• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

RENDSZERVÁLTÁS A SZERVEZETBEN

Praxis Forrás: Weborvos Szerző:

Családorvosokat és gyógyszerészeket látott vendégül hagyományteremtő szándékkal rendhagyó születésnapi rendezvényén a Biogal-TEVA Pharma. Ezúttal nem a cég vagy egy terméke állt az ünneplés középpontjában, hanem éppen a meghívottak: azok a kollégák, akik az elmúlt év során töltötték be az ötvenedik életévüket.

A január 25-én, szombaton tartott rendezvény ötletét, - mint azt Bődi Ákos termékmenedzser a megnyitón elmondta – az a jól ismert, az ötven éven felüli korosztálynak saját gyártásban készített multivitamin- filmtabletta adta, amely ma már közgyógyellátásra is rendelhető, s amelyet nem csak a pácienseknek, hanem a gyógyítóiknak is ajánl a cég.

A MATÁV székház pazarul berendezett átriumában tartott rendezvény alaphangulatát egy fergeteges szvingbemutató adta meg, a többszörös Európa,- és Világbajnok táncospáros, Rajner Krisztina és Varga Tamás jóvoltából.

Ezután komolyabbra fordult a szó: az immáron hetven éves Iván László professzor ismertette fiatal kollégáinak a gerontológia rendszerszemléletű megközelítésének fontosságát, hangsúlyozva: nincs két egyformán öregedő ember! Az érdekes emlékeket, anekdotákat és kutatásokat ismetetető előadásában kiemelte: ma már nem indokolt korfüggő betegségekről beszélni, bár tény, hogy bizonyos elváltozások, funkciómódosulások az idős korban gyakoribbak, a kapacitások beszűkülése természetes velejárója az idősödés normál élettani folyamatának, mondhatni: a rendszerváltás a szervezetben is lejátszódik. Azt azonban mindig egyedileg kell mérlegelni, milyen panaszok, esetleg tünetek származnak ebből a folyamatból, s melyek azok a káros hatások, amelyek felborítva a szervezet egységes működését valóban kóros folyamatot eredményeznek, s amelyekért nem – vagy nem csak – az életkor -, hanem a genetikai muníció, a környezet állapota és zömmel az életmód tehető felelőssé. A praxis nyelvére lefordítva, mikor van szükség életmódtanácsokra és gondozásra, s mikor a differenciál-diagnosztika és az egyre korszerűbb terápiás módszerek segítségére.

Iván László professzor ezek után a fenntartható egészség fogalmának lényegével ismertette meg hallgatóit: részletesen említve az öregedés folyamatát egyedileg meghatározó genetikai markerek kutatását, s azoknak a kockázatoknak a csökkentését, melyek az idősödést gyorsítják, illetve kórossá formálhatják. Ezzel jelezve, mennyire indokolatlan, hogy az idősödés problematikája az utóbbi évtizedekben szociális kérdéssé vált, ahelyett, hogy a téma önálló tudományának eredményeire alapozva differenciáltan kezelnék.

A professzor szólt az életkor kitolódásának gazdasági – társadalmi hatásairól, a „hosszabb-életűség - okozta kihívásokról és az ezekre adható lehetséges megoldásokról. Végül, de nem utolsósorban két könyvet ajánlott figyelmébe a téma iránt érdeklődő szakembereknek és rajtuk keresztül pácienseiknek: a Gerontológia a patikában és a Ne féljünk az öregedéstől!- című köteteket.

A szakmai kitérő után ismét a szórakozásé lett a terep, először a már fent említett kiváló táncosok cáfoltak rá a gravitációra, majd a jelenlévő kollégák arra az előítéletre, hogy a középkorúak idegenkednek a technika újdonságaitól.

Az Egri János játékmester kifejlesztette Kvíz a kézben elnevezésű, mobiltelefonon alapuló vetélkedőben boszorkányos gyorsasággal SMS-ezték a helyes – és kevésbé- helyes válaszokat, az est műsorvezetője, Klauszman Viktor együtt érző irányítása mellett. A szervezők nem kis örömére, a műveltségi vetélkedő feladatai közé csempészett Biogálos kérdéseket is azonnal érkeztek a helyes megfejtések, így nem csoda, hogy a nyertesek – az első hét helyezett- szinte fej-fej mellett végeztek. A dobogósok között móri és fővárosi háziorvosnak is gratulálhattunk az eredményhirdetésnél.

Az est harmadik részében már csupán önmagukkal és a szerencsével kellett megbirkózniuk a jelenlévőknek. Azaz a „beszűkülő kapacitásokat" próbára tevő vacsora kínálatával, a táncparkett és a Calypso együttes szolgáltatta rock and roll kihívásával, illetve a teremben működő mini casino csábításával. Bár bankot ezúttal nem robbantottak a játékosok, nem mentek el nyeremény nélkül, hiszen zsetonjaikat végül az egészség fenntartására szolgáló készítményekből álló csomagokra válthatták be, s emlékbe elvihették a karikaturista Tonio rajzolta arcképüket.

(A rendezvény képeiből készült összeállításunkat hamarosan megtekinthetik itt, a Weborvoson) 
A multivitaminról bővebben

Legolvasottabb cikkeink