• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Egyik baj provokálja a másikat

Psoriasis 2012.03.23 10:01 Forrás: Weborvos Szerző: Krasznai Éva

A tünetmentessé tett pszoriázis szövődményeivel is számolni kell!

A még véglegesen nem gyógyítható pszoriázis ugyan hosszabb-rövidebb ideig tünetmentessé tehető, de közben számolni kell a szövődményeivel.  A krónikus gyulladás a szervezetben az inzulin rezisztencia, az elhízás, az abnormális koleszterinszint, megnövekedett triglicerid szint valamint a szív- érrendszeri betegségek jellemzője is.

Izlandi kutatók a magas vérnyomást, az elhízást, a cukorbetegséget, a koleszterinszintet elemezték pszoriázisos betegeknél, miközben a pikkelysömör és a metabolikus szindróma összefüggéseit vizsgálták. A kutatásból kiderült – mondja Dr. Barna István belgyógyász kardiológus, –, hogy bizonyos metabolikus összetevők a pikkelysömörrel összefüggésbe hozhatóak.

A szakember egy másik nemzetközi kutatást is citált. Abban a Landspitali University Hospital munkatársai 6 és félezernél több 39 éves átlagéletkorú beteget vizsgáltak, akiknek 28 volt az átlagos testtömeg-indexe. A testtömeg-indexről (BMI) tudni való, hogy az a testsúlyból és a magasságból kiszámolt mutató. Bár a testzsír százalékot nem pontosítja, azt viszont igen, hogy valaki a soványság-elhízás skálán hol helyezkedik el. A 28-as BMI-s már túlsúlyos!

A metabolikus szindróma előfordulása 65 százalékkal (!) nő a psoriasisos betegek körében. Vagyis a pikkelysömörösöknél jelentkező metabolikus szindróma – elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír – komoly odafigyelést igényel. Hatvan százaléknak alma típusú, vagyis hasi elhízása volt, 44 százaléknál pedig magas triglicerid-szintet mértek. (A triglicerid a növényi olajak és az állati zsiradékok fő összetevője.) Ha ez a vérzsírban magas, akkor az érelmeszesedésre és a szívinfarktusra is hajlamosíthat.

Bebizonyosodott, hogy kortól, nemtől, rassztól függetlenül a pikkelysömörösöknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma fellépésének veszélye, mint más populációban Ezt azért is fontos tudni, mert a kórkép kezelésével egy időben életmódot a betegnek addigiaktól eltérő, drasztikus életmódot kell változtatnia.

A pikkelysömörben szenvedőknél magasabb a szívbetegségek és a stroke veszélye is – bizonyították amerikai kutatók. Dr. Joel Gelfand, a Pennsylvania egyetem professzora egy publikált tanulmányban hangsúlyozta, hogy felmérések sora figyelmeztet arra, hogy a pszoriázisos betegeknek szenvedőknek nagyon oda kell figyelniük magukra. Ugyanő idéz 4 ezer páciens bevonásával végzett tanulmányokat. Ezek summája az, hogy minél nagyobb területet érint valakinél a kórkép, az illető annál hajlamosabb a metabolikus szindrómára, ami pedig a szívbetegségek megemelkedett kockázatával hozható összefüggésbe.

Egy másik tanulmány szerint megannyi pszoriázisos beteg 5 évvel korábban meghal, mint az ilyen kórképpel nem rendelkező társaik. Továbbá 50 százalékuknál kimutatható a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázata. Mint ahogy bizonyított a pszoriázis és más egyéb szív- érrendszeri betegségek – lásd szívroham stb. – kockázata is.

Tanulmányok bizonyítják, hogy akár szívrohamhoz vezetve növeli az artériák megvastagodásának kockázatát a koleszterinszint változása.

Mindenesetre közös tényező a folyamatosan fennálló krónikus gyulladás és a csaknem minden szervet érintő társbetegség kialakulása.

További tudnivalók a betegségről

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink