• kórházadósság
    • Zombor: Nem elég csak türelmet kérni

      Zombor: Nem elég csak türelmet kérni

    • Zombor: nem tudok újat mondani

      Zombor: nem tudok újat mondani

    • Látszódik az adósságrendezés hatása

      Látszódik az adósságrendezés hatása

  • Zombor-csomag
    • Zombor: Nem elég csak türelmet kérni

      Zombor: Nem elég csak türelmet kérni

    • Jövőre 13 milliárd forinttal nő a szakdolgozók bére

      Jövőre 13 milliárd forinttal nő a szakdolgozók bére

    • Kiborult a politika három legszelídebb szereplője

      Kiborult a politika három legszelídebb szereplője

  • bérrendezés
    • Bérkiegészítés az év második felében

      Bérkiegészítés az év második felében

    • Így szállnak el a béremelési remények

      Így szállnak el a béremelési remények

    • A lépcsőzetes béremelés a rezidenseknél kezdődik

      A lépcsőzetes béremelés a rezidenseknél kezdődik

csonthártya gyulladás?

Orvos válaszol 2012.09.28 17:53 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

A bal lábszáramat érte egy erős ütés a keletkezett zúzott seb mára már begyógyult, terhelésre azonban bepirosodik...

... szinte lila színt vesz fel és bedagad. A sérülés 07 28.án történt, lehetséges e csonthártya gyulladás antibiotikumot már szedtem rá.
Miről ismerhető fel a csonthártya gyulladás? Mivel kezelhető?


VÁLASZ


A csonthártyagyulladásnak több formája van. A sérüléseket követően, ha az a csonthártyát is érinti, gennyes gyulladás alakul ki, ennek a tünete bőrpír, duzzanat, lüktető fájdalom, láz, váladékozó seb. Ha nem gennyes folyamatról van szó, akkor más ok is szóba jöhet, mint fizikai terhelés (pl. sportolóknál, főként futóknál, ugróknál a lábszáron a sipcsont külsőm vagy belső oldalán), autoimmun betegségek, daganatok stb. Nem tartom valószínűnek, hogy csonthártya gyulladása lenne, hacsak nem az ütés következtében a csonthártya sérülése miatt kialakult idült gyulladás. Ennek a gyógyulása sokszor hónapokat vesz igénybe. Lehetséges, hogy ez az állapot áll fenn, de ezt csak vizsgálattal, esetleg kiegészítő eszközös vizsgálatokkal lehet biztosan megállapítani. Az izmokban vagy izmok között kialakuló vérömleny okozhat hasonló jelenségeket, ugyancsak hosszabb idő alatt gyógyul.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink