• hálapénz
    • Évekbe telik a hálapénz rendszerének megszüntetése

      Évekbe telik a hálapénz rendszerének megszüntetése

    • Központosított várólista és paraszolvencia

      Központosított várólista és paraszolvencia

    • Felszámolható-e a hálapénz Magyarországon? Szakértők válaszolnak

      Felszámolható-e a hálapénz Magyarországon? Szakértők válaszolnak

  • kórházadósság
    • Tízmilliárdok a kórházaknak és iskoláknak

      Tízmilliárdok a kórházaknak és iskoláknak

    • Nem elég a hatékonyságot növelni

      Nem elég a hatékonyságot növelni

    • Újabb kórházadósságokat vállalhat át az állam

      Újabb kórházadósságokat vállalhat át az állam

  • hőség
    • Hogyan használjuk kánikulában a klímát?

      Hogyan használjuk kánikulában a klímát?

    • Ha jön a kánikula. Mire figyeljünk?

      Ha jön a kánikula. Mire figyeljünk?

    • Nem tilos, csak veszélyes

      Nem tilos, csak veszélyes

endometriosis gyanú

Orvos válaszol 2013.11.15 19:00 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 30 éves vagyok és egy éve próbálkozunk babával, de nem sikerül. Voltam fél éve nőgyógyásznál, mindent rendben talált. Pedig ezek a tüneteim vannak:...

... alhasi görcsök, szurkálás a petefészeknél (néha jelentkezik az egész ciklus során), együttlétek után néha enyhe vérzés, éles, nyilalló fájdalom néha együttléteknél. A menstruációm pontosnak mondható. Hormoneredmények rendben vannak. Gondoltam rá, hogy endometriosis és egyre jobban gyanakszom. 2 hete elkezdtem szedni a férjemmel a méhpempőt és két napig nem bírtam felkelni az ágyból annyira begörcsöltem alul. De folytattam, utána jobb volt. Ön szerint nem kéne szednem? Lehet nem jó ötlet szedni, mert vastagítja a méhnyálkahártyát és endo gyanúja miatt nem ajánlott? Úgy tudom, nem árthat. A másik kérdés, hogy Ön szerinte is gyanús, hogy endometriosisom van? Vérből ki lehet mutatni a gyanúját a betegségnek (tumormaker)? Nem tudok másra gyanakodni csak erre, Ön szerint a tünetek alapján lehet más is? Köszönöm


VÁLASZ


Az első, amit vizsgálni kellene, hoyg a teherbeesés hiányának oka, ha Önnél nem állapították meg, nem a férjében keresendő-e. Ezt andrológiai vizsgálattal egyértelműen meg lehet állapítani. Nem tudhatom, mit jelent, a nőgyógyász mindent rendben talált. Manapság a teherbeesés egyik leggyakoribb oka az inzulin rezisztencia. Ilyen irányú vizsgálatok történtek-e? Ehhez szorosan kapcsolódhat a policisztás szindróma.is. Az endometriozis diagnózisa sokszor ütközik nehézségbe, de többnyire igazolható a vizsgálatokkal. A tumormarkerre erre vonatkozóan nem adnak támpontot.A méhpempőről alapos ismeretek hiányában nem tudok véleményt alkotni, magam részéről jobban bízok a hagyományos orvosi kezelések eredményességében.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink