• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • EBP
    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

      EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

    • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

      Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

  • EESZT
    • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

      Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

      Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

HPV

Orvos válaszol 2014.11.18 09:46 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Úr! 2002-ben P4-es cytológia után HPV fertőzéssel (Diagnózis: praeblast. port. ut. / PIV. cyt) conisatiot végeztek rajtam.A szövettani eredmény negatív lett. Férjemet nem kezelték! ...

... Javasolták, ha babát szeretnénk, minél előbb. Hát nekiálltunk, de 2004-ben ismét HPV poz lettem P3-as cytoval, majd 3 hónap múlva ismét P3 majd P2 (kezelésekre nem eml.),majd 2005-ben megszültem kislányomat (2. terhesség 2003-ban volt egy vetélésem). 2006-ban ismét magas rizikójú HPV poz. P3-s cyto, majd az ismételt már P2. 2008-ban megszületett 2. gyermekem. a 2006-os eredmények óta minden évben P2-es a cytom ill. a legutóbbi (júl.)P1. 2 éve megkérdeztem nőgyógyászomat (úgy tudván, hogy minden rendben) érdemes-e beoltatnom magam. Ő javasolta. Kérdeztem, hogy nem kellene-e előtte HPV szűrés. Válasz: nem, cyto, rendben, minden rendben. Legyen, beoltattam magam. Egy napokban elhalálozott fiatal nő kapcsán kezdtem el kutakodni és olvastam olyan orvosi véleményeket, hogy nálam már 2004 javasolt lett volna egy újabb conisatio:-( És ha már nem szerettem volna gyereket, akár méheltávolítás:-( A kérdésem a következő lenne: Mennyire vagyok jelenleg veszélyben? Olvastam, hogy van egy immunerősítő, nem volna érdemes, azt mindkettőnknek szedni? Férjem kivizsgálása? Ha igen, miből áll? Szeretnék most egy HPV szűrést. Indokolt? HA ismét pozitív a magas rizikófaktorban, vessem alá magam műtétnek? A kórtörténethez még az is hozzátartozik, hogy mindkettőnk második kapcsolata a másik. 16 éve élünk együtt. Előre is köszönöm segítségét! Tisztelettel


VÁLASZ


A HPV-vel kapcsolatban még számos tisztázatlan kérdés van. Mai tudás szerint az emberek jelentős része életük folyamán találkozik, fertőződik a HP vírussal és az igen nagy részüknél mindenféle kezelés nélkül megszűnik, gyógyul. Nem mindig okoz tüneteket, panaszokat és nem mindenkinél egyformán. Ezekre nincs magyarázat. Leggyakrabban a 16 és 18 típus az, amelyik a méhnyak rákban szerepet játszik és ezek ellen van a védőoltás is. Az ugyancsak gyakori 6 és 11 típus jóindulatú elváltozásokat, szemölcsféléket okoz. Úgy látszik, hogy az egyszeri fertőzés ha gyógyul, nem hagy maga után vissza teljes védettséget, az újrafertőződés vagy a lappangó fertőzés reaktivációja(?) lehetséges. A vírus csak a laphámban leli meg életkörülményeit. A férfiak esetében a fertőzés ugyancsak lehetséges, tünetet, panaszt nemigen okoz és csaknem minden esetben spontán gyógyul. Ennek ellenére minden jel arra utal, hogy a nemiszervek rosszindulatú daganatainak és az orális sex következtében a szájüregi daganatok keletkezésében is szerepet játszik. A védőoltás csak megelőzésre alkalmas, a már kialakult fertőzést nem gyógyítja meg, még kevésbé a már kialakult daganatot. Ezért – mivel a HP fertőzés a leggyakoribb sexuálisan átvitt fertőzés – a sexuális élet megkezdése előtt javasolják a védőoltást beadni. A védőoltás sem teszi elkerülhetővé a rendszeres nőgyógyászati szűrést. Ha valakinek a fertőzése bekövetkezett és kimutatták a magas rizikójú vírust vagy vírusokat, a szűrés fontossága hatványozottan indokolt. Véleményem szerint leghelyesebb volna, ha mindketten elmennének a nemibeteg gondozóba, ahol megfelelő vizsgálatokat elvégezhetik. Ezek eredménye után lehet dönteni a továbbiakról. Radikális műtétet még pozitivitás esetén is komolyan kell mérlegelni – ha a citologia erre nem ad egyértelmű okot - mert a műtétnek is vannak nemkívánatos hatása, kockázata. Abban nem tudok véleményt formálni, hogy tíz éve a konizációt meg kellett volna ismételni vagy sem, de negatív szövettani eredmény alapján nemigen talált volna orvost, aki megteszi. Normális életminőség mellett immunerősítésre nincs sem szükség, sem lehetőség.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink