• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • EBP
    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

      EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

    • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

      Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

  • EESZT
    • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

      Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

      Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

lekcse48

Orvos válaszol 2014.05.29 08:36 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelettel fordulok Önökhöz:
Ki-ki újuló diverticulumom van. Az étrendemet is ennek alapján állítottam össze...

... A javaslat szerint a rostos ételeket részesítsem előnyben. Kérdésem, a bab, borsó, köles, rizs mennyire tartozik ide? Húsok közül szerepelhetnek-e a vörös húsok és milyen gyakorisággal? Mennyire szabad füszerezni? Például a grillezés kapcsán? Az almát hámozva, vagy hámozatlanul egyem, és miért? A szőlő-mag rostos vagy nem, vagy szőlőt akkor nem is ehetek?
Koszönöm a válaszát. tisztelettel lekcse48


VÁLASZ


Azt hiszem, a kérdésre ( ami más formában volt feltéve) már válaszoltam. A diverticulosis állapotában a puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, „K" betűsök) bár rostban gazdagok, mégis több-kevesebb panaszt okozhatnak. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülendők, de mértékkel kell fogyasztani (forrás után első levét elönteni stb.). Komolyabb panaszt, gyulladást általában az erős, csípős fűszerek okoznak, ezeket és a rövid italokat célszerű mellőzni. Egyébként lényeges diétára általában nincs szükség, hiszen a lakosság legalább 30%-a bír ezzel az elváltozással, anélkül, hogy tudna róla, bármilyen étkezési megszorítással élne.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink