• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • EBP
    • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

      EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

    • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

      Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

    • Új szakrendelő épül a Bajcsy kórház területén

      Új szakrendelő épül a Bajcsy kórház területén

  • EESZT
    • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

      Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

    • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

      Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

    • Mindent tudni fog rólunk az orvos – jó ez nekünk?

      Mindent tudni fog rólunk az orvos – jó ez nekünk?

kovszoleva

Orvos válaszol 2014.03.08 06:46 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktornő, illetve Doktor úr!

Mostanában sok olyan cikket lehet olvasni, hogy milyen hasznos a kókuszzsír fogyasztása, mert nem tartalmaz transzzsírt, segíti a pajzsmirigy működését, gyorsítja az anyagcserét és nem emeli a koleszterinszintet...

... Nekem magas a koleszterinszintem és pajzsmirigy alulműködésem van, ebből eredően az anyagcserém is nagyon lelassult. A korábban olvasott cikkek arra ösztönöztek, hogy én is vásároljak kókuszzsírt és ezt használjam a mindennapi főzéshez.
Egy-két napja viszont azt olvastam, hogy nagyon sok (90 %) a transzzsír tartalma és nagyon nagy mértékben megemeli a koleszterinszintet is.
A segítségét szeretném kérni, hogy valójában hasznos-e ha ezt a zsiradékfélét használom, vagy inkább vajat és mangalica zsírt használjak. Valószínűleg ez a kérdés másokat is érdekelhet, mert most elég nagy propagandája van ennek a zsiradéknak, de lehet, hogy csak az üzleti érdek diktálja ezek forgalmazását.
Köszönöm előre is válaszát


VÁLASZ


Az én személyes véleményem rendszerint el szokott térni a hirtelen felkapott, divatos és persze nem olcsó reform? élelmiszerek, ételkiegészítők alkalmazásától, fogyasztásától. Próbálom magammal elhitetni, ez rendszerint sikerül is, hogy a mediterrán vidéken azért használják ezt, mert nincs sertés, meg kacsa, meg liba, de van kókuszpálma. Itt meg nincs kókuszpálma, nem is beszélve pl. Izlandról. Nem hiszem, hogy a kókuszolaj (vaj, zsír) – amit ezen a vidéken néhány tízezer év óta nem használtunk – olyan előnyökkel rendelkezne, ami indokolttá teszik a fogyasztásukat. Az bizonyos, hogy nem ártalmas. Inkább sznobizmusról lehet szó, ha a pénztárca engedi.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink