• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi: kórházügyben semmi sem biztos

      Ónodi: kórházügyben semmi sem biztos

    • Ónodi-Szűcs: a béremelés 2019 után is folytatódhat

      Ónodi-Szűcs: a béremelés 2019 után is folytatódhat

    • Ónodi-Szűcs: az Etele tér megfelelő helyszín

      Ónodi-Szűcs: az Etele tér megfelelő helyszín

  • parlagfű
    • Készítse fel autóját is a pollenszezonra!

      Készítse fel autóját is a pollenszezonra!

    • Növekszik a parlagfű, közeledik a bírság

      Növekszik a parlagfű, közeledik a bírság

    • A parlagfű bezzeg jól érzi magát

      A parlagfű bezzeg jól érzi magát

  • bérrendezés
    • Ónodi-Szűcs: idén is jut pluszforrás az egészségügyre

      Ónodi-Szűcs: idén is jut pluszforrás az egészségügyre

    • Vélemény - Az alapjövedelem nem erkölcstelen

      Vélemény - Az alapjövedelem nem erkölcstelen

    • Hol és kik kaphatnak béremelést a jövő évben?

      Hol és kik kaphatnak béremelést a jövő évben?

ISZB gyanúja

Orvos válaszol 2005.07.06 00:00

Kedves Weborvos! ISZB gyanúja merült fel nálam a
cardiologai terheléses vizsgálatnál. A cardiologus terheléses szívizomscintigráfiás vizsgálatra küldött. Kérdésem az, hogy vannak e veszélyei ill. mellékhatásai a vizsgálatnak, v.mint ha beigazolódik az ISZB, mire számithatok a jövőt illetően. 44 éves nö vagyok,egészséges életmódot folytatok /tornázom, úszok több éve rendszeresen, húst szinte nem
eszem, rengeteg zöldséget,gyömülcsöt fogyasztok/. Genetikailag viszont nem állok túl jól, apai ágon szinte mindenki infarktusban halt meg, nővéremnek két szívműtéte volt. Köszönettel várom válaszát.

A terheléses szivizomszcintigraphiás vizsgálat veszélye nem több mint a terheléses EKG vizsgálaté.
Amennyiben e vizsgálat révén vérellátási zavar=iszkémia, iszb= iszkémiás szivbetegség mutatkozna a szívizomban, ez a koszorúerek
betegségét jelentheti. Ezen esetben további műszeres vizsgálatok javasoltak, de ez a lelettől függ, így általánosságban nehéz megmondani.
A családi rizikó miatt ritkább zsiranyagcserezavarokat mint pl a Lpa
szint, egfy uj rizikófaktor az ún. homocystein szint, stb is érdemes megnézetnie.

Dr. Szauder Ipoly kardiológus főorvos

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink