• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Tartósan beteg gyermek

Orvos válaszol 2007.05.23 00:00

Tisztelt Szerkesztőség!

Kérdésem a következő: szeretném megtudni, előírja-e vmilyen jogszabály, hogy tartósan beteg gyermek esetében, csak akkor állapítható meg GYES, illetve emelt családi pótlék, ha a betegség már legalább 1 éve fenn áll.

Kisfiam nyáron lesz 4 éves. 2 éves volt amikor visszamentem dolgozni. Novembertől márciusig különböző gyermekorvosoknál, orr-fül-gégén stb. jártunk vele, mivel folyamatosan beteg volt. Szűnni nem akaró köhögés kínozta, minden héten más gyógyszert kapott, de egyik sem használt. Tavasszal az egyik gyerekorvos Spiropent-et írt fel neki, meg is szűntek a panaszai. Ősszel újra beteg lett. Ekkor elvittem a pulmonológiára, ahol asthma bronchilist diagnosztizáltak. Azóta folyamatos gyógyszeres kezelés alatt áll.

Szülőktől hallottam, (sajnos az orvosok nem tájékoztatnak), hogy tartósan beteg gyermeknél igénybe vehető a GYES, emelt családi pótlék. Mivel önkormányzatnál dolgozom, megnéztem milyen betegségekre kapják a gyerekek a közgyógy igazolványt. A betegek 90%-a erre a betegségre veszi igénybe. Mivel szociálisan nem vagyunk rászorultak, közgyógy igazolványt csak emelt családi pótlékra kaphatnánk. A gyerek egyik pipáját most emelték fel 3.800 Ft-ra, emellett még egy pipát, antihisztamint is használunk + sóoldat, paxirasol. Szóval elég jelentős összeg. Gyermekeimet egyedül nevelem, van még egy gimis fiam. Mint már írtam is önkormányzatnál dolgozom 66.000 Ft a fizetésem, de még így sem vagyok szociálisan rászorult. A télre kaptunk kölcsön porlasztót, és az nagyon jó volt a kisfiamnak. Kérdeztem a kezelő orvost, hogy fel lehetne-e írni, mivel 16.000 Ft-ba kerül, és nem tudom megvenni. Azt válaszolta, hogy majd igen, de hogy mikor?

Szerettem volna elintézni az emelt családi pótlékot, GYES-t is (az Államkincstárnál azt a tájékoztatást kaptam, hogy ugyanaz a jogszabály vonatkozik tartósan beteg gyermek után járó GYES-re is, tehát már lehet 8 órában dolgozni.) Az igazoláson (amit a szakorvossal kell kitöltetni) az egyik pontban be kell jelölni, hogy a betegség fenn áll-e 2 hónapja.

Amikor kérem, hogy töltse ki az igazolást, az orvos azt válaszolja, hogy majd ha 1 évig kezelte a gyereket. Pedig vannak papírok arról, hogy a gyerek kezelve volt 1,5 évvel ezelőtt is. Igaz nem a pulmonológián, mivel nem tudtam, hogy asztmás, és egy orvos sem küldött oda. Minden hónapban viszem a gyereket, minden hónapban adom a 2.000 Ft-ot(ez a borítékba tett vizitdíj). Első alkalommal szakrendelésre vittem, de 2 percig voltunk bent. Még csak meg sem vizsgálta, rá sem nézett. Higgyék el nem túlzok. Azóta sem túl sokat csinál vele, de járunk rendületlenül, hogy leteljen az egy év, és megkapjuk végre azt ami egyébként is járna.

Köszöm válaszukat.

Tisztelt Asszonyom! Emelt családi pótlék meghatározott betegségeknél, meghatározott súlyossági foknál jár. Ha sokat beteg a gyermek, visszatérően beteg, ez még nem jogosít emelt családi pótlékra. Az asztma sem jelenti az emelt cs.pótlékra való jogosultságot. Jogosult az a gyermek, akinek súlyos, évente többször kórházi kezelésre szoruló asztmája van. A leírás alapján én is úgy érzem, hogy sajnos nem jogosultak. Több betegség együttes fennállása indokolhatja az emelt pótlék megítélését, de tudnia kell, ha az orvos jogosulatlannak írja fel és ellenőrzést kap, nemcsak a pénzt kell neki visszafizetnie, de több százezer Ft büntetést is , amire volt már nem egy példa. Bizony ezt még a "a borítékokban kapott vizitdíjból " sem könnyű kifizetni.
Megértem nehéz anyagi helyzetét, de ezek a jogszabályok a szociális helyzetet nem veszik figyelembe. Meg lehet próbálni az OEP-nél a méltányossági emelt családi pótlékot. Ezt kérvényezni kell.
Még egy dologra szeretnék reflektálni. Úgy érzem egyik
orvossal sem elégedett, "különböző gyermekorvos"-nál járt már, a szakrendelésen meg sem vizsgálták a gyermeket, és a pulmonológián havonta nem csinálnak semmit a gyermekkel, csak a borítékot teszik el. Ennyire azért nem rossz az egészségügyi ellátás. Próbáljon meg tárgyilagosabb lenni, egy olyan orvost választani a gyermek kezelésére, akiben Ön is bízik. Ez utóbbi megjegyzésem független attól, hogy az emelt családi pótlékot megkapják-e vagy sem, és higgye el a gyermeke javát szolgálja. Üdvözlettel Sebő Zsuzsanna dr

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink