• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • EBP
    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

      EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

    • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

      Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

  • EESZT
    • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

      Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

      Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

könyöktörés utáni torna

Orvos válaszol 2012.03.02 21:47 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy kérdéssel szeretnék önhöz fordulni.
Egy héttel ezelőtt megcsúsztam, és a jobb kezemre támaszkodva elestem...

... Az első röngen felvételek után az orvosok egyértelműen az azonnali műtéti beavatkozás mellett döntöttek.
A diagnózis szerint a papírjaimon ez áll:
Röntgen:a radius fejecsén ferdetörés látható 3-4 mm es rövidüléssel.A proximalis törtdarabokat a distalis törtvég széttolja.Az ízfelszinen nagy diastasis és kis lépcső van.
Az orsócsont (rádius) proximális végének törése.
A jobb rádius fej darabos törése.
Műtét során a törést feltárva synthesisre alkalmatlan volt, ezért a fejet resecaltuk.
Békés sebbel, gipszsínnel bocsájtjuk el.
Az orvos elmondását pontosan nem értem, de ez alapján a rádiusz teljesen letört,így egy kb. 2 cm es csontdarabot távolítottak el.
Az orvos szerint korrekciós műtétre (porcelán protézisre) akkor van szükség ha a későbbiekben a terhelést nem bírja, de ez csak úgy derül ki, ha a csukló csontnál megnaggyobbodást ? tapasztalok?.
Egy levehető gipszsínt kaptam amit csak akkor kell felvennem ha megyek valahová.
A kórházban a gyógytornász azt mondta nincs olyan mozgás amit ne végezhetnék, és ez rendbe fog jönni idővel.Most még két dolgot nem csinálhatok vele , terhelni, pl. súllyal a kezembe,illetve rákönyökölni,ezen kívül mindent.Sokszor kell" lógatni "a kezem egyenesen magam mellett, hogy a saját súlyát elbírja.?
A lakhelyemen a gyógytornász előzetes egyeztetéskor azt mondta nincs egyéni könyöktornájuk, sokan vannak, és egy válltorna, vagy csuklótorna csoportba állás után ha lesz ideje akkor tud esetleg foglalkozni velem.
A varratokat egy jövő kedden szedik ki.
Jobbkezes vagyok, és minél előbb aktívan dolgozok/nék, illetve heti két kondicionáló (súlyzós) edzésre jártam eddig
Több kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
- Ilyen esetben valóban nincs szükség rögtön a protézisre?Honnan fogom tudni hogy mégis kell ?
- Mennyi idő után várható a gyógyulás, illetve mikor kezdhető el a súlyzós edzés.(folytatható idővel ez a mozgásforma?)
- Ha nincs meg a rádiusz fej akkor van olyan mozgás ami korlátozottá válna?
-Van olyan speciális gyakorlat amivel (ha a gyógytornász nem javasol semmit) a gyógyulást célzottan itthon is elősegíthetem?
-Van olyan mozgásforma amit mindenképpen gyakorolnom kell, mert esetleg ennek a hiányában idővel beszűkülhet a mozdulataim?
-Mennyi ideig természetes a fájdalmas mozgás?
Jelenleg kisebb fájdalommal jár ugyan, de a fülemet pl. megtudom lassan érinteni, és majdnem egyenesen is ki tudom nyújtani a kezem.Az ujjaim pedig rendesen mozognak.
A válaszait ,tanácsait előre is nagyon megköszönöm.
jelige:könyöktörés utáni torna


VÁLASZ


Ha varratszedésre megy és az orvosa megvizsgálja, bő tájékoztatást kaphat tőle. Általánosságban: a mozgást nem kell különösebben korlátozni, a fontos, hogy a „fájdalom határáig" kell csak végezni. Napról napra több mozgást tud elvégezni fájdalom nélkül. A sérülés után 6-8 hétig a fájdalom természetes. A fokozatos mozgatást és terhelést célszerű vízben végezni. A fokozatos terhelést (súlyzó) véleményem szerint kb. 10-12 hét után lehet megkezdeni. Onnan lehet tudni, hogy protézist kell beültetni, hogy nem bírja a terhelést.
Jelentős mozgáskorlátozottsággal nem kell számolnia.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink