• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: öt feladatra koncentrál az államtitkárság

   Ónodi-Szűcs: öt feladatra koncentrál az államtitkárság

  • Ónodi-Szűcs: ''Tudok nyomás alatt döntést hozni''

   Ónodi-Szűcs: ''Tudok nyomás alatt döntést hozni''

  • Havi 300 ezerről mondott le az államtitkár

   Havi 300 ezerről mondott le az államtitkár

 • menekültek
  • Migrációs válság: Nagy értékű WHO adomány érkezett

   Migrációs válság: Nagy értékű WHO adomány érkezett

  • Teljes kórházi kapacitás kellene a betelepülőknek

   Teljes kórházi kapacitás kellene a betelepülőknek

  • Beneda: a kvótarendszer egészségügyileg kockázatos

   Beneda: a kvótarendszer egészségügyileg kockázatos

 • bérrendezés
  • Nagy a baj a magyar bérekkel

   Nagy a baj a magyar bérekkel

  • Milyen diplomával lehet kapásból sokat keresni

   Milyen diplomával lehet kapásból sokat keresni

  • Látlelet az egészségügyi bérhelyzetről

   Látlelet az egészségügyi bérhelyzetről

Egy internetes oldalon olvastam, hogy a végbélpolip rákmegelőző állapot, ha időben felfedezik akkor tökéletesen gyógyítható, viszont állítólag a fél-1 évvel későbbi felfedezés már baj lehet. A barátomnál (neki van polipja) tavaly nyár elején kezdődtek a tünetek, és kb. 2-3 hét múlva el is mentünk orvoshoz, de mint előző levelemben is írtam, nyálkahártyarepedésnek nézte, és aszerint volt egy évig kezelve. Egy hete vették észre, hogy polip, ami már egy éves késés.

A multkori "felfedező" vizsgálat alkalmával, a doktor úr aztmondta, hogy legközelebb augusztus 4.én menjünk vissza, és ha addig nem múlik el (magától?) akkor műtét lesz. Persze nem is írt fel semmit (egy polip el tud múlni magától?). Ezután beszéltünk egy másik orvossal, aki július 1re adott időpontot endoszkópiára (az előző szerint nem lehet eltávolítani endoszkópiával, és csak ujjal vizsgálta meg).

Mekkora az esélye, hogy későn lett észrevéve, és nagyobb a baj, mint amilyennek eddig látszik? Ha valami baj történik, okolható az orvos azért, hogy későn vette észre (tavaly nyár óta rendszeresen jártunk hozzá)?

A végbélpolip nem alakul át kötelezően rosszindulatú daganattá. Az a szabály, hogy ha a bélrendszerben polipot találnak, akkor azt leveszik.Az nem igaz, hogy egy éve meglévő polipból daganat lesz. Önök mindent jól csináltak. Időben mentek szakemberhez.

Nyálkahártya repedés az, mint a repedés szó is jelenti a szövet folyamatosságának megszakadása és bemélyült terület. Véleményem szerint nem kell egy évig kezelni eredménytelenül. A polip ezzel szemben szövetszaporulat, körte alaku, tehát nem bemélyedés, hanem kiboltosulás. Azaz nem lehet összetéveszteni azt, hogy hiányzik valami, vagy több van belőle. Az is lehet hogy repedés széléből kinőtt egy polip.

Nem írja, milyen tüneteket okoz és hogy fedezték fel otthon Önök a végbélpolipot? nem tudok arról, hogy magától elmúlna, le szokták venni. Ezt nem nevezném műtétnek, mert lecsípik / és elküldik szövettanra , amelynek az eredménye kb. egy hónapon belül érkezik meg/ A polipra nincs gyógyszer, nincs mit felírni. Mivel önöket idegesíti, menjenek el a július 1-i időpontra, hiszen ezt megbeszélték a másik orvossal. A végbélpolip nem endoszkóppal távolítandó el, merthogy endoszkóppa vizsgáljuk a beteget, bár van munkacsatornája a megfelelő endoszkópnak de általában a végbél enyhe szétnyitása mellett csípik le. Egyébként nincs jelentősége, hogy endoszkóp, vagy szabad szemmel. Az endoszkópnak annyiban van jelentősége, hogy a vastagbél átnézhető és így megtudják, van-e másutt is polip. Tehát azt javaslom: endoszkópia, polip levétele és szövettani vizsgálat legyen a sorrend. 


Az orvosok azon kevesek közé tartoznak, aki okolhatók a műhibákért. Ezt persze be kell bizonyítani, vélelmezni és rágalmazni nem elég. Tehát készüljön el minden vizsgálat és beavatkozás és ezeknek a birtokában új kezelőorvosuk megmondja önöknek, történt-e olyan hiba, amely miatt kártérítési pert indíthatnak.
Dr. Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink