• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Meggyógyítják-e a pikkelysömört a halak?

Psoriasis 2012.03.05 14:21 Forrás: Weborvos Szerző: Bernáth Bea

Júliusig nincs várólista, minden súlyos beteg hozzáférhet a biológiai terápiához.

Pillanatnyilag nincs limit, nincs várólista, nem utasítanak el egy súlyos pikkelysömörös beteget sem, aki biológiai terápiára szorul – mondja Wikonkál Norbert, egyetemi docens, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára.

- Egy hónapja lépett életbe a biológiai terápiára vonatkozó új gyógyszerrendelési szabály, amely szerint a betegek a gyógyszerhez már csak közvetlenül a centrumokon keresztül juthatnak hozzá. Van már valamilyen tapasztalat az új rendről?
- Kétségtelen, hogy a pacienseknek hasznos lehet ez az új szabály, hiszen így még inkább személyre szabott a kezelés. Azt azonban be kell vallanom, hogy az ezzel járó plusz adminisztrációs teher megnehezíti az orvos dolgát, és a kórházakra is újabb terheket ró. Az orvosnak ugyanis ki kell töltenie minden egyes esetben egy néhány tucat kérdést tartalmazó adatlapot, a kórházaknak pedig meg kell oldaniuk többek között ezeknek a nagy értékű gyógyszereknek az őrzését, tárolását. De még egyszer hangsúlyozom, természetesen elfogadjuk ezeket a nehézségeket, ha ez az ára, hogy a betegek hozzájussanak a terápiához.

- Ritkán fordul elő, különösen manapság, hogy ilyen drága gyógyszerek limit nélkül hozzáférhetőek legyenek. Jól lobbyzott a szakma?
- Erről csak annyit tudok, hogy volt az OEP és a gyártók között létezett egy 3 éves megállapodás, miszerint az OEP mellett a gyógyszercégek is a költségek egy részét magukra vállalták. A megállapodás tavaly decemberben járt le. A mostani közbeszerzés szerződéseit 2012. februártól 5 hónapra kötötték meg. Az alatt, aki rászorul, biztosan hozzájut a biológiai kezeléshez. Sőt, most már dobozdíj sincs, mint korábban. Tehát már azt a 300 forintot sem kell kifizetni a paciensnek, amit volt, hogy nekünk kellett odaadni, hogy a patikából el tudja hozni a gyógyszerét. Ha ugyanis nem tudja kiváltani a gyógyszert, tovább romlik az állapota, a kimaradt kezeléssel a gyógyszer elveszítheti a hatását, és sokkal nehezebb lesz ismét tünetmentesítenünk.

- Egyáltalán hogy jut el a beteg a psoriasis centrumokba?
- A pikkelysömörnél nem kell beutaló. Tehát akár közvetlenül a centrumokban is jelentkezhet a beteg időpont egyezetetést követően. Az országban egyébként összesen 8 ilyen központ van, illetve létezik egy 9. is, amely a gyerekekkel foglalkozik. Biológiai terápiát csak ezekben a centrumokban kaphatnak azok a paciensek, akiknek már nagyon előrehaladott a betegségük. Tehát azok, akiknek a testfelületét már legalább 10 tenyérnyi pikkelysömör fedi, és nem segített a 3 hagyományos gyógyszer, de a fényterápia sem. Magyarországon egyébként 200-250 ezer psoriasisos beteg él, amely közül becsléseink szerint körülbelül 1-2 százalék tartozik a súlyos esetek közé.

- Az internet terjedésével egyre több információhoz juthatnak a betegek is. Mindez segít, vagy inkább árt az orvosok munkájának?
- Sok hasznos ismeret van fenn a neten, de persze butaságok is. Egy betegnek nagyon nehéz eligazodnia, hogy egy információ a kettő közül melyikhez tartozik. Mert persze a pikkelysömörrel kapcsolatban is számos tévhitről és csodaszerről lehet olvasni. Például elterjedt nézet, hogy halak meggyógyítják a betegséget, mert leeszik a pikkelyeket. Ez egyébként igaz, de attól, hogy leeszik, a betegek még nem gyógyulnak meg, hiszen a halak az okot nem orvosolják. Szóval az internet, a fórumozás helyett inkább arra bátorítanám a betegeket, hogy személyesen találkozzanak. Egy betegklubban sokkal ellenőrizhetőbben cserélődnek ki a tapasztalatok.

- Orvos szemmel ki a jó beteg?
- Az, aki meg akar gyógyulni. A psoriasist nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon nehéz megélni. Szóval az a paciens segít nekem a legtöbbet, aki mindennek ellenére összeszedi magát, és együttműködik. Mert én helyette nem tudom motiválni a gyógyulásra.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink