• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

coeliakia?

Orvos válaszol 2014.03.17 10:05 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Én 48 éves vagyok. 16 éves koromban derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok. Tartom a diétát. Jó 3 évvel ezelőtt vettem észre...

... a széklettel és a belekkel kapcsolódó problémáimat. Székrekedésem, hasmenésem nincs. Viszont lágy és zsiros. A gyomromon kivül a többi rész fáj, felfujódik, ég. Behatárolhatatlan az ételtől függő nagyobb fájdalmak. A Széklet hirtelen jövő üritése. Régóta nem kivánom a vizet, a gyomrom mult nyár óta nem kivánja az ételt.Gasztrón 2o13.11.28.-án felső panendoszkópia: Helicobacter - a gyógyszereket beszedtem. Ultrahang: Élénk peristaltikát mutató vékonybélkacsok látható. Mivel volt övszoritás pancreatitist állapitott meg a doktorő. Ct: Cysta ovarii I.s., haemangioma hepatis máj 8-as segm. 16mm-es képlet. Szövettan: duodenum boholy- a látott kép coeliakira utal.! A felszivódási zavarra a vérből is. Kérdésem: Mi okozhatta a hamis eredményt ha tartom a diétát.? A doktornő nem foglalkozik velem, emiatt. Magam nézek a neten utána, sok mindent megtudtam, Pl: IBS? Trópusi Sprue? stb. IBS-re hasonlitanak a tünetek. A körzeti orvostól kértem segitséget a hasnyálmirigy témában. : Kreon 25ooo, pár napja szedem,de nem érzem jobban magam. a megszokott kis mennyiségü ételtől 1 falattal többet eszek rögtön fogy a sulyom. Ezért kértem ezt a gyógyszert. Mivel egyre gyengébb, és már idegileg ki vagyok készülve kérném sürgős válaszát.


VÁLASZ


Azt gondolom, hogy alapvetően a bélbetegség okozza a panaszait. A szövettani vizsgálat eredményét összevetve a panaszaival ezt a diagnózist lehet elfogadni. A coeliakia a nem tropusi sprue-nak felel meg. A táplálkozási zavar nem csak a panaszok megjelenésében nyilvánul meg, hanem egyéb anyagok felszívódási zavaraiban is, pl. vitaminok, nyomelemek stb. Ezeket célszerű pótolni. Az IBS-ről akkor beszélünk, ha a változatos panaszok okát a vizsgálatokkal nem lehet kideríteni, de az Ön esetében nem ez áll fenn. Orvosa helyesen alkalmazta az említett gyógyszert, hatása csak hosszabb és rendszeres szedés esetén várható. A hasonló panaszokkal küzdők kezelése nem könnyű feladat, komplex, összetett terápiát igényel (diéta, életmód, vitamin, ásványi anyag pótlás, pszichés vezetés, környezet változtatása). Az egyéb leletek (máj, cysta) nem magyarázza a panaszokat és azokkal nem hozható összefüggésbe.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink