahol ismételten 1 alkalommal injekciókat kapott ( Localisan Lidocaint és Depo Medrolt). A leletein ez olvasható:
  Laseque mko.-on neg. Végállásban kötött csípők, élénk inreflexek. Jobb oldalon L. V-S.I. hypaesthesia. Femoralis jel mko-on neg. Izomerő megtartott - 5 - ös izomerő, Sacroiliacalis rések nem nyom.érzékenyek. Mennel mko-on neg C. gerinc vállak szabadok. Fokozott háti kyphosis balra convex nagyívű scoliosis megtartott lumb. lordosis. Limb. lat. flexió 5-5 fok. Föld / ujj távolság 60cm A dorso - lumb.izomzat mk. oldalon spasticus nyomás érzékeny Egyebekben tő és perifériás izületek mozg. funkciói megtartottak.

  Be lett küldve Gerinc röntgenre (2011.08.11.)
  A lelete eredménye:
  A háti gerinc enyhe balra convex scoliosis látható fokozott kyphosissal. Spondylosis jelei figyelhetők meg.A lumbalis lordosis fokozott. L. V-S.I. között kétoldali spondylolysis következtében 0,5cm-es ventalis spondylolistheis látszik. A porcrés beszűkűl, A kis izületekben arthrosis van.Enyhe jobbra convex görbület is megfigyelhető.

  Mivel senki semmit nem mondott így szeretném tudni hogy a latin szöveg jelen esetben mit takar. Mit jelent és mi a teendő.

  Aggódva várom mielőbbi válaszát Tisztelettel:

 • Mivel gyógyítható a torticollis ?

  2011.08.05

  T.Szakorvos!

  Mivel gyógyítható a torticollis ?

  Köszönettel:

 • gyermekemnek a 3- éve fennálló gerinc-derformitása,

  2011.07.21

  Tisztelt Doktor Úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy 14 éves gyermekemnek a 3- éve fennálló gerinc-derformitása, s idén március óta kialakult kiálló mellkasa miatt, lehetséges-e, hogy tartósan betegnek nyilvánítsák, az erre vonatkozó törvény L)pontja szerint? Az előző kezelőorvosunk elhunyt, és a márciusi rtg. felvételen 7-es a gerincferdülése a fiamnak, s ott még nem állapították meg a "tyúkmell"-hez hasonló mellkasi deformitást. Az iskolában egyéni gyógytornán való részvételt írtak neki elő, úszással egybekötve (az elmúlt években a "majd kinövi" volt a kezelés). Az iskolaorvos fizikai vizsgálat után ortopédiára utalta be gyermekem a kék papírokkal, s ott közölték, hogy nem írhatják alá mindamellett, hogy nem gyógyítható teljesen, talán megállítható ez a deformitási folyamat. Én értelmezésem szerint-mivel a törvény nem tér ki részletes adatokkal- valóban megilletné a fiam a tartósan betegségbe felvétel, hiszen az élete valóban másképpen zajlik, a hátfájásokról nem is beszélve. Hova vigyem a gyermeket, hogy segíteni tudjanak ennek az állapotnak a megállításában, s valóban járna-e neki ez a segítség? Eddig járt úszni, mégis kialakult a mellkasán is a deformitás, a háta is ránézésre is sajnos púpos.Köszönöm válaszát! Üdvözlettel:Rita

 • gerincferdulest mutatott

  2011.06.12

  Tisztelt dr ur vagy dr no az rtg vizsgalatom gerincferdulest mutatott kis mertekbe, es kiegyenesedett nyaki lordozist, mar harom eve kuzdok ezel a betegsegel 37eves no vagyok.Mar dolgozni sem birok kaptam rehabilitaciot, injekciot infuziot semi nem segit,mit tudna ajalani nekem? Elore is koszonom

 • gyakran gyötör térdfájdalom

  2011.06.10

  Tisztelt Horvát Krisztina!

  50 év körüli férfi vagyok és gyakran gyötör térdfájdalom, ami nyugalomban sem múlik el. Fiatalabb koromban is hasonlóan fájtak a térdeim, de a mostani fájdalom már több hónapja tart, és csak órákra szűnik meg. Az orvosom elküldött vérvételre, ahol a reuma-faktort vizsgálták, de a leletem negatív lett. Amikor leguggolok, vagy csak hajlítom nyújtom a térdem, akkor mozgás közben kattogást hallok és érzek. A lányom gyógytornásznak tanul ( ő is javasolta, hogy írjak Önnek) és megvizsgálta, hogy van-e a patellám körül folyadékgyülem, de azt nem talált. Véleménye szerint a patella alatti porccal sincs problémám, ugyanis a patella polírozásakor semmi sem érezhető és nem is fájdalmas. Az utóbbi pár napban a lig. patellae-m is érzékeny, de a tuberositas tibiae-m az nem. Nem tudom, hogy ezzel összefüggésben lehet-e, de két ujjamon a PIP és DIP ízületnél, a dorsalis oldalon kis dudorok jelentek meg, amelyek fájdalmasak, ha behajlítom az ujjaimat, illetve, ha megnyomom őket akkor eltűn
  nek.
  Nagyon megköszönném, ha segítene kideríteni a fájdalmaim okát és a tüneti kezelésen kívül, lenne lehetőség a folyamat megállítására, vagy lassítására is.
  Tiszetlettel:

 • Degeneratív gerinc

  2011.06.09

  Degeneratív gerinc: A panaszaim a következők:álandó fájdalom a nyaktól a farcsontig,a gerincoszlopnál.A derekam minden testhelyzetben és mozdulatnál erős fájdalmat sugároz, És a nyakam is minden mozdulatnál fáj..A menésem már olyan fájdalmas,hogy nehezen és nagyon lassan tudok csak sík terepen közlekedni.Ha emelkedő vagy lépcső jön bizony nehezen tudom megmászni.Az évek folyamán túl estem fizióterápiás, injekciós, pakolásos kezeléseken + gyógyszerek, ám javulás nem mutatkozott.A sok gyógyszer miatt aktív gyomorfekély alakult ki,ami miatt a fájdalom csillapító tablettákat elvették.A fájdalmaim miatt már a fekvés is nehéz,mert sokszor erős szúrást érzek a legkisebb mozdulatnál is.Mindezek a problémáim már régóta meg vannak.:Várom válaszát.Tisztelettel

 • ANALGETICA

  2011.06.09

  T.Weborvos !

  Jelige : ANALGETICA

  Nekem 15 éve gerincproblémák miatt szinte állandó váll-, nyak-, és fejfájásaim vannak. Semmilyen kezelés és torna nem segített, ezért 15 éve már hogy heti 1-2 alkalommal 2-3 db Analgetica tablettát fogyasztok a fájdalom csillapítására. A kérdésem : Okozhat-e vagy okoz-e ennek a gyógyszernek a 15 éve tartó szedése heti 2-3 db mennyiségében ? Ha igen, mit kellene ellenőrizni, mire kellene odafigyelni ?

  Köszönettel :

 • a nyaki gerincen jobbra convex scoliosis

  2011.06.09

  mit jelent " a nyaki gerincen jobbra convex scoliosis"?

 • furcsa járás

  2011.06.08

  Tisztelt Doktornő, doktor Úr!

  Unokaöcsém 8 éves,masszív, egészséges fiú talán 2-3 kiló súlyfelesleggel. A problémát az okozza, hogy még mindig lábujjhegyen jár, ponntosabban járás közben a sarka a földet nem érinti. Mikor megy, a térdeit is kissé befelé fordítja (járás közben kissé x lábúnak tűnik). Egyensúlyproblémái járás, futás közben nincsenek. Kisgyermek korában annyit mondtak, hogy majd kinövi, de a probléma még mindig fennáll. Én aggódom, hogy hosszabb távon ez a gyerknek többfajta problémát okozhat egészségileg és netán később pszichésen is. A gyerek amúgy normál terhesség után egészségesen született, 15 hónapos kora óta jár, sem mozgásában, sem egyéb fejlődésédben soha probléma nem merült fel. Mi lehet a probléma oka és ennyi idős korban lehet-e ezen segíteni? Hova forduljunk?
  jelige: furcsa járás

 • Spondylosis et scoliosis thoracalis

  2011.06.02

  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

  Nemrég röntgen vizsgálaton vettem részt,ahol Spondylosis et scoliosis thoracalis-t állapítottak meg!Kérem segítsen! Milyen gyógymódot javasolna?

  Tisztelettel :

 • Spondylosis et scoliosis thoracalis-t állapítottak meg

  2011.06.01

  Tisztelt doktor nő!

  Nemrég röntgen vizsgálaton jártam,ahol Spondylosis et scoliosis thoracalis-t állapítottak meg!A szegycsontomtól balra fájdalmat/nyomást érzek!Milyen gyógymódot javasolna ön erre???

  Tisztelettel:

 • MRI LELETEMRŐL

  2011.05.27

  TISZTELT DOKTOR ÚR! SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY MRI LELETEMRŐL MI A VÉLEMÉNYE UGYANIS AKI ELKÜLDÖTT AZT MONDTA, NEM LEHET SEGÍTENI. POYDISCOPATHIA ET SPONNDYLOSIS ET SCOLIOSIS LUMBÁLIS KIFEJEZETT KISIZÜLET ARTHROSIS.
  HERNIA DISCI
  PROTRUSIO DISCI L.IV./V., L,V./SI
  L.III./IV.NEURÓ FORMEN SZÜKÜLET
  SECUNDER CANALIS SPINALIS SZÜKÜLET.

  KÖSZÖNETTEL.

 • Strezsi

  2011.05.26

  Tisztelt Dr Nő! Hónapok óta vannak csípő -derék és tomportáji fájdalmaim ami mindkét láb fájdalmával is jár ,de kifejezetten a jobb lábam illetve gugoláskor mindkét farpofám égő fájdalmával is jár. Ezek a fájdalmak éjszaka illteve pihenéskor is jelentkeznek.RTG illetve MR vizsgálat az L4-L5discusdegeneratiot és több szinten kisizületi arthrosist írt le. Semmiféle kezelést nem kapok pedig a fájdalmaim lassan elviselhetetlenné válnak.
  Válaszában bízva .
  Üdvözlettel:
  Jelige: Strezsi
  Kisfaluban élek talán ezért nincs segítség. Nem találtam Mc Kenzie gyógytornászt.

 • ANALGETICA

  2011.05.26

  T.Weborvos !

  Jelige : ANALGETICA

  Nekem 15 éve gerincproblémák miatt szinte állandó váll-, nyak-, és fejfájásaim vannak. Semmilyen kezelés és torna nem segített, ezért 15 éve már hogy heti 1-2 alkalommal 2-3 db Analgetica tablettát fogyasztok a fájdalom csillapítására. A kérdésem : Okozhat-e vagy okoz-e ennek a gyógyszernek a 15 éve tartó szedése heti 2-3 db mennyiségében ? Ha igen, mit kellene ellenőrizni, mire kellene odafigyelni ?

  Köszönettel :

 • PILLANGÓ

  2011.05.20

  Tisztelt Weborvos!

  Állandó bal kéz ujjainak zsibbadása,nyak,váll,hát fájdalmak miatt fordultam orvoshoz.Röntgen eredménye a következő: A nyaki lordosis kiegyenesedett. A C.V/VI.rés minimálisan szűkebb. Az alsó csigolya testeken mérs.spondylosis van. Nyaki borda nincs.A háti gerincen a rések megtartottak. Számottevő spondylosis nincs.Lumbalis szakaszon a rések megtartottak. A kp. és alsó lumbalis csigolyákon mérs. spondylosis van. Az S.I.hátsó ívén spina bifida.

  Kérem szíves felvilágosítását,hogy mit jelent,és a fájdalmak hogyan enyhíthetők.

  Köszönettel:

  Jelige: PILLANGÓ

 • Pezsgőtabletta

  2011.05.14

  Tisztelt Weborvos!
  Elmúltam 55 éves, s mivel sokat fájnak a csontjaim,izületeim, kalcium pezsgő-tablettát vásároltam a gyógyszertárban, hátha jobb lesz. Később derült ki,hogy a vérnyomáscsökkentővel jobb, ha nem veszem be/tensart/, mert bajt okozhat.Ön szerint valóban így van-e?
  Köszönettel.
  Jelige:Pezsgőtabletta

 • lumboischialgia alakult ki

  2011.05.14

  Tisztelt Doktor Úr!

  Az L IV-V csigolyák között porckopás van, s ezek az ősszel el is mozdultak , ebből eredően lumboischialgia alakult ki, melyet sikerült megszüntetni. Ezt megelőzően is megfigyeltem, hogy a jobboldali comb elülső felszínén és kissé kifelé-hátrafelé zsibbadt érzés van a bőr felszínén. Az említett betegség óta ez nem szűnt meg, sőt hosszabb idejű járás, kissé erősebb fizikai megterhelés után, rövid időre az említett felszínen erős, szinte égető érzés alakul ki (5-10 sec.-ra) , majd magától megszűnik. Kérdésem, hogy mi lehet a fenti tünetegyüttes oka, érdemes e szakorvoshoz fordulni, milyen terápiával kezelhető?
  Várom megtisztelő válaszát!

 • Ilyen is van

  2011.05.12

  Tisztelt Doktor Úr!/Nő/
  Segítségét kérnénk.Férjemet a reumatológus elküdte röntgenre, eredmény:a lumb lordosis megtartott ívű, mérs. foku spondylosis rad. jelei láthatók.Szinte a teljes lumbalis szakaszon szükebbek a porc rések.A jobb oldali SI rés cranialis kétharmadában beszükült.A csípő izületekben art-
  hrosisra utaló rad. jelek láthatók.
  Előzmény:gerinc és csípőtornát javasolt
  10 DD derékra és csípőre felváltva
  A röntgen eredményre a Doktornő azt mondta nincs ideje megbeszélni!
  Ezért kérnénk segítségét. Köszönjük szépen.
  Jelige:Ilyen is van.

 • Milano2011

  2011.05.02

  Tisztelt Webdoktor!
  Nagyon el vagyok keseredve ezčrt fordulok most Önhöz.Harminc čves čletvidŕm,örökmozgö nö voltam..5 hónappal ezelöttig.11 évet huztam le a vendéglátásban,megszoktam a folyamatos mozgást,szabadnapomon is folyton jöttem-menetem.Majd úgy hozta a sors,hogy szerelemtöl vezérelve Itáliába költöztem.A nyelv nemismerete miatt úgy gondoltam egy kicsit itthon maradok és tanulok.Az elsö hónap után elkeztett fájni a bal lábam.Olyan,mintha a térdem fájna,de aztán ez a fájdalom elindul a lábszáramba,a sípcsontom mellé,majd folytatodik a hátsó combomba. Aztŕn rákezdett másik is.Éjszakára beborogattam hidegvizes borogatŕssal, de reggel is ezzel a fájdalommal ébredtem.Nem fordultam orvoshoz, mert többen mondták,hogy valószinü,hogy az életmódváltás okozza. De a baj nem szünt meg,maximum pár napra aztán újrakezdi. Azóta a derekemra is ęs a csipömre is átterjedt.Nyugalmi helyzetben sokszor bizseregnek a lábaim.Nyomásra is nagyon fájnak föleg a sipcsont mellett.Itthon probálkozok edzéssel,taposással,talajgyakorlatokkal,de nem segit,Több fórumon is néztem,de nem találtam megoldást.Mi lehet ez?Kérem segitsen,mert semmi nem segit,se a Fastum gél,sem homeopátiás kenöcs..Kétsęgbe vagyok esve!!
  Válaszát elöre is köszönöm szépen!!
  Maradok tisztelettel!
  Milano2011

 • Tornával vagy sullyal lehet -e javitani?

  2011.04.28

  Idös érszükületes Papának esés valamiint másikláb amputáció után másik lábánál probléma a láb kiegyenesítése igy nemtudja terhelni ezt a lábat sem.Tornával vagy sullyal lehet -e javitani?/a térd alatti inak feszülnek/

 • derekamból indult ki a fájdalom a jobb lábamba

  2011.04.26

  A derekamból indult ki a fájdalom a jobb lábamba. Azóta már csak a lábam a vádlim nagyon fáj. A reomatólógus Lumboischialgia betegségét diagnosztizálta. 2 db Lidocain injekciót és 2x kaptam indometacinum kúpot.Viszont a lábamba a fájdalom azóta sem múlik, sőt most már zsibbad is. Se menni, se feküdni, se állni nem birok.
  Köszönöm. Várom válaszukat.

 • hencsi83

  2011.04.22

  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  MRI-vizsgálaton vettem részt,az eredményem jelentését szeretném megtudni.
  A háti kyphosis íve megtartott.A kp. háti gerincszakaszon a csigolyák zárólemezein kisebb Schmorl herniák ábrázolódnak.
  Ezen a szakaszon a discuscusok magassága is kissé csökkent,dehydráltak,T2 súlyozott szekvencián jelintezitásbeli csökkenést mutatnak.
  A háti gerincszakaszon számottevő protrusio,sem discus hernia nem észlelhető.
  Hozzátenném még,hogy jártam gyógytornára,fizikoterápiára, de nem segített semmit.28 éves vagyok,és minden nap fáj a hátam.Köszönöm a segítségét!
  Jelige:hencsi83

 • Évek óta húzódó gerincbántalmam van

  2011.04.22

  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
  Évek óta húzódó gerincbántalmam (most már gerincsérvem) van, ami nem javul. Legfrissebb MR-eredményem a következőket írja:
  „A lordosis íve csökkent. A sacrum dőlésszöge fokozottabb. L5-S1 discus laposabb, T2 súlyozásnál jelszegény szerkezetű, szintjében széles alapú, centralis és enyhén jobb túlsúlyú, max. 8 mm vastagságú discus hernia ábrázolódott, emly nyomja a durazsákot, érinti az eredő S1 gyököket, de rajtuk lényeges compressiot nem okoz. Több szintben hernia, protrusio nem igazolódott. Vélemény: Discopathia et hernia disci L5-S1."

  Tüneteim: alkalmanként egészen a jobb lábfejig kisugárzó erős fájdalmak és ami a legnehezebben elviselhető, az az, hogy minden egyes éjszaka, hanyattfekvések során arra kell ébrednem, hogy „majd meghalok" az erős fájdalomtól. A csípőmet megemelni ahhoz, hogy oldalra forduljak iszonyatosan fájdalmas és nagyon nagy erőfeszítésembe telik. Zsibbadásokat még hál istennek nem érzek.

  Az szeretném megtudni,hogy az eredmény alapján szükséges –e már valamilyen orvosi kezelést igénybe vennem? Életmódbeli változásokkal kapcsolatos javaslatokat/tanácsokat várnék, hogy pl. ha elkezdeném a rendszeres (heti 1 alk.) úszást, az segítene –e? Mi indokolná a műtét szükségességét, amit persze nem szeretnék?
  Köszönettel,

 • Gerncfelvétel

  2011.04.22

  Tisztelt Weborvos!
  Gerincemről készült felvételemen a következő van irva:
  C ll-lV alsó zárólemezének magasságában ventrálisan spondylosis
  C Vll jobb oldalán rövid nyaki borda
  Felső háti fokozott kyphosis
  D csigolyatestek és porckorongok magassága megtartott. A peremeken kifejezett csőr-és kapocsképződések.
  L csigolyatestek és porckorongok magasága megtartott. A csigolyatest peremeken spondylosis.
  Mko. kissé megnyult vápaperemek, az izfelszinek simák.
  Kérném szépen a lelet értelmezését.
  Szeretném tudni milyen eltérést mutat a lelet, mivel a reumatologiára csak
  3 hét mulva kaptam időpontot.

  Gerncfelvétel jeligére várom válaszát

  Köszönettel egy aggódó beteg.

 • Kiskorom óta gerincferdüléssel szenvedek

  2011.04.22

  Jó napot kívánok!
  17 és fél éves vagyok.
  Kiskorom óta gerincferdüléssel szenvedek. (Scoliosis). Jártam gyógytornára, hordtam korzetett de sajnos egyik sem segített. Most ott tartok, hogy lehet meg kell majd műteni a gerincem, de még nem biztos, az orvosom nem szívesen műtene meg, mert az egész gerincemet le kéne merevíteni. Lehet, hogy már nem fog romlani és ebben próbálok bízni  másfél év múlva, kell vissza mennem és akkor kiderül, hogy mi lesz. (73. fokos a felső görbületem. Alul pedig 50-60 körül van arra most így fejből pontosan nem emlékszem és a bal oldalt van a bordapúpom. Már meg szoktam, hogy amióta ilyen nagyfokú a görbületem, folyton fáj a hátam és elég gyakran szúr illetve a mellkasom is elég gyakran szúr. De ma reggel alig bírtam felkelni annyira elkezdett szúrni jobb oldalt a mellkasom olyan volt, mint ha beszorult volna a levegő. Masszíroztam egy kicsit és végül elmúlt, de a suliba egész nap visszatérő jelenség volt. Egyszer elmúlt egyszer újra elkezdett szúrni, főleg ha hirtelen mozdulatot
  tettem, vagy ha nagyobbat lélegeztem. És kicsit úgy érzem, mint ha nehezebb lenne a levegő vétel, mint ha kövek nehezítenék a mellkasomat. Most egy kicsit jobb lett a helyzet, de nem tudom, mikor jön elő újra. És a mai nap folyamán szinte minden pillanatban szúrt a mellkasom és a gerincem is.

  Nem tudom, hogy mit kéne csinálnom, mert ha a nagyfokú görbületem a hibás, akkor sajnos nincs mit tennem. Lehet esetleg ez más? Érdemes lenne egy kivizsgálást kérnem? Vagy várjak még?
  Előre is köszönöm a választ: Egy aggódó lány

 • Jóéjtanyu

  2011.04.22

  Tisztelt Cím! Jóéjtanyu
  L-S gerinc kétirányú felvételem volt kérem segítségét a lelet megértéséhez milyen életmódbeli változások szükségesek . Köszönettel: Hajni
  Enyhe jobbra convex scoliosis van. Lordosis ive rendben. Praesacralis rés kp. fokban beszűkült. Kp. harmadi túlsúllyal a peremeken kisebb felrakodások vannak. Mésztartalom norm. A hasi aorta fala részben meszes.

 • Tüncsi71

  2011.04.22

  Th.XII.alsó zárólemezén kis Schmorl-benyomat látható. A háti szakaszon az elülső-oldalső csigolyaperemeken kezdődő kis osteophyták. Nativ szeleteken C.ÁIIÁ. és III.szelvény magasságában 6 ill. 13 mm, C.VI. és VII szelvény szintjében 8-8 mm hosszü, T2-n, STIR-en mérsékelten jeldús góc látszik, C.VI.szintjében a myelon kissé szélesebb.
  Spondylosis thoracalis incipiens.
  Szeretném tudni ez a lelet mit jelent.
  Köszönöm.
  Jelige:Tüncsi71

 • merev nyak

  2011.04.22

  Tisztelt Gyógytornász Hölgy/Úr!

  26 éves férfi vagyok. 3 éve dolgozom, napi 8 órán keresztül számítógép előtt. Mostanra már szinte állandósult a nyakamban és a tartkómban a merevség, az utóbbi időben néha szédülés is.
  Tudna valamit javasolni ezen panaszok ellen?
  Előre is köszönöm!

  jelige: merev nyak

 • mozgás!

  2011.04.22

  Kedves Doktornő / Doktor Úr!
  54 éves édesanyámmal kapcsolatban fordulok Önhöz.
  Nagyon szeretném Őt rávenni, hogy valamilyen testmozgásba kezdjen, de nem tudom, hogy mi lenne számára a legjobb. Fontos tudni róla, hogy visszérproblémái vannak, és gyenge a szíve - kisgyermekként skarlátot kapott, és ez sajnos ráhúzódott a szívére. Emiatt nagyon gyorsan elfárad bármilyen fizikai megterhelés hatására. Terhességei alatt gyakran fulladásos rohamok gyötörték. Ezen kívül csontritulásban is szenved. Súlyproblémái szerencsére nincsenek.
  Segítségét előre is nagyon köszönöm.
  Jelige: mozgás!

 • c5

  2011.04.22

  Kedves Doktornő!
  Gyakori, sokszor erős szédülések, fájdalmas nyakmozgások, bal vállba, bal karba sugárzó fájdalom, a bal kar időnkénti gyengesége a főbb tüneteim.
  Készült MR, amin a c5 csigolyán láttak mediális protrusiót, ami a durazsákot enyhén nyomja. Az MR szerint a nyaki lordozis kiegyenesedett, a nyaki gerinc íve diszharmonikus.
  A tüneteimet a protrusió okozza?
  Hogyan tudok rajta segíteni?
  Köszönöm válaszát!

  Jelige: c5

 • Aggódó Szőke feleség

  2011.04.11

  Aggódó Szőke feleség:

  Férjemnek mélyvénás trombózisa volt. Jelenleg syncumárt szed. Kérdésem: milyen étrendet és életvitelt javasolnak Neki?, hogy a prothrombin szintje viszonylag megfelelő értékű legyen. Tisztelettel: egy "aggódó Szőke feleség"

 • hvg

  2011.04.11

  Jónapot kívánok!
  41 éves vagyok és nagyon fáj a nyakam . Rtg leletem: A nyaki lordosis kiegyenesített, a kp. harmadban minimális dorsalis irányú kényszertartás van. Csigolyatestek magassága norm. Zárólemezek scleroticusak. Peremszélek megnyúltak. Porcrések norm. tágasságuak. Nyaki borda nincs.
  A lelet mit mutat magyarul. Jelige: hvg69
  A választ előre is köszönöm!
  Tisztelettel:hvg

 • örökölhető35

  2011.04.05

  Tisztelt Weborvos!
  Régóta derékfájós vagyok, sajnos nem bírok hajolni, mert rögtön fáj a derekam.Voltam röntgenen ami azt mutatta ki, hogy (a lumbalis lordosis a felső szakaszon kiegyenesített, a csigolyatestek magassága megtartott, az L.IV.-V. közötti porckorong enyhén laposabb, a csigolyatestek ventralis peremszélein apró mészfelrakódások vannak.) Kérdésem az, hogy lehet-e ezt a fájdalmat valamivel csökkenteni? A gerincsérv örökölhető-e? Anyu 38 éves korában lett gerincsérves és olyan helyen van a sérv, hogy nem lehet műteni, mert deréktól lefelé lebénulna. 18 éves korában műtötték epekővel, amit örököltem, mert engem is 18 évesen műtöttek meg epekővel!
  Köszönöm válaszát!

  Jelige: örökölhető35

 • Bütyökműtéteken estem át

  2011.04.04

  Bütyökműtéteken estem át 2010.dec.1-én.A bal bütyöknél csontbeavatkozás is volt. A műtéti terüleletekkel kapcsolatban semmi fájdalmam ezideig nem volt. Gondolom az erős felmelegedés miatt a lábfejemben és a lábujjaimban is fájdalmat éreztem kizárólag járás közben, de egy hét után jelentősen csökkent.
  A bal bokám és lábfejem duzzadtsága a műtét óta folyamatosan jelen van, de fájdalom nem volt. Kb. két hete a bal külső bokám iszonyúan fáj, rálépni is alig tudok. A műtő orvos betétet, gumizoknit, és fizikóterápiát javasolt. Sajnos a duzzadtság miatt betét szóba sem jön, de harátemelőt használok. Már 10 db interferencia kezelést is kaptam.Több mint egy hónapja minden nap jegelem /rövid ideig/. Vízhajtót nem kell szednem, de a háziorvos felírt egy gyengébbet, ami után kicsit lappad a duzzadság, de másnap ugyanolyan lesz, és fájdalomcsillapító nélkül a lakásból sem tudok kilépni.Movalis-t is szedtem kúraszerűen kétszer.
  Kérem javaslatát, mit tehetnék, hogy mozgáskorlátozottságom megszűnjön.
  A jobb térd szánkóprotézis műtéttel kapcsolatos választ köszönöm. Májusra vagyok előjegyezve, már nagyon várom, mert a műtéttől remélem a másfél éve tartó fájdalom megszűnését. Véleménye szerint májusban megvalósulhat a műtét?
  Válaszát köszönettel várom.

 • van elég betegségem de én a gerinc sérvem miatt szenvedek sokat

  2011.04.04

  Tistelt doktor nő (úr) én 39 éves nő vagyok.Szeretném öntől megkérdezni hogy nagy e a baj nálam.Sajnos szó szerint nem tudom leírni az eredményt mert a papírjaimat beadtam a leszázalékolásomat intézem.Évek óta nagy fájdalmaim vannak.Tavaj kiderűlt a gerinc ferdülés melett a 11-es csigolyánál gerinc sérvem van.Nagyon sokat szenvedek már az itthoni munkámat is alig tudom elvégezni.Dolgozni nem tudok mert az orvos azt mondta emelni ülni állni terhelni nem szabad. Elmentem az idegsebészetre ahol a doktor úr azt mondta isten örizz hozzá nyúlni mert ha megműtenek megsértik a gerinc velőt és az tuti tolószék lenne. Megkérdeztem már orvost is az is ugyanezt mondta. Sőt azt mondta ha nem műtenek meg évek múlva lehet így is lebénulhatok.Egész életembe kezelésekre kell járnom, és járok is gyógytorna ,fizikó terápia. Sokat ezek se segítenek.Legyen szives őszintén megírni nekem igazat mondott e a két doktor hogy közel van a gerinc velőhöz a sérvem és lebénulok ha megműtenek.Ha így van azt is szeretném tudni.Én felvagyok mindenre készülve.Csak tisztán szeretném látni a jövőmet és azt hogy van e esély erre a betegségre hogy leszázalékoljanak.Persze e melett még van jó pár betegségem.strumma ,izület ,csípő kopás, meszesedés.,rekeszizom sérv ,nyelőcső fekély ,reflux hólyag sérv amire meglettem kétszer műtve. És szív ritmus zavar és kéthegyű billentyű elégtelenség. Szóval van elég betegségem de én a gerinc sérvem miatt szenvedek sokat.Várom mielőbbi vállaszát köszönöm előre is Tisztelettel

 • reumas vagyok

  2011.03.25

  en reumas vagyok,artritidam van mar 12 eve,most 29 vagyok,baker cysta van,ami esés utan kipukadt,ennek mar tobb mint 2 honapja,de az állapotom nem javult semmit,a lábszáram duzzadt ,kemény és fojamatos fájdalom van benne,wobenzimet szedtem es Detralex tbl.hogyan lehet csillapitani a tuneteket??és a duzzanat mikor mulik el??

 • nyakam van elmeszesedve

  2011.03.25

  Ha a nyakam van elmeszesedve, fäj forgatáskor, mit lehet csinálni vele?
  Köszönöm.

 • gerincferdülést diagnosztizáltak nálam

  2011.03.24

  Tisztelt Doktor ÚrNő!

  Nemrég gerincferdülést diagnosztizáltak nálam. Scoliosis lumbalis enyhén balra konvex. Tudtommal ez nagyrészt köszönhető annak is, ha valaki erősen jobb kezes, mint az én esetemben. Kérdésem az lenne, segíthet e a gyógytornákon kívül az, ha erősítem a bal oldalamat?

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

 • Izület

  2011.03.24

  Kedves Szerkesztőség!Tanácsukat kérném egy krónikus problémámmal kapcsolatban:40 éves családanya vagyok,kb.1 éve kezdődött az izületeimben egyre több helyen (kisujjamtól kezdve, váll, térd, lábfej, szinte mindenhol )jelentkező pattogás,ropogás.Többnyire fizikai munkát végzek,eléggé megterhelem az izületeimet,és ,hogy elejét vegyem a későbbi szövődményeknek,utánaolvastam,keresgéltem majd ugy döntöttem, hyaluronsavat kell pótolnom.Csak sajnos 7-8 hónapja szedem, nem olcsó mulatság,de még mindig kattogok.Már nem olyan nagy mértékben, a kisízületekben már nem mindig,de a csuklóm és térdem nem lett jobb.Szeretném megkérdezni,mit tanácsolnak Önök,hogy mindenféle kopást meg miegymást megelőzzek?Vagy ez egy természetes folyamat, semmi teendő nincs?Válaszukat előre is megköszönöm és várom az "Izület" jeligére.

 • Gyógymasszőröm tapintott ki a gerincemen egy duzzanatot

  2011.03.23

  Tisztelt Doktornő!

  Gyógymasszőröm tapintott ki a gerincemen egy duzzanatot, ő javasolta, hogy konzultáljak háziorvosommal. Ő is megvizsgált, majd röntgenre küldött. A lelet a következő:
  "A lordis a felső ágyék szakaszon, valamint a D-L átmenetnek megfelelően mérséklődött. A praesacralis rés hátrafelé, ékalakban, mérsékelten beszűkült. A sacro-iliacalis rések tágassága és ízfelszíne megtartott."
  Kérem segítsen ezt megfejteni, hogy mit jelent, illetve milyen lépéseket tesz szükségessé? Javasol esetleg terápiát vagy életmódbeli változtatást? Sajnos ülő munkát végzek.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • részleges izomszakadás gyógytornája

  2011.03.23

  részleges izomszakadás gyógytornája

 • Gerinccsatorna szűkület, gerincsérv, ízületi porckopás

  2011.03.22

  Gerinccsatorna szűkület, gerincsérv, ízületi porckopás

  Tisztelt Doktor Nő!

  54 éves nő vagyok. Tavaly októberben kezdtem ortopéd orvoshoz járni bal lábfej zsibbadással és keresztcsont tájéki fájdalommal. Röntgen és MR vizsgálat eredményei alapján derült ki Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis ,Discopathia L.III., IV., V.
  Protrusio disci intervert. L.IV., V Secunder canalis spinalis stenosis(gerinccsatorna szűkület) Arthrosis sacroiliacalis l. u.
  Elektromos és ultrahangos fizikoterápiát javasolt az orvos, később gyógytornát. Mellette fájdalom csillapítókat és gerincfűzőt írt ki. A kezelések és a torna azóta lejártak bár a tornát rendszeresen végzem azóta is. Az orvoshoz nem kell már visszamennem azt mondta figyeljem és ha bénulást érzéketlenséget tapasztalok akkor jelentkezzek. Azóta elmúlt 5 hónap és meg kell mondjam javulást egyáltalán nem tapasztaltam. Bár még járni tudok csak nem messzire (150-200m) de állni képtelen vagyok 2 perc múlva erős fájdalom hasít a keresztcsontomtól a láb külső felén egészen a talpamig. Úgy érzem október óta erősödik a fájdalom. A zsibbadás már majdnem állandó és nem csak álláskor vagy járáskor hanem fekve is érzem. Bele kell nyugodjak, hogy nincs gyógymód? Csak a műtét segíthet? Idegsebészeten is jártam. Ott azt mondták nem fog javulni csak romlani az állapotom. Nem tudom meddig bírom elviselni a fájdalmat. Mit tehetnék én, hogy legalább ne fájjon annyira?

 • nyakfájdalom

  2011.03.09

  jeige:nyakfájdalom
  Tisztelt Doktor Nő/Úr!
  Nyaki fájdalom miatt nyaki MR-en voltam.
  A lelet az alábbi:
  A nyaki lordosis kiegyenesedett, a C. IV- VII. között enyhe kyphosis észlelhető, ugyanitt a ventralis peremek kihegyezettek.
  Vélemény: Spondylosis cervicalis min.grad.
  Kérdezni szeretném, hogy a fentiek mit jelentenek, és mit lehet tenni?
  Ülőmunkát végzek napi 8 órában számítógép előtt, 40 éves vagyok. Fáj a nyakam, és a jobb vállam, és zsibbadnak a kezeim.
  Válaszát előre is köszönöm.

 • derékfájás2011

  2011.03.08

  Tisztelt Doktornő!
  A következőben kérném a segítségét:
  Pár napja elkezdett fájni a derekam, elküldtek röntgenre, melynek eredménye a következő lett:
  Kiegyenesedett lumb. lordosis. Mérs. fokú balra convex scoliosis. Az S.I-en kis centrális hasadék.
  Örülnék, ha segítene ennek értelmezésében, illetve, ha megmondaná, hogy Ön szerint ezzel edzhetek-e (aerobicra járok rendszeresen).
  Köszönettel:
  Edina
  Jelige: derékfájás2011

 • kulcscsont

  2011.03.08

  Tisztelt Doktor Ur!
  En vagyok a 13 eves lany ki eltorte kulcscsontjat.Koszonom a valaszat.Levettek a kotest.egy picit rosszul fort ossze de aztmondtak hogy ez meg nem baj.Azt szeretnem tudni hogy mennyire mozdithatom a kezem?Mondtak hogy "tornaztassam".Mijen "gyakorlatokat" vegezzek?Ma vettek le(2011.02.22).Szabad mar mozgassam?Elore is koszonom valaszat.Jelige:kulcscsont

 • Mckenzie torna valóban csodát tenne?

  2011.03.08

  Tisztelt Doktor Nő/Úr!

  Állandó derék és csíipőfájás miatt röntgenre kértem beutalót a háziorvostól. A leletet bemutattam az orvosomnak,aki condrosulf nevű gyógyszert és mckenzie tornát javasolt(utóbbira még nem kaptam időpontot).

  A lelet értékelése az alábbi:
  Lumbalis gerinc 2 ir.felv:
  Mérs.fokú balra convex scoliosis, kissé fokozott lordosis. Th.XII.csigolyához mk.oldalon rövid,2cm hosszú bordacsökevény csatlakozik.A csigolyatestek norm.magasságúak. A praesacralis porcrés mérs.keskenyebb. A zárólemezek épek.

  Kiegészítő Dittmar felvételen: L:V: bal íven vonalszerű záródái hiány sejthető.
  Scoliosis
  Discopathia L.V. incip.

  Öh.ap csipő felv:
  A csípőízületi rések norm.tágak. Az ízfelszínek épek. A let.vápaperemek megnyúltak.
  Coxarthosis incip. I.u.


  Segítséget kérnék abban,hogy túlajdonképpen ez mit is jelent, mennyire kell aggódnom? A háziorvos semmit nem mondott, legalbbis számomra érthetőt,ezért fordulok Önhöz. Mckenzie torna valóban csodát tenne?

  Köszönöm!


  Üdvözlettel:

 • Abigél - Gerincfűzőt, tornát és fájdalom csillapítót javasolt

  2011.03.08

  Tisztelt Doktornő (Úr)!

  Röviden a diagnózis október óta végzett vizsgálatok alapján:
  Dg: Spondylosis et psondylarthosis lumb.
  Discopatia L.III; L.IV; L.V.
  Protrusio disci intervert; L.IV. et L.V.
  Sacunder canalis spinalis stenosis
  Arthrosis sacroiliacalis I.U.

  10 alkalommal gyógytorna illetve 10 alkalommal fizikóterápiás kezelés (ultrahang és elektromos)
  A javasolt gyógyszerek Brexin és Mydeton. A terápiák és a gyógyszerek ellenére az állapotom nem javult. Azt szeretném megkérdezni, hogy valójában mi a betegségem és én mit tehetnék még, hogy csökkenjen a fájdalmam. A zsibbadást még elviselem valahogy. Szeretném tudni, hogy aglükózamin-szulfát tartalmu szerek javíthatnak e az állapotomon.Az orvos egyenlőre elküldött azzal, hogy jelenleg nem tud többet tenni. Gerincfűzőt, tornát és fájdalom csillapítót javasolt. Várom válaszát.Előre is köszönöm

 • lumbális gerinc 4-5 szakaszt műtötték,a decemberben elestem

  2011.03.08

  37Éves vagyok a lumbális gerinc 4-5 szakaszt műtötték,a decemberben elestem,azóta fáj a derekam és a far csont voltam CT vizsgálaton,ezt írták.Az ágyéki gerincen jelentős balra convex scoliosis figyelhető meg .Az LII ésIII résekben mérsékelt körkörös discus protrusiok láthatók.AzLIV rés magasságában a bal oldalon az íven kis csonthiány figyelhető meg ,aligamentum hiányzik vetületében a durazsáktól nem elkülöníthető,kissé a dosalis lágyrészek felé boltosuló kb.6-7 mm széles és 1 szegmentumnyi cranio caudalis kiterjedésű liquorgyülem látható.A porckorong körkörösen boltosul elő melyhez a bal oldalon lateralisan kevés,a discusnál valamivel alacsonyabb densitású hegszövet kapcsolódik.A lumbosacralis résben mérsékelt medialis discus protrusio ábrázolódik.Azt szeretném tuni mi

 • gerinc

  2011.03.08

  Merev a hátam, elküldtek gerincröntgenre, ott azt mondta a reumatológus, kapcsosak a csigolyáim.az aszisztensének motyogta ez furcsa, meg hogy lehet gyulladástól is, megkopogtatta a hátam, kérdezte mennyire fáj.Hát fájt , de nem iszonyatosan. ezután kijelentette ez lehet a gerincferdüléstől is. kérdésem, hogyan lehet eldönteni van -e gyulladás? Szerinte a torna elég rá820 éve tornázom, hogy jó legyen), meg hogy az internetről töltsek le tornát. tudnának ilyen internetcímet ajánlani,eddig csak 3 perceseket találtam.( kérném!)köszönöm!!gerinc jeligére

 • háti kyphosis és a lumbalis lordosis kialakulóban

  2011.03.08

  A háti kyphosis és a lumbalis lordosis kialakulóban.
  A háti csigolyák zárólemezei hullámos contura,sclerticusak.
  A lumbalis csigolyák zárólemezein lapos Schmorl csomók látható.
  Az S.I. hátsó íve tökéletlenül záródott.
  hné
  Ez mit jelent?
  Előre is köszönöm

 • ha tornázom, a lábamon kék foltok jönnek elő

  2011.03.06

  Tisztelt Doktor Úr!

  Mitől lehet az, hogy ha tornázom, a lábamon kék foltok jönnek elő, anélkül, hogy megütném?

  Már kérdeztem, de nem kaptam rá választ.
  Gyógytornára járok.

  Válasz?

 • torna

  2011.03.06

  Tisztelt Cím!

  Gerincsérvem van évek óta.
  Itthon szeretnék tornázni!
  Kérem, ha lehetséges információt kapnom,arról hol találok leírást, hogy a gyakorlatokat egyedül és itthon is végezni tudjam.

  jelige:torna

 • 58

  2011.03.06

  58 jelige:irtam egy diagnózist mert nem értem,de még nem kaptam választ,kérem írják meg mit jelent.degen.jobbra convex scolisis,L.III-as csigolya fél csigolyatestnyi dislocatiojával.köszönöm

 • derékfájdalom

  2011.03.06

  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  22 éves vagyok és pár hete derékfájdalmaim vannak. Leginkább reggel és az esti órákban jelentkezik jobban a fájdalom, főleg ha hajolni kell, vagy ha sokat ülök. Igaz, hogy komoly túlsúllyal rendelkezek, de eddig nem voltak ilyen panaszaim. Már egy ideje odafigyelek az étkezésemre, kevés szénhidrátot, cukrot fogyasztok és emellett október óta körülbelül heti 2-3 alkalommal futópadon 30-40 percet gyors sétálok illetve kocogok. Már ekkor elkezdtem érezni enyhe nyomást a deréktájon, de eddig azt hittem, hogy ez csak enyhe izomláz, de most már sokkal inkább éles fájdalom jelentkezik. Tudom, hogy a túlsúlyom nagyban befolyásolja e tünetek jelenlétét, mégis érdekelne, hogy mit tehetnék addig is, míg a túlsúlyom csökkenni fog? Fogyasszak kevesebb húst vagy válasszak másfajta mozgást?
  Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Melinda

  jelige: derékfájdalom

 • szakma

  2011.03.06

  Tisztelt Dr.Úr/Nő!

  33 éves nő vagyok. 12 – 18 éves korom között gipszágyam, Scheuermann betegségem és 20 - 30 fok körüli gerincferdülésem volt, továbbá a bal lábam alá sarokemelőt kellett hordanom, mert a jobb lábamba különben kisugárzott és kisugárzik a fájdalom, ha ráállok vagy gyalogláskor. A kezelés végére az orvosok szerint a gerincferdülésem szépen javult, bár engem zavar, hogy elfáradásnál jobb oldalt elől buckás a bordám. Eddig szellemi munkát végeztem, nem kellett egésznap egy helyben ülni vagy állni. 2-3 éve munkanélküliséggel küszködöm, és kénytelen vagyok szakmát váltani. Erősítésnek rendszeren kocogok és fittnesz DVD-re tornázom. Ennek ellenére félek, hogy egész nap fájni fog a hátam és a derekam. Vannak nem ajánlott szakmák?
  jelige:szakma

 • zsibbadó láb

  2011.03.04

  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
  Körülbelül 3hónapja kezdtem érezni a jobb lábamba lesugárzó zsibbadást. Első hetekben "csak" a combom felső harmadában éreztem, azóta inkább a bokám és a vádlim környéke zsibbad és szúrós fájdalmat is érzek. Januárban voltam szakorvosnál aki elküldött neurológiára onnan kaptam beutalót CT-re. Az eredmény ez lett: A lumbalis lordosis íve és a csigolyatestek magassága megtartott. Az S.I. segmentum átmeneti jellegű. Az L.V.-S.I. rés főként dorsalisan mérsékelt fokban beszűkült, itt közepes fokú körkörös discus protrusio látszik. Az L.VI.-V. résben csak kisfokú körkörös discus protrusio figyelhető meg. A csigolyák csontszerkezetén belül körülírt eltérés nem azonosítható. A CT felvétel alapján nagyobb discus hernia nem igazolható. Ezek mit jelentenek? A neurológus azt mondta ez nem sérv, és el fog múlni! Ez kb. 3hete történt, azóta járok gyógytornára. Nem sok változást érzékelek. Válaszát előre is köszönöm!
  Jelige: zsibbadó láb

 • Testvéremnek az alábbiakat mutatta ki a rtg

  2011.03.03

  Testvéremnek az alábbiakat mutatta ki a rtg: "Megtartott lumbális lordosis. jobbra deviáló gerinc. spina bifida S.I. Az L csigolya- testeknél kezdődő kicsiny, ventrális spondylolphyták, a fedőlemezek ívelten benyomodtak. Megtartott tágasságú bal oldali csípőizület, ép ízfelszínek. Szabályos szerkezetű spongiosa állomány. Vaskosabb acetábuláris peremszélek." Jelenleg fizikoterápiás kezelést kap.Munkája: sofőr és sokat rakodik. Szeretném tudni, hogy teljesen felépülhet-e és tudja ezt a munkát végezni vagy teljes életmódváltozásra lesz szükség?

 • bokatörést szenvedtem

  2011.03.01

  Kedves Doktornő!

  Jan. 5-én bokatörést szenvedtem. Az alábbi műtétet végezték el rajtam: véres rep. + külboka harmadcső lemezes OS + áll. csavarozás + tibia csontos abruptio csavaros refix. Előreláthatóan 02.16-án leveszik a fekvőgipszemet.
  Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit tehetek a mielőbbi felgyógyulásom érdekében. Milyen további utókezelés(ek)re (gyógytorna, fizikoterápia, gyógyfürdő stb) vagyok jogosult, és kitől kérhetek ebben segítséget.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:

 • minimalis jobbra convex scoliosis

  2011.02.27

  minimalis jobbra convex scoliosis kezdödő osteoporsis mérsklt spondylosis a praesacralis rés főleg dorálisan beszükült kisiüzeleti arthosis mit jelentennek magyarul mi a bajom

 • NAGYON FONTOS A BÉL

  2011.02.23

  Tisztelt Doktor Úr!
  Milyen gerincbetegségek okozhatnak bélpanaszokat? Milyen jellegűek ezek a gerinc- ill. a bélpanaszok? HOgy és hol lehet ezt diagnosztizálni? (Lehet, hogy nálam ezért nem találják a fájdalmam okát?) "NAGYON FONTOS A BÉL" a jeligém és NAGYON köszönöm.

 • Pityi

  2011.02.22

  Üdvözlöm!
  Gerincsérvvel kapcsolatos kérdésem lenne. 5 éve van sérvem,sok mindent megtettem már,annak érdekében hogy elmúljon(úszás,Mcenzi gyógytorna,fizioterápia),a kérdésem az lenne,hogy 5 év után elmúlhat-e,vagy ne is számítsak rá?? Műtétet nem javasoltak.,mert elég kezdetleges a sérv. Kérem mihamarabbi válaszát. Köszönettel Jelige: "Pityi"

 • gerinc

  2011.02.19

  Merev a hátam, elküldtek gerincröntgenre, ott azt mondta a reumatológus, kapcsosak a csigolyáim.az aszisztensének motyogta ez furcsa, meg hogy lehet gyulladástól is, megkopogtatta a hátam, kérdezte mennyire fáj.Hát fájt , de nem iszonyatosan. ezután kijelentette ez lehet a gerincferdüléstől is. kérdésem, hogyan lehet eldönteni van -e gyulladás? Szerinte a torna elég rá820 éve tornázom, hogy jó legyen), meg hogy az internetről töltsek le tornát. tudnának ilyen internetcímet ajánlani,eddig csak 3 perceseket találtam.( kérném!)köszönöm!!gerinc jeligére

 • Leon

  2011.02.17

  "Leon"

  Tisztelt Cím!
  37 éves normál testsúlyú férfi vagyok.Decemberben derékfájással kezdődő majd a bal lábam, comb hátsó részére sugárzó fájdfalom jelentkezett.A nagyon erős fájdalom ami csak fekvéssel csillapodott 3 hétig tartott, utánna nagyon lassan kezdett javulni, ülni nem igen tudtam.Zsibbbadás nem volt, vizelet visszatartási probléma sem kelentkezett. Voltam ideggyógyásznál, és röntgenen.Egy hónapja már folyamatosan dolgozom, napról napra jobb a helyzet.A lelet a következő:Elsimult lumb. lordosis. Alsó lumb.szakaszán kezdődő ventralis és lateralis osteophyta képződés.A lumb .sacr. rés discreten beszükült. Ezek pontosan mit takarnak és javasolnak e erre valami konzervatív kezelést?? Pár éve egy gyógyfürdős kúrát végig csináltam az segített akkor. Várom megtisztelő válaszát!

 • Melinda(35éves nő)

  2011.02.16

  Üdvözlöm. Tegnap voltam MR vizsgálaton. EZt az eerdményt kaptam: A discusok jelintezitása T2-n általában mérs. alacsonyabb. Az L.II. discus lapos , jelvezstett , mérs. szélesebb , de de focalis eltérés , neuralis compressió itt sem látható . A myelon rendes magasságban végződik , nem kóros . A sacrum és mko . a sacroiliacalis izület nem mutat kórosat . Vélemény: Polydiscopathia. Megszeretném tudni mit jelent ez pontosan . Mostmár évek óta visszatérő hát drék és gerincfájdalmaim vannak. A legutóbb 4 napig injekcióztak, mellette szedtem midetont és meloxant illetve erős fájdalom csillapítókat, 4napig nem birtam felegyenesedni, a gyógyszerek és az injekció hatására is 4 napig erősödött a fájdalmam nem szünt , az 5dok naptól lett elviselhető, és kb 2 hét alatt lettem tünet mentes. Megröngeneztek, nem is akartak MR vizhsgálatra küldeni, én erőltettem . EZ az eredmény gyakorlatilag az orvosom szerint semmi ahhoz amekkora fájdalmakat éreztem ... azt gondolom magas a fájdalom
  küszöböm, az orvos szerint nem zsabadna ennyire fájnia... pedig nincs okom amiért rájátszak :( kérem válaszoljon. Melinda(35éves nő)

 • ANNA

  2011.02.16

  Tisztelt Szabó-Kocsis Doktornő!

  Ön rheumatológus, így bizonyára tud nekem segíteni. Kb. 1/2 éve vannak derékpanaszaim, de csak álláskor és járáskor, és a derékpanaszokat vádlifájdalom kíséri.(nem lesugárzik, csak maga a vádli fáj és nem görcsösen) A háziorvos szerint a tünetek hátterében gerinccsatorna szűkület állhat, bár a gerincen is van eltérés, de erre semmit nem mondott.
  Adott beutalót rheumatológiára, de kezelésekre nem tudok menni a munkám miatt, így nem nagyon van értelme növelni a szakrendelő forgalmát.
  RTG lelet:
  A lumbalis lordosis kiegyenesedett. Az LS gerincen enyhe S-alakú scoliosis.
  A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek a kp. és a dorsalis harmadban kissé szűkebbek. Peremek enyhén megnyúltak. L.V. mélyen ül. A porc. transversusai szélesek, a sacrumra támaszkodnak. LS rés dorsalisan szűkebb. SI. hátsó íve 6 mm-re nyitott.
  Szeretném megkérdezni:
  - mit jelentenek a RTG leleten leírtak?
  - ebből kiderül, hogy van-e az a szűkület, amiről a háziorvosunk beszélt?
  - A gerinctornát DVD-ről megtanultam, azt minden nap csinálom, de mit tehetnék még, hogy csökkenjenek a panaszaim? Sajnos, már elkezdtem hízni is, mert gyalogolni sem bírok a fájdalom miatt. (Úszásra csak hétvégén van lehetőségem.) A hízás esztétikailag sem kellemes, de a gerincemnek biztosan nem használ.
  42 éves nő vagyok. 25 éves koromig sportoltam, úsztam és kosárlabdáztam. Nagyon nagy a mozgásigényem még most is és lassan kezdek bedilizni attól, hogy nem tudok normálisan mozogni, halálomon érzem magam, ha egy 5 kg-os csomaggal haza kell jönnöm a boltból, mert a cipelés elviselhetetlenségig fokozza a fájdalmat.
  Nagyon várom a válaszát kedves Doktornő az ANNA jeligére!
  Tisztelettel és köszönettel:

 • nagy has

  2011.02.15

  "nagy has"
  Tisztelt Doktor úr!
  37 éves vagyok, 5 hónapja szültem második gyermekemet. A problémám az, hogy a hasam nem akar visszahúzódni. Testalkatilag sovány vagyok, és mindig lapos hasam volt, de most úgy nézek ki mintha a 3. gyermekemet várnám.A hasam a gyomromtól indul és alhasig nagy és püffedt, és lötyög az egész,talán a bőr már feszesedett vmit, de ez engem nagyon zavar. Nem beszélve arról hogy semmi nem jön rám. Mit csinálhatok? Hasizomgyakorlatokkal ez alakítható, vagy haskötőt kellene hordanom, vagy legyek türelmes és ez még húzódhta vissza? Válaszát várva , üdvözlettel "nagy has"

 • jobbra convex scoliosis

  2011.02.05

  Rtg:degen.jobbra convex scoliosis. L3-as csigolya fél csigolyatestnyi dislocatiojával

 • Alkony

  2011.02.05

  Tisztelt Válaszadó!
  60 éves nő vagyok, aki 41 évet dolgozott ülőfoglalkozásban (gépíró-titkárnő) és gerincpanaszaim vannak már 35 éves korom óta.
  Kétoldali, de főleg baloldali erős csípőfájdalom miatt röntgenes vizsgálatot rendelt az ortopédia szakrendelés. Ennek eredményét legyen kedves megmagyarázni nekem.
  2.ir.L gerinc felv: jelzett balra convex hajlat. Csigolyatestek, discusok magassága megtartott. Ventr. és lat.peremek megnyúltak.
  Ap.medence felv.: csipőizületi rések mérsékelten szűkebbek.
  BNO. M4780 egyéb spondylosis.
  E lelet után fizikotherápiás kezeléseket írtak ki, ami semmit sem segített. Nagy fájdalmam van a baloldali deréktájon csipőből kiindulva, le a lábszáron ("tábornokcsík-szerűen")a bokáig. Nagyon erősen fáj, késszúrás-szerű fájdalom, fájd.csillapító nélkül nem bírok járni.
  A fenti diagnózis okozhatja ezt a fájdalmat?
  A háziorvosom szerint ülőideg-zsábáról van szó inkább.
  Mi az igazság?
  Kérem szíveskedjenek válaszolni, mit tegyek, hová menjek tovább?
  Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm!
  Jelige: Alkony

 • linda22

  2011.02.04

  jelige: linda22

  Tisztelt doktor Úr/Nő!
  22 éves vagyok. Már egy-két hete reggel és az esti órákban nagyon fáj a derekam. Igaz, hogy jelentős túlsúllyal rendelkezek, de eddig ilyen nem volt.körülbelül október óta próbálok odafigyelni az étkezésemre, és az utóbbi pár héttől eltekintve egy héten 3 alkalommal futópadon gyors sétálok illetve kocogok 30-40 percet. Nyilván a túlsúly is befolyásolja, hogy elkezdett fájni a derekam, de mégis megkérdezném, hogy ezt hogyan lehetne orvosolni? Tartsak egy szigorúbb diétát, vagy válasszak más mozgásfajtát?
  Előre is köszönöm válaszát!

 • isiászom van

  2011.02.04

  2 hónappal ezelőtt állapítota meg a háziorvosom hogy isiászom van.A gyógyszerek csak addig hatnak amíg szedem utána visszatér a fájdalom ami üléskor és hajláskor jelentkezik. Milyen gyógymódot tudna ajánlani ami meg is szüntetné a betegséget? Minden reggel 1500 métert úszok nem tudom hogy ez jót tesz -e a betegségemnek? Köszönettel

 • idegbecsípődés

  2011.02.03

  idegbecsípődés:

  Tisztelt Weborvos!
  Nagyjából egy hónapja kezdett rettentően fájni a derekam medencetájékon, és a fájdalom a térdembe, bokámba is kisugárzott. A háziorvos Meloxant és Sirdaludot írt fel, de nem javultam. Majd a rheumatológustól kaptam Voltarent és Mydetont és röntgenre küldött, ahol semmi jelentősebb elváltozást nem láttak, kivéve, hogy a IV. és az V. csigolya közti rés szűkebb. Ezk sem használtak, és pár napja annyira roszzabbodott az állapotom, hogy fel sem tudtam kelni az ágyból. Az orvosom lidocain injekciót adott és Rheosolont. Második napja szedem, remélem, hogy használni fog. A kérdésem, hogy az erős fájdalom elmúltával ajánlott lesz-e gyógytorna, illetve hosszútávon ajánlott-e valamelyik típusú gördülő cipő? Válaszát előre is köszönöm!

 • Canalis Centralis

  2011.01.27

  Jelige: Canalis Centralis
  17 éves fiú vagyok, rettentően nagy háti, deréktáji fájdalmakkal. Voltam már több orvosnál is, az MR vizsgálaton kiderült, hogy a canalis centralis nevű csatornám tágabb bizonyos helyeken, ezáltal a canalis verbalis el van vékonyodva. Ez idáig rendben is van, csakhogy Orvosaim azt mondták, ettől nem ropoghatna a gerincem, pedig állandó rendszerességgel ropog, ha leülök 10 percre rá már rettentően fáj. Jobb oldalamon a reflexeim is tompák, szinte nincs is. Kérdésem az lenne, hogy Ön/ök szerint mi lehet a hátammal, valamint hogy mit lehet vele kezdeni. Sokszor aludni se bírok már tőle, Cataflan nevű gyógyszert kaptam, de nem szeretnék rászokni, így csak ha már majdnem sírok a fájdalomtól, akkor veszem csak be. De ez így nem megoldás! Kérem segítsen/ek!
  Előre is köszönöm!

 • Remény

  2011.01.27

  Tisztelt Doktor
  Szeretném a tanácsát kérni a lányommal kapcsolatban.3-4 éves korában kezdödtek a fejfájási panaszai.Voltunk kivizsgáláson minden féle vizsgálatot végeztek de nem tudtuk meg a panasz okát 2-szer volt ct vizsgálat ma már 17-éves a lányom de a fejfájási panaszok nem multak el , és töbszöször elöfordul hogy a bal oldalon zsibbad az arca .volt olyan is hogy zsibbadt az arca és nem érezte a fogsorát akár hova megyünk konkrét választ nem kapunk hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket De nagyon aggaszto a dolog hiszen még csak 17 éves. Az kiderült hogy van neki s alaku gerinc ferdülése nem tudom hogy ennek van e köze a tünetekhez . Azt mondta az orvos ,hogy gyakorlatilag nincs izom a gerinc mellett.Szeretném a segitségét kérni merre induljunk el vagy egyáltalán milyen vizsgálatot kérjünk ami végre választ adna arra mik okozhatják ezeket a panaszokat.Segitségét elöre is köszönöm Tisztelett egy aggodo anyuka jelige.- Remény

 • Icus

  2011.01.27

  Icus
  Tisztelt Cím! Édesanyám 57 éves. Gerinferdülése, csontkopása, porckorongsérve, ill. részben veleszületett, részben kialakult gerincszűkülete van. Több mint egy éve iszonyatos, semmilyen terápiára nem szűnő fájdalma van éjjel-nappal derekában, lábában, lábfejében. Lassan már csak 4-5 métert tud megtenni gyalog, lába zsibbad folyamatosan, sűrűn forróság önti el. Elől egész hasfala fáj, alig tud kiegyenesedni. Több orvosnál voltunk már, kapott fizikoth.-t, injekciókat a csigolyák közé, fájdalomcsillapítókat (Contramal, Zaldiár), de minden teljességgel hatástalan. Attól tartok, hogy idegszál nyomódhat, ettől fáj annyira, félek, hogy ha nem történik valami lebénul. Sokszor fájdalmában már azzal fenyegetőzik, hogy önkezével vet véget az életének. Tanácstalan vagyok, hogyan tudnék rajta segíteni, mert nem bírom nézni a szenvedését. Jártunk már idegsebésznél, reumatológusnál, ortopédsebésznél, ideggyógásznál, de nem kaptunk megoldást a problémára. Hogyan lehet ilyen fájdalommal éln? Kérem, szíveskedjen tanácsot adni, hogy hová fordulhatunk.

 • Szegedi baba

  2011.01.27

  Az lenne a kérdésem hogy fél éves gyermekem hipotón izomzattal született de nem jártunk sehova tornázni csak a Katona féle módszert alkalmaztuk itthon.Korához képest minden jó,vinni kell e esetleg ön szerint komolyabb tornára?A Dévény Módszerre sajnos nincs pénzünk.Köszönöm Szegedi baba

 • Gerincferdülés

  2011.01.27

  Gerincferdülés
  Tisztelt doktor úr!
  Sokat fáj a hátam.Volt rögenem ami
  a háti gerincben fokozott kyphosis és scoliosis látható. A gerincszakaszon convex scoliosis van. Végül a D.-L. csigolyaperemeken keskeny csont intenzitású felrakódások vannak
  Kaptam fizikoterápiás kezelést és masszást,de nem lett javulás.Az lenne a kérdésem hogy egy képzett csontkovácshoz el-e lehet menni ilyen panasszal.És hogy ez váltja ki a fájdalmakat.Mit tehetek ellene.Lehet-e valamilyen fűzőt használni.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  Kellemes ünnepeket kívánok önnek

 • hátra csuklott a nyakam

  2011.01.27

  Tisztelt Weborvos!
  Tegnap este véletlen hátra csuklott a nyakam. Eközben recsegett ropogott,és rá pár másodpercre belenyilalt a fájdalom. Mozgatni tudom,de elég fájdalmas,a tarkóm alatti rész. Mit javasolna, mit tegyek?

 • csontfájdalmak

  2011.01.27

  csontfájdalmak.diagnozis:CVI 1d,LIV 1d,LV 1s,discushernia,T score-4,33.mindkét térd arthrosis.állando panaszaim melett sokszor az egész csontvázam fáj napokig,nagyon fáradékony lettem az utobbi idöben.Mit tegyek?

 • Toto 1

  2011.01.26

  "Toto 1"jeligére
  69 éves vagyok és ez a diagnózis, kb 1 éve jobb, majd balláb zsibbadássak kezdődött és fájdalmas szorító fájás amit szünet nélkül éreztem, gerincsérvet állapítottak meg, kezeléseket kaptam ,semmit sem javult sőt romlott az állapotom.Egyre nehezebb a járásom.
  MR vizsgálaton voltam és Stenosis canalis spinalis diagnózist állapítottak meg.Mit tehetek, milyen kezelést kaphatok? Újból MR vizsgálatot kérnek, de sajnos augusztus 16-ra kaptam időpontot.
  Hosszú az idő és kétségek közt vagyok.Várom szíves válaszát.
  Üdvözlettel:

 • gerincsérv

  2011.01.26

  gerincsérv.L4 csig.betokosodott gerincsérv,okozhat-e panaszokat.De L5,C Vl csig,is sérv van,Lehet hogy idövel ezek is betokosodnak? Nem lesz annyi fájdalmam?

 • felvételi

  2011.01.26

  Tisztelt Gyógytornász!
  Tanácsot szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy jelentkezhetek-e gyógytornász szakra. Én csípőficammal születtem, többször is műtöttek. Leírom a diagnózist,úgy jobban látszik a helyzet. St.p.lux. coxae cong.l.s., abbrev.extr.inf.l.d., scoliosis lumb.
  Köszönettel:
  Jelige:felvételi

 • FÁJHAT-E GERINCPROBLÉMÁTÓL

  2011.01.25

  FÉJHAT-E GERINCPROBLÉMÁTÓL A TÖRZSNEK CSAK A BAL OLDALA? s HA IDŐJÁRÁSI FRONTRA ROSSZABB, AKKOR AZ BIZTOS GYULLADÁS? KÖSZÖNÖM.

 • Zoli66

  2011.01.25

  Tisztelt Weborvos!

  Régóta visszatérő derék bántalmaim vannak, amelyek 45 éves koromra már egyre gyakoribbá váltak.Elkészült a radiologai vizsgálatom eredménye ami számomra értelmezhetetlen.Kérném szíves segítségét hogy én is világosan lássak, hogy tulajdonképp mi is a bajom? A diagnózis a következő:az L.gerincen kp fokú S. alakú torsios scoliosis. A lumb.lordosis íve elsimult.Az L.csigolyacorpusok magassága norm. A csigolyák peremein kezdődő csőr képződések. Az L. III/IV porckorong kissé alacsonyabb.

  Vélemény:Scoliosis lumb. Spondylarthrosis lumb.incip.Discopathia L.III/IV.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Jelige: Zoli66

 • lehetséges volna-e, hogy gyógytornász legyek?

  2011.01.25

  Azt szeretném megkérdezni, hogy az orvosi papíromon mit jelentenek a következő rövidítések: trendelenburgos sántító, st.p.lux. coxae cong.l.s., abbrev.extr.inf.l.d., scoliosis lumb.
  Másik kérdésem az lenne, hogy ezekkel a diagnózisokkal az Ön véleménye szerint lehetséges volna-e, hogy gyógytornász legyek?
  Köszönettel

 • EJE

  2011.01.25

  EJE

  Tisztelt doktorúr

  Hivatásos ejtőernyős szeretnék lenni a honvédségnél,de a ROB vizsgálaton alkalmatlan mínősítést kaptam,leletem a következő.
  A háti kyphosis íve fokozottabb,a felső szekeszon enyhe jobbra convex scoliosis.a D.VI.-x csigolyatestek fedőlapjai egyenetlenek rajtuk egy-egy lapos Schmorl hernia.A D.VII-VIII. csigolyatestek ventral felé kissé keskenyebbek, a köztük lévő discusrések szűkebbek.Kérdéseim,milyen mozgásformákkal gyogyítható az úszáson kívűl,milyen táplálkozást javasol,őn szerint van-e még esélyem alkalmas minősítést kapni.Én egy 24 éves férfi vagyok,egész eddigi életemben nehéz fizikai munkát végeztem.Válaszát előre is köszönöm.

 • Lucus

  2011.01.25

  Tisztelt Cím!
  Szeretnék tájékoztatást kérni a következő kérdéseimre. A lányom áprilisban lesz 11 éves. 135 cm magas, 27 kg. 2010. augusztusában derült ki, hogy tölcsérmelle van. Azóta heti 3x1 órát úszik. A héten voltunk kontrollon, a doktorúr a következőket írta a kezelőlapra: "Gerincoszlop stabil. Háti kyphosis, lumb.lord. megtartott. Mellkasa szimmetrikus, szegycsont vetületében deformitás, kb. 3 cm-es bemélyedés. Deformitás nem kompensalódik." Légzésfunkciós vizsgálatot kért, melyre holnap megyünk. Eddig nem tapasztaltam, hogy fulladna, nehezen venne levegőt. A doktor szerint erre a vizsgállatra azért van szükség, hogy a következő kontrollon (1 év múlva) legyen összehasonlítási alap, hogy javult-e vagy sem. Rendszeresen sportol, "örökmozgó" gyerek. Kérdésem, hogy a leírtak alapján Ön szerint a későbbiekben fog-e javulni az állapota, vagy elkerülhetetlen lesz a műtét? Az orvosunk egyenlőre nem beszélt a műtétről. Biztat, hogy az úszás javít az állapoton. Valamint a hormonok is segít
  enek, ha elkezd menstruálni.Ez valóban így van?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: jelige: Lucus

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink