• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Orvos válaszol

 • megerőltetésről szó, vagy komolyabb dologról, pl. gerincdaganat.

  2011.01.24

  Tisztelt doktor úr!
  Legkisebb gyerekem 2 éves, 12 kg. Rengeteget cipelem, mert a babakocsiba már nem marad meg, gyalogolni meg keveset hajlandó. Az utóbbi időben többször ébredek éjjel karzsibbadásra. Ez napközben nem jelentkezik, akkor "csak" a derekam fáj. Lehet-e csupán megerőltetésről szó, vagy komolyabb dologról, pl. gerincdaganat. Válaszát köszönöm!
  Üdvözlettel

 • becsípődött a derekam

  2011.01.24

  CSászárral szűltem, 13 napos a kisfiam és becsípődött a derekam egy rossz lehajolással, korábban egyszer volt vagy két éve injekciózni kellett. Most szoptatok és nem szedhetek semmit, injekciót sem a baba miatt.Mit tehetnék? tanácsát köszönöm.

 • bokasullyedesem van, talpbetetet hasznalok

  2011.01.24

  Tisztelt Doktor/Doktorno!

  Enyhe bokasullyedesem van, talpbetetet hasznalok. Szeretnek ujra sportolni. Ajanlott e a futas ilyen esetben?

  Koszonettel

 • scoliosis

  2011.01.24

  mit jelent a scoliosis

 • egy-két otthon is könnyen végezhetö gyakorlatot

  2011.01.24

  Üdvözlöm!
  Hát-derék és lábfájdalmamra otthon végezhető egyszerűbb gyakorlatokat szeretnék végezni.Tud egy-két otthon is könnyen végezhetö gyakorlatot javasolni?
  Köszönöm!

 • Maja321

  2011.01.17

  Tisztelt Weborvos!

  Mivel a háziorvosom szerint minden rendben van velem,nekem viszont borzalmasan fáj a hátam közepe meg a váll ízületeim.Ezért szeretném megtudni,hogy mit jelentenek a leleten leírtak és hogy én mit tehetek annak érdekében,hogy javuljon az állapotom?
  A röntgen leletemen a következő volt.
  2ir.felvétel a D.gerincről:
  Pár fokos balra convex scoliosis,a háti kyphosis fokozott.A zárólemezek simák.A porcrések rendesek.A középső D.csigolyák mellső magassága kissé alacsonyabb,legkifejezettebben a VII.D.csigolya.A középső D.csigolyák mellső sarkán kis osteophyta van.

  Válaszát Maja321 jeligére várom.

 • nagyjából a közeljövőben ezzel kapcsolatban mire számíthatok

  2011.01.17

  Tisztelt Doktor Úr!
  Mostanában készült gerincfelvételem, melyben a következőket állapították meg. Balra convex scoliosis a háti szakaazon. A háti kyphosis íve kissé fokozott. Több magasságban apró Schmorl hernia észlelhtő. Enyhe fokú spondylosis. TH.VII. csigolyatest ventral fele ék alakban kissé elkeskenyedett, a látott kép Scheuermann-kór utáni állapotra utalhat. A lumbalis lordosis íve és az iv. rések magassága megtartott. L.II.-nél apró Schmorl hernia észlelhető. S.I.-nél spina bifida figyelhető meg.
  Azt szeretném tudni, hogy nagyjából a közeljövőben ezzel kapcsolatban mire számíthatok, illetve, végezhetem- e az eddigi munkámat, mert fizikai munkát végzek fogyatékkal élőkkel. Még csak 31 éves nő vagyok és kissé elkeseredtem az eredmény láttán. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel:

 • gyengéd csontkovácsolás is a gerincre

  2011.01.17

  Hallottam, hogy van gyengéd csontkovácsolás is a gerincre.
  -3,2-es csontritkulásnál szabad-e igénybe venni derékfájdalom miatt? Köszönöm.

 • Gerincferdülés

  2011.01.07

  Gerincferdülés
  Tisztelt doktor úr!
  Sokat fáj a hátam.Volt rögenem ami
  a háti gerincben fokozott kyphosis és scoliosis látható. A gerincszakaszon convex scoliosis van. Végül a D.-L. csigolyaperemeken keskeny csont intenzitású felrakódások vannak
  Kaptam fizikoterápiás kezelést és masszást,de nem lett javulás.Az lenne a kérdésem hogy egy képzett csontkovácshoz el-e lehet menni ilyen panasszal.És hogy ez váltja ki a fájdalmakat.Mit tehetek ellene.Lehet-e valamilyen fűzőt használni.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  Kellemes ünnepeket kívánok önnek

 • operáltak, mert elszakadt az achilles inam

  2010.12.31

  Üdvözlöm!

  35 éves nő vagyok, nov. 12.-én operáltak, mert elszakadt az achilles inam. 3 hete gipszrögzítés van a lábamon, és sokszor érzek szurkáló, bizsergő érzést a mütött részen. Ez normális? Mire számíthatok, még mennyi ideig kell viselnem a gipszet? Van esély hogy karácsonyra levegyék?
  Köszönettel, egy elkeseredett anya

 • egyéb spondylosis M4780

  2010.12.31

  Gerincröngen eredménye: egyéb spondylosis M4780.
  Rövid leirást kérnék, mit jelent,és mi a gyógymód.Illetve az ezzel járó fájdalom milyen gyakorisággal jelentkezik/jelentkezhet, és mivel lehet kivédeni. Köszönöm

 • körül belül mennyi edeig nem sportolhatok?

  2010.12.31

  Tisztelt Weborvos!
  November 4.-én szárkapocs-csont törést szenvedtem!Mostfogják levenni a gipszet december 20.-án, 6 hetet volt gipszbe a lábam.
  Az lenne a kérdésem hogy körül belül mennyi edeig nem sportolhatok?

 • Erika92

  2010.12.30

  Erika92
  Azt szeretném kérdezni, hogy a műtött lábamat miért sántítok még mindig pedig 1997-ben műtöttek.Már nagyon sok vizsgálaton estem át,gyógycipőt is csináltak és mégsem javul.Örökre így maradok?Vagy még fog javulni?A válaszát előre is köszönöm

 • hátam, derekam, mellkasom fáj mozgásra

  2010.12.29

  Kedves Doktor úr!
  Az egész hátam, derekam, mellkasom fáj mozgásra főleg.
  Ez lehet gerincizületi-gyulladás problémája? Vagy van gerincferdülésem is és súlyos csontritkulásom. Nagyon-nagyon köszönöm, ha tanácsot tud adni.

 • nem igazán merek mozogni, pedig tudom hogy szükséges

  2010.12.28

  Tisztelt Dr Úr!
  Gyerekkori Morbus Scheiermann után állandó gerinc gondjaim voltak, legutóbb CT vizsgálat is készült, mert a lábam nem tudtam beemelni az autóba.S bár az elváltozás idegsebészeti teendőt nem igényel, nagyon megijedtem,az idegsebész utasítása, ne hajoljak, ne emeljek, nem csavarodhatok, kényszertartást kerüljem, úszást,és reumatológiai kezelést (iontophorézist) valamint gyógytornát javasolt, azonban félek,hogy nem fog- e rosszabbodni az állapotom.
  A CT leletem, az L. gerincen jelentős balra konvex scoliosis ábrázolódik. A csigolytestek magassága normális, az itervertebrális rések tágassága megtartott.
  Az L. I.-II. szintjében sérv nem látható, az L.II.-III. bal oldalon, foraminalisan kissé előre boltosult, a forament kissé szűkíti.
  Az L. III.-VI. enyhe körkörös prostitúciót mutat, bal oldalon előboltosuló korong a kilépő gyököt, kissé dislokalja. Az L.VI:-V. szintjében jobboldalon a foramen mérs. szűkebb, spondylosisra jellemző meszes felrakódások észlelhetőek.
  Az előreboltosuló korong a kilépő gyököt eléri, az utolsó korong, szintén körkörösen előreboltosul, a gerinccsatorna norm. tág.
  54 éves vagyok, még dolgoznom kell, szeretnék rendbe jönni, a lábam változó intenzitással zsibbad, a gerincem, és a csípőm fáj, s a lábamba is sugárzik mérsékelten.

  Kérem,írja le,mit jelent pontosan a diagnózis, s,nyugtasson meg, mert nem igazán merek mozogni, pedig tudom hogy szükséges.
  Köszönettel:

 • 1954

  2010.12.28

  Tisztelt Doktor Úr!
  Köszönöm a válaszát,a 1954 Jeligére.
  Szeretném megkérdezni,hogy van-e valami gyógymód ennek a problémámnak a kezelésére?És,ha van meg tudja nekem írni,hogyan lehet segíteni ezen?Kérem szépen,ha van rá mód Tessék nekem segíteni,mert szörnyű így élni.Köszönöm a válaszát. Tisztelettel 1954

 • STEROID

  2010.12.28

  "STEROID"
  Kedves Doktor Úr!

  A vállam sérült, A balesetet követő első négy napban a kezemet megemelni nem tudtam, nagyon fájt. UH vizsgálat eredménye: AC izület körül peremszéli calcificatiók. A biceps ín jól követhető, a tuberculum maius felszíne egyenetlen. A supraspinatus in elvékonyodott, a tapadásközeli zónában kb. 8x16 mm-es területen partialis lesio, a subacromalis bursában kevés kóros folyadék.
  Bursitis subacromiale et laesio part tend m. ssp. Ld.
  Egy hónapig Movalis tablettát szedtem. Utána egy alkalommal kenalog-lidocain injekciót kaptam vállba. Műtétet javasolnak, ezért és még a kiújult gyomorpanaszok miatt, a második steroid injekciót már nem kaptam meg, pedig tervbe volt véve. Nem tudom helyesen tettem-e, h. nem kértem. A baleset óta két hónap eltelt. Lényeges javulást még nem érzek.
  Doktor Úr véleményét szeretném kérni.
  Előre is hálásan köszönöm válaszát.

 • kimutatja e a ficamot a röntgen

  2010.12.27

  Tisztelt Doktor úr nő.Kérdésem a következő. Miért nem kötötték fel a kificamodott vállam? A történet a következő leestem a bicikliről hasra érkeztem a vállamra mikor megmozdultam hogy fölkelek éreztem hogy mozdul a vállam vissza a helyére és utána rettenetes fájdalmat éreztem.Tudtam hogy ez vállficam mert már volt húsz éves koromban is szintén ráesés következtében csak a másik váll volt.Most elmentem másnap a balesetire elmondtam hogy mi történt de csak röntgenezték ami törést nem mutatott ki.Húsz éves koromban felkötötték 3 hétre most csak azt mondták hogy pihentessem azt is csak az aszisztens mondta nem az orvos. Orvost a röntgen után nem is láttam.Én itthon felkötöm azért nem akarok rontani rajta még .Korom 52 év Nő vagyok.Köszönettel várom válaszát. jelige tanácstalan. szeretném tudni hogy a kimutatja e a ficamot a röntgen

 • kifejezett polydiscopathia, durva spondylosis

  2010.12.27

  Tisztelt Szakorvos!
  Háziorvosi beutalóval voltam röntgen vizsgálaton, ahol az aalábbiakat állapították megC IV-VII: magasságában kifejezett polydiscopathia, durva spondylosis. Ezzel a lelettel mentem reumatológushoz aki tornát, masszázst és UH. kezeléseket írt föl. Mondtem, hogy a derekam is nagyon fáj nem lehetne-e azt is megröntgenezni? Erre azt felelt, hogy éppenséggel meglehet de ő így is megmondja, hogy ugyanaz a probléma a derekamnál is, mint a nyaki csigolyáknál. Én mégis kértem a röntgent ahol az alábbiakat állapították meg. A lumbális gerinc teljes hosszában polydiscopathia, spondylosis.Vissza vittem ezt a lelelet de semmilyen kezelést nem keptam a derekemra, mondván, hogy a nyaki torna az kiterjed a derekamra is. Az lenne a kérdésem, hogy ezt így elfogadhatom, vagy jobb ha keresek egy másik orvost? Megtisztelő válaszát köszönöm.

 • több mint egy hete fáj a derekam tájékán

  2010.12.27

  Tisztelt doktor!azzal a panaszal fordulok önhöz hogy több mint egy hete fáj a derekem tájékán nem erös tompa fájdalom ami mozgás hatására csillapszik,és ha melegvizes fürdöt veszek,étvágyam kicsit csökkent és néha nem tudok aludni,levert a hangulatom,voltam orvosnál csináltak ultrahnagot de nem találtak semmit,vizelet mintát is vettek de ott se volt semmi,mi lehet a bajom?elöre is köszönöm

 • diagnozisom M4610 Sacroileitis

  2010.12.27

  Tisztelt Doktor Úr!
  Vizsgálaton voltam, mert a kereszt-csontomnál fájdalmaim vannak, éjjel mikor megfordulok és reggel mikor felkelek. Ha "beiundul" a járás akkor már nem érzek fájdalmat. Röngenfelvételt is csináltak, mely negatív, diagnozisom M4610 Sacroileitis, m.n.o. Brexin gyógyszert kaptam 1*1 szem. Szerdán lesz kettő hete, hogy vizsgálatom voltam, a gyógyszer szedése alatt 60-70 %-osnak mondhatom a javulást. Nem tudom, hogy ez még lesz-e jobb vagy injekciókúrára menjek vissza? Esetleg van-e valami más gyógymód?

 • Orsócsont

  2010.12.16

  ˝Orsócsont˝
  2010.11.30.az orsócsont proximális végének törése történt a bal kar könyöknél.Törés akkor jól állt,nem mozdult el.Gipszsínt raktak rá,1 hét múlva viszont már megállapították hogy a törtdarabok ventralisan kissé összecsúsztak,közel 20 fokos ventral irányú tengelyeltérés látható.A törés az ízületi felsz. is ráterjed,de lépcsőképződés nincs.Ez csúszhat-e még tovább,ill.ettől gyógytorna után jó lesz-e a kezem?Éjjel karfelkötve kell-e aludni?Most is gipszsín van rajta,ujjaim picit dagadtak.Köszönettel.

 • jó rá a TENS?

  2010.12.10

  Szám.géppel dolgozom, s állandóan fáj hátul a nyakam mellett jobbra,balra az izom, hiába tornásztatom. Mit lehet még tenni? Pl. jó rá a TENS? Köszönöm.

 • MAZSOLA

  2010.12.10

  TISZTELT DOKTOR ÚR / DOKTOR NŐ!
  GERINCSÉRV GYANÚJA MIATT EZ ÉV NOVEMBERÉBEN MR VIZSGÁLATON VOLTAM.A LELETBŐL KIEMELNÉK NÉHÁNY SORT, ÉS SZERETNÉM A SEGÍTSÉGÉT TANÁCSÁT KÉRNI ABBAN, HOGY HOGYAN TOVÁBB.AMIKOR KEZELŐORVOSOMHOZ VISSZA VITTEM AZ EREDMÉNYT, CSAK MŰTÉTI MEGOLDÁST JAVASOLT.SAJNOS PILLANATNYILAG EZT TÖBB OKBÓL SEM TUDOM BEVÁLLALNI,GONDOLOM MÁS MEGOLDÁS IS VAN.NÉHÁNY SOR A LELETEMBŐL.:A L.III.-IV. ÉS A L.V.-S-I. EGYMÁS FELÉ TEKINTŐ ZÁRÓLEMEZEI MENTÉN MODIC -II. TÍPUSU DEGENERATIO JELEI LÁTHATÓK.A L.II.-III.CSIGOLYÁK KÖZTI DISCUS DORSALIS KONTÚRJA JOBB OLDALI CENTROLATERALIS TÚLSÚLLYAL ELŐBOLTOSUL, A DURAZSÉKON BENYOMATOT OKOZ.A III.-IV.CIGOLYÁK KÖZTI DISCUS KÖRKÖRÖSEN PROLABALT, BAL OLDALI TÚLSÚLLYAL ELŐBOLTOSULÓ KONTÚRJA A DURAZSÁKON BENYOMATOT OKOZ ÉS ELÉRI A BAL OLDALI I.4 GYÖK EREDÉSÉT.A L.V.-S.I.CSIGOLYÁK KÖZTI DISCUS DORSALIS KONTÚRJA 5 MM-NYIRE ELŐBOLTOSUL,ELÉRI A DURAZSÁKOT ÉS MINDKÉT OLDALI S.1.GYÖK EREDÉSÉT,EZ UTÓBBIAKAT DISZKRÉTEN DORSAL FELÉ DISLOCALJA.VÉLEMÉNY.: POLYDISCOPHATIA LUMBALIS,
  A L.II. DISCUS JOBB OLDALI CENTROLATERALIS TÚLSÚLYÚ KIS DORSALIS PROLAPSUSA. A L.III. DISCUS BAL OLDALI TÚLSÚLYÚ KÖRKÖRÖS PROLAPSUSA.A L.V. DISCUS DORSALIS PROLAPSUSA.ELNÉZÉST KÉREK A HOSSZÚRA SIKERÜLT LEVÉLÉRT.VÁROM SZÍVES VÁLASZÁT "MAZSOLA" JELIGÉRE.
  TISZTELETTEL.: "MAZSOLA"

 • mit csináljak hogy ne legyen fekély a lábamon?

  2010.12.09

  Tisztelt Doktor/úr/nő
  50 éves "kékszemű" nő vagyok. Három mélyvénás trombózison vagyok túl, DNS-ben az V. alvadási faktor génjébe Leiden-mutáció van, syncumart szedek. A jobb lábamban vont 2 mélyvénás trombózis kb 6-8 éve. Ebben az évben viszont a job boka feletti rész elkezdett fájni, piros kemény foltok keletkeztek és állandóan ödémás a lábam. Már voltam érsebészeten, bőrgyógyászaton, sehol nem tudnak segíteni, attól tartok, hogy kifekélyesedik a lábam és én azt nem szeretném. Kihez forduljak mit csináljak hogy ne legyen fekély a lábamon?

 • csigolyám mellett nyomásra fáj, a tarkóm folyamatosan fáj

  2010.12.08

  Üdvözlöm önt/önöket!
  27 éves nő vagyok. Tavaly szeptemberben balesetből kifolyólag mellkas zúzódásom lett. Panaszaim nem múltak, ezért pulmológiára küldtek, ahol nem tudtak megállapítani semmit. Idén szeptemberben a nyakam és a hátam elkezdett fájni két csigolyámnál, valamint a tarkóm, ezért elmentem reumatológiai szakrendelésre. De a röntgen nem mutatott ki sérvet, ezért neurológushoz küldtek, aki szintén nem állapított meg semmit! A reumatológiai szakorvos beutalt gyógytornára és fizikoterápiás kezelésre, ami addig jó volt, amíg jártam és enyhítette a tüneteket! A csigolyám mellett nyomásra fáj, a tarkóm folyamatosan fáj, ennek ellenére nem küldtek további vizsgálatokra!

  Köszönettel

 • Mit csináljak vele?Főként mikor megpihen,de járás közben is előjön

  2010.12.03

  Már két hónapja van,hogy kiment a bokám.5 napig volt gipszben,aztán már csak boka rögzítő,15 nap után már dolgoztam vele.De még mindig nagyon fáj..Mit csináljak vele?Főként mikor megpihen,de járás közben is előjön..Mi lehet a baj?Illetve mit csinálhatok vele?

 • súlyos csontritkulás - törzsi részén szúrkáló jellegű fájdalmak

  2010.11.28

  A súlyos csontritkulás okozhat-e a test törzsi részén szúrkáló jellegű fájdalmakat? Azt olvastam, hogy maga csont nem fáj, csak ha eltörik. nekem nincs eltörve.
  Köszönöm.

 • Bicebóca

  2010.11.28

  Jelige:Bicebóca
  Csípőprotézis műtéten átesett barátnőm műtött lába újra erősen fáj, és a műtéte következtében a műtött lába 2 ⁄kettő⁄ centiméterrel hosszabb lett. ⁄Előzőleg eltérés nem mutatkozott.⁄ Ez normális, elfogadható következmény? Belefér az adott határba? Szerintem borzasztó! Eddig nem volt sánta, csak a fájdalomtól bicegett kicsit, "húzta" időnként. De 2 centiméter? Tudom, hogy pár milliméter különbözőség előfordulhat, de ennyi??
  Szeretném, ha véleményt mondanának erről, és azt, mit tehetünk??

 • meszes (sclerotikus) góc az nem rák, ugye?

  2010.11.28

  A gerincen lévő meszes (sclerotikus) góc az nem rák, ugye?
  Köszönöm.

 • tudom, hogy ferde a gerincem régebb óta

  2010.11.28

  Ha a deréktájamnál hátul, bal oldalt fájdalom jelentkezik minden estére, és tudom, hogy ferde a gerincem régebb óta, akkor az balra vagy jobbra (convex)ferdülés lehet? (Ui.:elveszett a lelet)
  Köszönöm szépen.

 • Mi fáj?

  2010.11.26

  Mi fáj? jelige
  Hosszabb ideje fáj valami bent a tözsem bal felében, de nem tudja senki, hogy mi az. Nagyon fájdalmas estére, olyan mintha egy eltört faág állott volna belém a törzs hasi bal oldalán. Elküldött negatív lelettel a neurológus, a pszichiáter, a gasztroenterológus, a sebész és az ortopéd orvos. Nekem azonban mégis fáj ott valami. Ha nem a gyomor, nem a bél, nem a hasnyálmirigy, akkor mi van még ott azon a tájékon? És az evéssel összefügg, utána rosszabb. Teljesen tanácstalan vagyok. Ami még rosszabb, a háziorvosom is az. Kérem Ön mit gondol? Hova mehetnék? Mit tehetnék, mert ez így tönkreteszi az életem.
  Köszönettel és tisztelettel.

 • nyirokdrenázs masszázs

  2010.11.19

  Hol végeznek szakszerű nyirokdrenázs masszázst (Bp)és valóban segíti-e a lábszárfekély gyógyulását

 • Mezítláb

  2010.11.16

  Mezítláb jeligére

  Kedves Doktornő, Doktor Úr

  Álló munkát végzek,12 órában.Orvosi tanácsra MBT cipőt vettem, abban dolgozom. Kb 1 éve már. Nekem remekül bevált, ezidáig nem volt problémám. Mostanában a bal bokám szinte állandóan fáj és bedagad.Nem lohad le, nem múlik csak enyhül.A lábbújjaimon fájó sebek, bőrkeményedések jelentek meg.A jobb lábfejemen égető fájdalmat érzek.Úgy érzem, befelé hajlik mindkét bokám és mindjárt el is törik.Amikor nem dolgozom, mindig váltogatom a cipőimet, lapos , magassarkú, fél, edzőcipő.De nincs olyan amiben ne fájna a bokám, ujjaim, lábfejem.Még a mezítlábaskodás is fáj.Mi lehet az oka? Nagyon köszönöm a választ.

 • Várható e javulás?

  2010.11.16

  ,,Várható e javulás?,,
  2009.januárban derült ki,hogy sújos csontrikulásom van.-3,28.Rettenetes gerincfálydalmakkal küzködöm azóta is.Az újjabb csontsürüségmérésnél már -3,42volt a T-schore.Ezért kaptam aclosta infúziót.Szedek még calciumot,d vitamint.Szeretném megkérdezni,várhatok-e még ezután valamilyen javulást 64évesen,a gerincem nagyon elgörbült,s 8cm-rel csökkent a magasságom.Válaszukat nagyon köszönöm.

 • GERINC MR

  2010.11.16

  férfi vagyok.A problémám az lenne hogy egy 6 hónapja erősen fáj a gerincem,a fájdalom olykor kisugárzik a jobb combom tájékára is.Elmentem orvoshoz aki elküldött gerinc MR vizsgálatra.Azóta munkát kaptam külföldön és csak a következő hónapban tudok hazajönni,szeretném kérni öntől hogy az időközben megjött leletem alapján írja le nekem mi is pontosan a bajom h értsem,és milyen kezelést kell hogy kapjak majd.
  A lelet a következő:

  A lumbalis lordosis kiegyenesedett.A csigolyatestek alakja és magassága normális.A zárólemezeken helyenként Shmorl csomók vannak.Az L.V. discus széles ívben medio-bilateral felé túlhaladva a csigolyatest hátsó peremszélén,komprimálja az epiduralis zsírszövetet,beszűkíti a recessus lateralisokat mko.
  MR morfológiailag a bal S.I. gyök érintettnek tűnik.A gerinccsatorna,durazsák,conus myeli,neuroforamenek,ábrázolt gyökök és paravertebralis lágyrészek MR képe megtartott.

  Vélemény: medio- bal lateralis prolapsus disci L.V. St.p.m. Scheuermann.


  Előre is köszönöm válaszát!
  jelige:GERINC MR

 • Lumbalis és más intervertebralis discus rendell. Myelopathiával M5100

  2010.11.16

  Beutaló diagnózis: Lumbalis és más intervertebralis discus rendell. Myelopathiával M5100

  Lelet értékelés:
  Th-L gerinc 2ir. Felv.:
  Nyaki borda nem látható. A gerinc sagittalis görbületei megtartottak. Jelzett S alakú scoliosis látható. A csigolyatestek középmagasak. Az iv. rések magassága megtartott. A zárólemezek épek.


  szeretném megtudni hogy ezek pontosan mit jelentenek és milyen betegséget takarnak?

 • oli

  2010.11.16

  jelige,oli.63 eves no vagyok.1 honapja eltort a jobb vallam.1.5 cm-t elcsuszott a csont es 20%-ban is.kerem segitseget hogy tudom-e meg hasznalni,milyen megoldast tanacsol.most kezdem majd a gyogytornat.koszonom

 • Jelige: ???

  2010.11.16

  Tisztelt Doktor Nő/Úr!
  Napok óta nagyon fáj a jobb lábfejem, főleg a sarkam. Reggelente szinte ráállni is alig tudok annyira fáj. Az ortopéd szakorvos lúdtalpbetétet, a házi orvosom meg "milurit" tablettát írt fel, mert egy kicsit magasabb volt a húgysavszintem, de nem veszem észre, hogy bármelyik is használna. Ön mit javasol, kihez fordulhatok még ezek után, vagy mit is tegyek? Válaszát köszönöm.
  Jelige:???

 • bmarika

  2010.11.10

  "bmarika"jelige.Azt szeretném kérdezni,mi az a myogeloticus csomó a gerincen?Üdvözlettel.bmarika.

 • hogy lehet mindezt vizsgálni, ill. gyógyítani?

  2010.11.10

  Tisztelt Orthopédia!
  Az iránt érdeklődőm, hogy a nagyfokú csontritkulás okozhat- e bármilyen összefüggésban is a test első, hasi oldalán valamilyen fájdalmas panaszt? A grincből kilépő idegekre gondolok. Vagy ez lehetetlen? S hogy lehet mindezt vizsgálni, ill. gyógyítani? Nagyon köszönöm, ha válaszolnak.

 • Th. VIII. csigolyatesben scleroticus góc látható

  2010.11.10

  Tisztelt Weborvos!
  Mit jelent az a kifejezés,hogy a Th. VIII. csigolyatesben scleroticus góc látható? És, hogy balra konvex nem túl nagy gerincferdülés van? Milyen panaszt okozhatnak ezek? És mit tudok ezek ellen tenni? Nagyon várom a választ, köszönettel.

 • ferde medence okozhat-e fájdalmat

  2010.11.10

  T.C.!
  A ferde medence okozhat-e fájdalmat a test elülső oldalán?! Köszönettel!!!

 • gerincferdülést állapítottak meg nálam

  2010.11.08

  Jó napot kívánok!
  Problémám 13 éve kezdődött akkor gerincferdülést állapítottak meg nálam.Az évek folyamán megtanultam a derék és hátfájással együtt élni.3 éve viszont nagy fájdalmaim voltak és mr vizsgálatra küldtek melynek az eredménye a következő lett: Sagittalis síkban T1 és T2,coronalis síkban T1,axialis síkban T2 és T1 súlyozott képeket készítettünk.A felső szakaszon enyhe jobb convex scolioticus,C V-VI.szintben kyphoticus tartás alakúlt ki,fölötte a lordosis húrszerűen kiegyenesedett.C V-VI.között jobb paramedialis,a foramentbe is kiterjedő,a gyököt deformalo,a gerincvelőt jobbról ventral felől eléri,de nem comprimalo,a ligmentum longitudinale posteriort elemelő hernia alakúlt ki.C VI-VII.szintben bal paramedialis inveteralt,a gerincvelőt balról ventral felől enyhén modellalo discus hernia ábrázolódott.A bal oldali foramen elsősorban a durva uncovertebralis csontos deformitások miatt szűk,bár gyök compressio egyértelmű MR jele nem figyelhető meg,a klinikai stadium függvényében a gyök időleges érintettsége nem zárható ki.A gerincvelőben biztonsággal kórosnak minősíthető jelintenzitás eltérés nem mutatkozott.A cranio-cervicalis átmenet viszonyai szabályosak.Vélemény: Kényszertartás.Hernia disci C V-VI.paramed I.d., et hernia disci inveterata c VI-VII.pramed I.s., az idencitus gyökök valószínű érintettségével. Akkor a nyakam és a jobb oldalam fájt nagyon. Most úgy 2hete iszonyatos fájdalmaim vannak.A bal lábam annyira fáj, hogy nem tudok megtenni 300métert csak iszonyatos fájdalmak közepette.Eleinte csak zsibbadás jelentkezett a bal oldalamon ami felfutott a vádlimig.Aztán a zsibbadás mellett a lábam is bedurrant olyan mintha mindíg feszűlne húzódna és szúró fájdalmat érzek.Már menni is alig bírok.Mindíg elviselhetetlen csak akkor nyugszik meg egy kicsit ha lefekszem.És csak az oldalamon tudok feküdni mert ha hason vagy hanyatt teszem akkor is ugyanúgy fáj.Tudom, hogy pontos diagnózist csak vizsgálat után lehet adni de egy "vagy..." "vagy pedig...." választ megköszönnék. Hová forduljak a problémámmal? 3 éve már jártam gyógytornára, fizioterápiára, gyógyfürdőkbe. Szeretném mostmár ezeket a "felesleges" köröket megspórólni.Válaszát előre is köszönöm.

 • scheuermann-kór

  2010.11.08

  17 éves vagyok, és néhány éve diagnosztizálták nálam a scheuermann-kórt. Milyen tornagyakorlatok ajánlottak nekem?

 • szilvi269

  2010.11.07

  jelige:szilvi269.Tisztelt doktornő/úr.Volna egy olyan kérdésem hogy ön szerint mit jelent ez a ct-eredmény.A topogramm alapján a lumbalis lordosis kiegyenesedett.A corpusok normális magasak.L.I. felső zárólemezén apró Schmorl hernia változatlanul megfigyelhető.Az L.IV.korong körkörösen elődomborodik.Az L.V.korong lapos,degeneralt,benne kis vacuum fenomén figyelhető meg.A korong mediálisan szélesen elődomborodik,a jobb recessust hegszövet tölti ki.A gerinccsatorna kp.tág szabad.Javasolt-e a műtét vagy nem?Egyébbként 2009.08.14-én voltam már operálva jobb oldali L.V.gerincsérvre.Válaszát várom.Előre is köszönöm.

 • Jobbra convex DL scoliosis

  2010.11.07

  Mit jelent: Jobbra convex DL scoliosis. Gerinc mobilis.
  Előre is Köszönöm.

 • Kisfiamnak nagyon befelé bukik a bokája

  2010.11.07

  Tisztelt Ortppédus! Kisfiamnak nagyon befelé bukik a bokája. Nagyon rosz látvány és zavaró. Gyógycipőt használunk és hetente 1x gyógytornára jár, de nem alakul semmit. Most nem tudom hogy ez mi. Lúdtalp vagy bokasüllyedés vagy bokafefordulás? Azt mondják hogy 10 éves koráig fejlődik a láb és nem csinálnak vele semmit, de már most 8 éves és nem alakul semmit. Félek hogy nem teszünk semmit és késő lesz helyre hozni. Teljesen a láb belső élén áll. Mit tegyek? Merre vigyem. Vagy várjunk még? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel

 • 37 évesen, mit tegyek?

  2010.11.07

  jelige: 37 évesen, mit tegyek?
  Tanácsot szeretnék kérni. mi lehet a bajom. Egy éve nagyon lezsibbadtam hirtelen, idegsebésznél kötöttem ki.2009-ben az MR szerint a csigolyákon kezdődő spondylosis, az L 2 csigolyában haemangioma látszik. Az alsó dorsalis discusok egyenetlenek, keskenyek. A D XI. és D XII. discus protrusiot mutat. Most megint éjszakánként zsibbadok és övszerü fájdalom van a derekamban, nem az izmaim, hanem a csontjaim fájnak, ami a medencecsontom két végében ér véget, minden mozdulatnál. A térdeimben a reumatológus szerint nincs reflex. Fizioterápiát írt ki, de ettől még rosszabb lett. Erre azt mondta az idegsebész is meg a reumatológus is,hogy próbáljak meg élni vele nincs mit csinálni. Ha nagyon fáj arra az esetre kaptam morfiumos fájdalomcsillapítót, meg izomlazítót. Tényleg nincs mit csinálni?? 37 éves három gyermekes anya vagyok.

 • orvosom valami statikai hibát említett

  2010.11.07

  Kedves Doktor Úr!
  Az orvosom valami statikai hibát említett.(gerincferdülés) Fájhat-e ettől a testem bal első oldala nap mint nap? Köszönettel.

 • Pici

  2010.10.28

  Jelige: Pici
  Kedves Doktor Úr!
  Nagybátyámnak amputálni kellett a lábát márciusban, azóta már megvan a műlába és rehabra is jár. Az a kérdésem, hogy ha használja a műlábat utánna mindig felhólyagosodik a csonknál, és 2 hétig nem is tudja használni a művégtagot. Mit tud ajánlani, hogy ne hólyagosodjon fojton a lába, és mitől van ez?
  Válaszát előre is köszönöm

 • miért?????

  2010.10.26

  Mindkét lábam zsibbad,(a bal jobban), fáj a derekam. Rtg eredménye:enyhe balra convex scoliosis. 6 lumbalis csigolya ábrázolódik,peremszéleken min.ostoephyta megnyulások. szakrendelésre jó esetben december közepére kapok időpontot. a bajt tetézi,hogy már a nyakam és a fejem is fáj.Jeleige: miért?????

 • férjemnak problémái vannak a székletével

  2010.10.21

  A férjemnak évek ota állandó jelleggel problémái vannak a székletével, vagyis nem tudja tartani eggyes esetekben alig éri el a WC-t. Minden vizsgálatot elvégzett és nincs szervi baja.Nagyon kellemetlen mit tegyünk.

 • mit csináljak hogy tudjam tartani a székletemet?

  2010.10.21

  mit csináljak hogy tudjam tartani a székletemet?

 • Nikol - gerincgájdalmak

  2010.10.18

  Szép estét!
  Az én problémám 13 éve kezdődött gerincferdüléssel./30 éves vagyok/ Azóta rendszeresen fáj a hátam és a derekam.3 éve viszont iszonyatosan elkezdett fájni a nyakam és a jobb karom. Akkor porckorong kopást állapítottak meg. Nagy nehezen elmúltak a fájdalmaim. Most úgy egy hónapja elkezdett néha zsibbadni a lábam.Aztán egyre sűrűbben. Mostmár ott tartok, hogy iszonyatosan fáj és zsibbad is.Fájdalom nélkűl nem tudok megtenni pár száz métert sem.Olyan mintha mindíg húzódna az izmom és közben erőteljesen szúrkálnák a fenekemtől a térdhajlatig.Ha lefekszem akkor is nehezen találok olyan pózt amikor megnyugszik. A gyógyszerek sem akarnak hatni amik 3 éve használtak(profenid,contramal,cataflam)Mi lehet ez?Hova fordúljak a problémámmal? Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Nikol

 • NYAKFÁJÁS

  2010.10.17

  NYAKFÁJÁS


  Tisztelt Doktor Úr/Nő!

  Az a problámám, hogy rövid ideje érzek a nyakam jobb hátsó részénél tompa fájdalmat!tapintásra érzek egy pontot, ahol jobban fáj, de az is csak akkor ha kicsit erősebben nyomom meg?
  Nemrég voltam vérvételen, az egyik eredményem nem lett jó, sokkal magasabb lett az értékem...a doktornő azt mondta, ez arra utal, hogy gyulladás van a szervezetemben!Összefügghet a két eset?
  Válaszát nagyon várom!
  Köszönettel:

 • karakas01 RTG LELET

  2010.10.12

  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  RTG LELET
  Nyaki gerinc, kétirányú, Háti gerinc, kétirányú felvétel, Lumbalis gerinc, kétirányú felvétel
  Lelet: C.V.-VI. rés dorsalisan és VI.-VII. rés dorsalisan kb. felére beszűkült. Ventralis peremek kiajkasodtak. Nyaki borda nem látható.
  Háti gerincen kóros nem észlelhető.
  L gerincen az iv.rések megtartottak. Ventralisan peremek kihegyezettek.
  Sacro-iliacalis rések betekinthetők. Ez a lelet 2010.09.22-én készült.
  A korábbi leleteim:
  L-S. gerinc 2 ir. felvétele:
  Enyhe ívű jobbra konvex scoliosos és kiegyenesedett lordosis látható. Az I-IV-ig a csigolyatestek kissé ventral felé keskenyednek, egymásfelé néző zárólemezeiken kis SCHmorl hernia van. A porcrések megtartottak. Az S.I. hátsó íve tökéletlenül záródott. Ez a lelet 1999.03.31-én készült.
  Kétirányú ágyéki gerinc felvétel:
  A felső szakaszon lapos ívű kyphosis, az alsón kisfokú lordosis. Az L.I.-II.-III. corpusai enyhén biconcavak. AZ S.I.íve nem záródott. Ez a lelet 1993.04.27-én készült.
  Kétirányú nyaki erinc felvétel:
  Az alsó szakaszon a lordosis kiegyenesedett. A C.II-III. és VI-VII. közötti intervert. rések szűkebbek. A zárólemezek megtartottak. Az izületi rések betekinthetők. Ez a lelet 1993.06.23-án készült.
  A kérdésem az lenne, hogy ez a lelet mit jelent, és hogyan lehet kezelni? Én 35 éves 4 gyermekes édesanya vagyok.
  RTG jeligére kérném a válaszát.
  Ezt a kérdést már kb.:2 hete is feltettem, de még nem jött rá válasz.
  Köszönettel: karakas01

 • karakas01

  2010.10.08

  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  RTG LELET
  Nyaki gerinc, kétirányú, Háti gerinc, kétirányú felvétel, Lumbalis gerinc, kétirányú felvétel
  Lelet: C.V.-VI. rés dorsalisan és VI.-VII. rés dorsalisan kb. felére beszűkült. Ventralis peremek kiajkasodtak. Nyaki borda nem látható.
  Háti gerincen kóros nem észlelhető.
  L gerincen az iv.rések megtartottak. Ventralisan peremek kihegyezettek.
  Sacro-iliacalis rések betekinthetők. Ez a lelet 2010.09.22-én készült.
  A korábbi leleteim:
  L-S. gerinc 2 ir. felvétele:
  Enyhe ívű jobbra konvex scoliosos és kiegyenesedett lordosis látható. Az I-IV-ig a csigolyatestek kissé ventral felé keskenyednek, egymásfelé néző zárólemezeiken kis SCHmorl hernia van. A porcrések megtartottak. Az S.I. hátsó íve tökéletlenül záródott. Ez a lelet 1999.03.31-én készült.
  Kétirányú ágyéki gerinc felvétel:
  A felső szakaszon lapos ívű kyphosis, az alsón kisfokú lordosis. Az L.I.-II.-III. corpusai enyhén biconcavak. AZ S.I.íve nem záródott. Ez a lelet 1993.04.27-én készült.
  Kétirányú nyaki erinc felvétel:
  Az alsó szakaszon a lordosis kiegyenesedett. A C.II-III. és VI-VII. közötti intervert. rések szűkebbek. A zárólemezek megtartottak. Az izületi rések betekinthetők. Ez a lelet 1993.06.23-án készült.
  A kérdésem az lenne, hogy ez a lelet mit jelent, és hogyan lehet kezelni? Én 35 éves 4 gyermekes édesanya vagyok.
  RTG jeligére kérném a válaszát.
  Ezt a kérdést már kb.:2 hete is feltettem, de még nem jött rá válasz.
  Köszönettel: karakas01

 • nem tudok aludni, mivel fáj a jobb oldalam, a hátam a lapockánál

  2010.10.08

  Lassan 1 hónapja nem tudok aludni, mivel fáj a jobb oldalam, a hátam a lapockánál, a lapockáknál és a a bordákhoz éles fájdalom párosul, amikor mozdulni szeretnék. A problémám az, hogy ez nappal nem jelent fájdalmat, forgok, hajlok, torna gyakorlatot végzet ülve nem fáj, nincs éles fájdalom , csak ha lefekszem. A reuma orvostól Mideton izomlazítót kaptam. A dologhoz hozzátartozik, hogy gerinferdülésem van, de ideáig nem volt problémám, illetve most is csak fekvésnél jelentkezik. Mit tudok csinálni még azon kívül, hogy tornázom, úszni nem mehetek mivel könnyen fertőzést kapok. Gondoltam vásárolok egy kosmodisk-et, Ön szerint segítene a problmámon, illetve mit tehetek még

 • Lépcső

  2010.10.08

  Tisztelt Weborvos!
  3 hónapja leestem a lépcsőről.Alámfordult a lábam.Bal lábam sérült, belboka eltört.Elmozdulás nélküli törés.Persze lábam erősen zúzódott, húzódott is.1 hétig fekvőgipsz.6hétig légpárnás bokarögzitő.Kérdésem:már egész jól megyek de a lépcső gond. Felfelé jó de lefelé csak kapaszkodva merev lábbal tudok menni.Tornászok és úgy hajlik a bokám . a törés nem is fáj csak az in.A lépcsőnél megtorpanok és valahogy képtelen vagyok lelépni. Félelem ez vagy mi?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Jelige: Lépcső

 • nyaki lordosis

  2010.09.19

  jelige:nyaki lordosis
  Tisztelt Doktor!
  nyaki gerinc rtg leletem a következő: a nyaki lordosis jelentősen elsimult, mindkét oldalon 3mm körüli, csökevényes nyaki bordák.
  Ön szerint ez okozhatja a következő panaszokat?.fülzúgás, néha fekve megszédülök, de csak fekve, mintha a nem lenne jó a fekvőhelyzet, tarkótáji és nyaki fájdalom, kezek zsibbadása.Rengeteg vizsgálaton vagyok túl, beleértve a koponya Mr-t is, mást nem találtak, csak migrént még.Gyógytornát (TOS) javasoltak. Ön mit tanácsol? Köszönöm,

 • Icus

  2010.09.19

  Icus jeligére: Tisztelem! Szeretném kérdezni, hogy a ferde gerincem miatt a jobb lapockámon van egy izomköteg megvastagodás
  / vagyis: púp /. Le lehet-e müttetni, mert engem zavar és csúnya. Milyen orvoshoz forduljak ezzel a problémámmal? válaszát köszönöm!

 • idegbecsípődéssel mehetek úszni?

  2010.09.18

  Tiszteletem!

  Arra szeretnék választ kapni,hogy idegbecsípődéssel mehetek úszni?

 • puhatalpú cipő jó-e gerincproblémára

  2010.09.18

  A puhatalpú cipő jó-e gerincproblémára és csontritkuéásra kérem?

 • MBT cipők

  2010.09.18

  Kérem, mi a véleményük az ún. ruganyos, gördülő MBT (vagy MTB)cipőkről? Jó a gerincnek?

 • kb. 3 napja folyamatosan fáj a nyakam

  2010.09.18

  Jónapot!
  azzal a panasszal jöttem erre az oldalra hogy kb. 3 napja folyamatosan fáj a nyakam.Ez mitől lehet??

 • gerincferdülésben szenvedek

  2010.09.18

  tisztelt doktor úr!!!!én egy 14 éves lány vagyok fiatalkori gerincferdülésben szenvedek és mostanában a gerincem is nagyon fáj mit tegyek..... válaszát előre is köszönöm

 • gszilvi27 hátfájás???

  2010.09.18

  Tisztelt Dr.! Hátfájás után a háziovros röntgenre küldött, melynek leletére a következő volt írva:
  A lumbalis gerinven jelzett jobbra convex scoliosis, mérsékelt lordosis és végig az összes lumbalis csigolyán Scheuermann betegségre utaló mély Schmorl benyomatok láthatók. Az L.I. és L. II., valamint L. V. rés enyhén beszűkült. Egyéb rad. eltérés nincs.

  Szeretnlm tudni, hogy ez pontosan mit jelent, hogy hogyan kezelik, felépülhetek-e teljesen, és ha igen, mennyi idő alatt.

  Előre is köszönöm válaszát!

  Jelige: gszilvi27 hátfájás???

 • csigolya elcsúszás-Zsóka

  2010.09.18

  Tisztelt Dr. Úr/Nő!

  Az alábbi lelettel kapcsolatban kérnék eligazítást, hogy miként érhető el javulás? Fájdalmaim olyan erősek, hogy már járni csak rövid ideig tudok.
  A rtg. az alábbiakat tartalmazza. A hát kyphosis és a lumbalis lordosis, valamint a sacrum dőlése fokozott. Az L IV.csigolya az L V. csigolyán kb. 9 mm-el előrecsúszott. A csontsrtuktúra diffúzan mészszegény, de a csigolyatestek magassága jól megtartott. Csontdestructio nem látható. A ventralis csigolyaperemeken, valamint a kp. háti szakaszon a jobb oldal, az alsó háti és a felső lumbalis szakaszon a bal oldali, az L IV. csigolyán mko.-i felső laterális peremeken meszes osteophyták figyelhetők meg. Az intervertebralis rések megtartottak.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Jelige: csigolya elcsúszás-Zsóka

 • Gerincferdülés (és csontritkulás) miatt

  2010.09.18

  Gerincferdülés (és csontritkulás) miatt jelentkezhet-e fájdalom a test első oldalán, balra? Köszönettel, a válaszukra várva, üdvözlettel.

 • Geringfájdalom / Gerincfájdalom

  2010.09.18

  Tsiztelt Doktor Úr!

  Évek óta fáj a gerincem és lezsibbad a karom. MRI vizsgálat eredménye volt: A csigolyák zárólemezein helyenként egy-egy kisebb Schmorl hernia észlelhető. A IV-es és V-ös discus magasságában foramentől-foramenig terjedő, a IV-es discus magasságában mindkét oldali gyöki compressiot okozó protrusio látható. Canalis spinalis stenosis jelei is észlelhetők.
  Mit jelentenek ezek? Szükséges mütéti beavatkozás, gyógyszeres kezelés vagy rehabilitáció, hogy a zsibbadás elmúljon?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Mihály

  Jelige: Geringfájdalom.

 • Zsuzsó0812

  2010.09.16

  Két éve fáj a bal vállam és karom.felfelé még emelem, akadálymentesen,de a melltartómat már nem tudom bekapcsolni. Fájdalomcsillapítóval is csak részlegesen szűnik a fájdalom. Állítólag "rotátor köpeny"tisztítást kellene végezni. A műtétet semmiféleképpen sem szeretném.Ön szerint el lehet kerülni a műtétet? vagy lehet más terápia is? Köszönettel Zsuzsó0812

 • X-lábam, tyukmelyem van

  2010.09.15

  17 éves fiu vagyok és x-lábam van.
  Csunya a járásom a mozgásom,mivel tudnák azon segiteni hogy jó legyen a járásom?Mellete van tyukmelyem is.
  Az x-lábat még ilyenkor lehet Műteni ha jól tudom.És ha megműtötek utána helyre jön a járásom?

 • torziós gerincferdülés

  2010.09.15

  T.C.!Mit jelent pontosan a torziós gerincferdülés, mitől alakulhat ki, és milyen PANASZT okozhat? Köszönöm.

 • gerincmeszesedésem és gerincferdülésem összefügghet-e

  2010.09.15

  Kedves Doktornő!
  Velemszületett csipőficamom volt, amit a szüleim tökéletesen kikezeltettek. Most viszont van gerincmeszesedésem(Th8.) és gerincferdülésem. Kérdésem, hogy az Önök véleménye szerint a kettő összefügghet-e ill. adódhat-e ebből a csak féloldalas hát- és derékfájásom? Nagyon szépen köszönöm.

 • Enyhe, balra konvex gerincferdülés

  2010.09.15

  Enyhe, balra konvex gerincferdülés okozhat-e csak baloldali fájdalmat? Köszönettel várom a választ.

 • gszilvi27 hátfájás???

  2010.09.15

  Tisztelt Dr.! Hátfájás után a háziovros röntgenre küldött, melynek leletére a következő volt írva:
  A lumbalis gerinven jelzett jobbra convex scoliosis, mérsékelt lordosis és végig az összes lumbalis csigolyán Scheuermann betegségre utaló mély Schmorl benyomatok láthatók. Az L.I. és L. II., valamint L. V. rés enyhén beszűkült. Egyéb rad. eltérés nincs.

  Szeretnlm tudni, hogy ez pontosan mit jelent, hogy hogyan kezelik, felépülhetek-e teljesen, és ha igen, mennyi idő alatt.

  Előre is köszönöm válaszát!

  Jelige: gszilvi27 hátfájás???

 • MÓNIKA

  2010.09.15

  Tisztelt Cím!

  Az alábbival kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
  Kislányom, aki 8 éves, derákfájásra panaszkodott. Röntgen és ortopéd vizsgálata volt, de az eredménnyel kapcsolatban nem igazán kaptunk megfelelő tájékoztatást, ezért szeretnék most kérdezni.

  A röntgen eredmény: háti kyphosis lapos, a lumbalis lordosis fokozott ívű. Alsó háti-lumbalis szakaszon enyhe ívű balra convex scoliosis látható kis torsioval.
  Az ortopéd szerint a derék tájékán a gerinc mellett balra egy pukli látható, ha lehajol a kislány.

  Ezek a diagnózisok, mit jelentenek? Gerincferdülést?
  Mitől alakulhatott ki? Ez gyógyítható-e, és ha igen, akkor hogyan,esetleg gyógytornával, vagy rosszabbodni fog?

  Választ előre is megköszönve.
  Üdvözlettel:

  Jelige: MÓNIKA

 • 14-éves lány vagyok gerincferdülésem van

  2010.08.11

  tisztelt doktor úr!!!én egy 14-éves lány vagyok gerincferdülésem van mit tegyek hogy ne fájjon a hátam..
  előre is köszönöm doktor úr..

 • fiatalkori gerincferdülésben szenvedek

  2010.08.09

  tisztelt doktor úr!!!!én egy 14 éves lány vagyok fiatalkori gerincferdülésben szenvedek és mostanában a gerincem is nagyon fáj mit tegyek.....válaszát előre is köszönöm

 • hátam gerince a középső szakaszon szinte besüllyed

  2010.08.05

  Tisztelt Orthopédus!
  A hátam gerince a középső szakaszon szinte besüllyed! Ez okozhat fájdalmat, ha ferdülés is van? S mi a legjobb ellene? Köszönettel veszem tanácsát.

 • gyereknyak

  2010.07.19

  JI:"gyereknyak"

  Tisztelt Neurológia!
  Gyermekkoromban ért egy baleset,hanyatt leestem egy fal tetejéről.Egy hétig nem tudtam forgatni a nyakam.A körzetiorvosunk állítja,hogy nincs maradandó nyoma,viszont én nem úgy tapasztalom!Két éve a munkahelyemen rosszul lettem,így diagnosztizálták:nyakcsigolyameszesedés.Kísérőtünetek:a nyakcsigolyák időszakos belsőnyomás érzése,mindkét váll időszakos zsibbadása,jobb kéz hüvelyk és mutatóujj hosszabbidejű zsibbadása,időszakos erősebb szédülés,időszakos mindkétoldali szemkáprázás!A neurológiáról elküldtek MR-vizsgálatra,ahol megállapították,hogy egy a szememben 20éve levő acélszilánk miatt nem végezhető el a vizsgálat!Megkérdeztem,ha elmegyek szemészhez,meg műtik-e? Erre a válasz:nem vagyunk szemészek!Ez Esztergomban történt 2 éve.A tüneteim továbbra is fent állnak.Kérem tisztelettel,mit javasolnak nekem és mivel kezelhetném e kóros tüneteket?
  Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Fegyvái Zoltán

  Jelige még egyszer:gyereknyak

 • VIII. csigolyatesben scleroticus góc látható

  2010.07.08

  Mit jelent az a kifejezés, ha azt írták a leletemre, hogy a Th. VIII. csigolyatesben scleroticus góc látható? Van balra konvex nem túl nagy gerincferdülésem.

 • mellkas

  2010.06.29

  T.Doktor Úr/Nő sajnos tölcsérmellem van,23 éves vagyok,nem tudtam olyannal beszélni aki tudott volna ebben segíteni hogy idősebb korban okozhat e nekem gondot a mellkasom,érdemes e műteni,15 évesen voltam kontrollon ahol azt mondták rendben van minden,nics panaszom,köszönöm,remélem kapok választ jelige:mellkas

 • ZSOZSO

  2010.06.29

  KEDVES DOKTOR! A FIAM 11 ÉVES ÉS LÚDTALPA VAN.,ÉS SAROK SÜLLYEDÉSE.ERRE KAPOTT GYÓGYCIPŐT,ÉS HORDJA .DE A LÁBA UGYANÚGY FÁJ,SŐT MÁR A DEREKA IS.MIKOR ÜL,ÉS FEL ÁLL AKKOR A DEREKÁT NEHEZEN TUDJA KIEGYENESÍTENI.ÚJRA ELMENTÜNK PESTRE ORVOSHOZ,MERT VIDÉKIEK VAGYUNK,ÉS CSAK ANNYIT MONDOTT ,HOGY HORDJA CIPŐT,ÉS KÉSZ! NEM KELLENE EGY KOMOLYABB KIVIZSGÁLÁS? NAGYON FÉLTEM,MERT KICSI MÉG AHHOZ,HOGY FÁJDALOMMAL KELLJEN ÉLNIE!JELIGE:ZSOZSO

 • Mit jelen ez a lelet?

  2010.06.29

  Mit jelen ez a lelet?

  Lelet:Az L gerincen balra konvex torsios scoliosis látható.A lordosis fokozott.Csigolyatestek magasságamegtartott.Zárólemezek simák.Peremszélek épek.Az V-ös porcrés jelentősen szűkebb.Az L-IV_S-I szakaszon a kisízületekben arthrosis látható.Az S-I rések tágassága norm.A subchondralis felszinek simák.A csontszerkezet megtartott.

 • gericferdülés

  2010.06.29

  A gericferdüléshez kapcsolódik a kérdésem: Milyen típusú fájdalmat okoz a balra konvex ferdülés? Köszönöm.

 • tölcsérmell és mellkas

  2010.06.29

  Jó napot!
  Nem rég voltam orvosi vizsgálaton és azt mondták, hogy menjek úszni, mert tölcsérmellem van. Adtak is egy cetlit amit ha beváltok akkor ingyen adnak jegyet az uszodába. Még csak 13 vagyok, szóval elvileg lehet még korigálni. Akarom, hogy meggyógyuljak, de nem akarok úszni! Viszont akkor mit csináljak? Vagy ha muszáj lesz úsznom elég lesz a ugye úgy is, hogy a víz fölött van a fejem, ugye? :(

  Ui.: Akkor a tölcsérmell az az mint a tölcsérmellkas? Ha nem mi a különbség? És alapból mit jelent?

 • Állandóan fáj a hátam

  2010.06.29

  Tisztelt doktornő/ur! Állandóan fáj a hátam.van négy emerivel igazolt sérvem.egy nyaki 4-es ágyéki 4-es 5-ös, háti 11-esen egy kiszakadt 8mm-es.idegsebész azt mondta hogy várni kell a mütéttel mert mütétnél lebénúlhatok.attól van erős hátfájdalmam? Zsibbad a jobb lábam ís.a reflex gyenge az orvos szerint . Azt mondják türni kell a fájdalomnak. Van valami segitség erre? Válaszukat köszönöm!

 • marti63

  2010.06.29

  Jelige:marti63
  Mérs.fokú balra konvex torsios scoliosis az alsó háti és a lumbosacralis szakaszon. Jól ívelt lordosis. A lumbosacralis porcrés egyenletesen kb. harmadára beszűkült. Mérs.fokú spondylosis. Az alsó szakaszon számottevő mértékű kisízületi arthrosis. Ép sacroiliacalis ízületek.Az alsó háti szakasz enyhén kyphoticusan ívelt.

 • gerincröntgen lelettel kapcsolatban

  2010.06.04

  Egy gerincröntgen lelettel kapcsolatban lenne kérdésem hogy
  mit is jelent valójában: Balra hajló lumbalis scoliosos mellett a
  lordosis fokozott. L V - S I közti rés igen szűk, benne vacuum fenomen
  is van. Az si. izületi rések megtartottak.

  A válaszukat előre is köszönöm

 • agyekiserv

  2010.05.30

  maria; agyekiservem van .amig nem volt servem addig minden munkat elvegeztem.kerdesem dolgozhatok e ugy mint eddig es milyen tornat vegezek az usszason kivul mert uszasra nincs lehetosegem.koszonom valaszat

 • krónikus nyak és hátfájdalom

  2010.05.30

  Tisztelt Doktorúr/nő!

  A nyaki lordosis íve megtartott. A csigolyák magassága és az intervertebralis rések tágassága nem csökkent. Nyaki borda, egyéb rad. eltérés nem látható. A háti kyphosis nem fokozott. A háti szakaszon jobbra konvex, torsios scoliosis látható. A Th. VII. csigolya ventral felé, ék alakban elkeskenyedik. A többi csigolya magassága és az intervertebralis rések tágassága megtartott. A háti gerincszakaszon egyéb kóros rad. eltérés nem figyelhető meg.
  Mit jelent ez?
  Válaszát köszönöm.

  jelige: krónikus nyak és hátfájdalom

 • Bechterew?

  2010.05.30

  Tisztelt Doktor Úr/Nő! Férjemnek valószínüleg Bechterew betegsége van.Sacroileitissel és gerincfájdalommal kezdődött,hol lenyugszik,hol fellángol.HLA B27 antigént is kimutatták nála,gerince elgörbült(pl.nem tud egyenes helyen hanyatt feküdni,előrehajolni is csak nehezen.)Azért írom,hogy valószínüleg,mert ezt még nem mondta ki egyetlen orvos sem.Milyen orvost kellene felkeresnünk?Milyen fájdalomcsillapitó javasolható neki,mert a Brexin nem sokat segit,de szedte már a Diclofenac 100-at is,Aflamint,Mesulidot is.(Emellett gyógyszereket szed -agyi infarktusa miatt-Piracetam,Cavinton,Aspirin protect,Betarevin,valamint pánikbetegsége miatt Paroxatot és Xanaxot.Még csak 42 éves. Jelige:Bechterew?

 • milyen gyógytorna, vagy fürdő használ a spondylosisra?

  2010.05.30

  milyen gyógytorna, vagy fürdő használ a spondylosisra?

 • mit jelent a háti kyphosis csökent ,kisfoku balra convex scoliosis

  2010.05.30

  mit jelent a háti kyphosis csökent ,kisfoku balra convex scoliosis

 • Diagnózisom: Lumb.chr.Spondylosis.

  2010.05.30

  Diagnózisom: Lumb.chr.Spondylosis.
  Rtg.: L I-II. csigolya között kapocsképződés. 50 éves, ülőmunkát végző nő vagyok. Három hete kosmodiskot használom egész nap. Nem tudom, hogy helyes-e hozzászokni, illetve milyen tornagyakorlatokat végezhetek, végezzek? Minden pillanattól félek, hogy mikor szúr ismét bele a gerincembe a fájdalom. Reggel felkeléskor mintha áram rázna meg, aztán már inkább óvatosságból kerülöm a hajolást. Guggolni, térdelni nem is merek.Mit javasol?
  Köszönöm mielőbbi válaszát

 • még nem kéne összemennem

  2010.05.30

  Tisztelt Weborvos!
  Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire normális, hogy 3 éve 165cm volt a magasságom most pedig 161cm. 20 éves vagyok és úgy gondolom, hogy még nem kéne "összemennem". Ezenkívül én is és a környezetem is észrevettük (én érzem is), hogy deréktájt a gerincem igencsak homorú lett és bizonyos helyzetekben fáj is. Kicsit olyan mintha össze lenne csúszva a gerincem. Mondjuk az egész gerincem néha olyan mintha megmerevedne, nem úgy, hogy mozdulni sem bírok, csak ki kell ropogtatnom, mert borzasztóan feszül. Nem merek orvoshoz elmenni, mert tavaly nyáron egyszer elmentem az ügyeletre délután, mert nagyon fájt a gerincem, és úgy éreztem nem tudok majd éjszaka rendesen dolgozni, emelni. De a doktornő majdnem elzavart, merthogy nem életeszélyes a problémám... Azóta nem igazán merek ilyen "nevetséges" problémával előhozakodni, de aggódom, hogy mi lesz, ha ez tovább folytatódik.
  Remélem tud valami támpontot adni, hogy mit is kéne tennem.
  Tisztelettel:

 • tölcsérmellet állapitottak meg

  2010.05.30

  tölcsérmellet állapitottak meg. gipszbe akartak tenni de nem egyeztek bele a szüleim most tornázom jól döntöttek-e . 10 éves fiu

 • röntgenen és szeretném tudni mi az eredmény

  2010.05.30

  Tisztelt DR!Voltam röntgenen és szeretném tudni mi az eredmény vagyis mire számíthatok.A háti kyphosis fokozott,jobbra convex scoliosis látszik, a porcrészek nem szükebbek.A D csigolyak peremin kp,osteophyták vannak.A lumbalis lordosis megtartott enyhe balra convex scoliosis van, az LIV-V-SI. közti porcrések kp fokban szükebek, az L csigolyák épek.Válaszát előre is köszönöm

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink