• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Nem vagy egyedül, együtt könnyebb

Psoriasis 2012.02.29 15:40 Forrás: Weborvos Szerző: Krasznai Éva

A pikkelysömörös sikeres kezeléséhez nemcsak a beteg fizikai állapotára kell figyelni, hanem a lelkére is.

Balogh István, a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy az ország valamennyi nagyobb városában működjenek a pikkelysömörös betegeket befogadó klubok. Mint mondja, nem véletlenül választották mottójukul a „Nem vagy egyedül, együtt könnyebb" jelmondatot. A betegeknek nemcsak magával a betegséggel kell szembesülniük, hanem a kezelés egyéb terheket is ró rájuk, márpedig ezek lelkileg igencsak megterhelőek. Elszigetelődnek, elmagányosodnak, magukra zárják a lakásajtót, s igyekeznek az önmaguk előtt is szégyellt állapotukat embertársaik előtt is titkolni.

Mindenkinek a saját betegsége a legfontosabb, a legnagyobb, a legfájdalmasabb. Ám, ha tud is mindent a betegségéről, mert olvas róla, az interneten tájékozódik, orvosával beszélget, azért szívesen veszi, ha szakember szájából hall róla újdonságokat. Igen, a sorstársak érdeklődnek az újdonságok iránt, a modern technikának köszönhetően egyre többet tudhat meg magáról a betegségről és a legújabb kezelési módokról. Nem csoda hát, ha mindinkább kész együttműködni a terápiában – hangsúlyozza Balogh István.

A klubhálózat kiépítésétől mit vár a MPKE elnöke? Sok egyéb között, hogy a dermatológus szakmával közös egyeztetéseket, programokat, a kezelésekről a lehetségesen legtöbb tájékoztatást, a betegek problémáihoz megoldásokat kapjanak.

Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Harkányban, Kaposvárott már vannak önszerveződött klubjaik. 2011-ben pedig Ózdon és Kecskeméten jött létre találkozóhely, programjaiknak otthont adó termek, több megyei kórház bőrgyógyászati osztályával is kapcsolatban állnak – meséli Balogh István, aki a kaposvári pszoriázis klub elnöke is egyben.

A havonta megtartott foglalkozásaikra akár a megye távoli pontjairól is 25-30-an érkeznek. A rendezvényeken felvilágosítást kapnak, a betegséggel kapcsolatos tévhiteket oszlatnak el szakemberek, s ami legalább ilyen fontos, tudományos újdonságokról kapnak híreket.

A jelenlévők azután a klubban hallottakat a rokonságnak, az ismerősöknek, a barátoknak elmondják, azok meg – hát ilyen az ember – rögvest mondják is tovább. Ily módon egy-egy találkozó tanulságairól akár több százan értesülhetnek.

Beszélgetésünk során kaposvári programok közül idézett. Például, amikor a pikkelysömörrel élők komoly ízületi bántalmaival foglalkoztak bőrgyógyász mellett reumatológus társasságában. Volt, hogy dietetikust hívtak, aki elmondta, milyen étkek és életmód segítik a betegség fellobbanásának elkerülését. Nagyon hasznosnak tartotta a programokon rendszeresen elhangzó „kérdezz-felelek" részt. Ilyenkor gátlásaiktól mentesen, a sorstársaik előtt szégyen nélkül tesznek fel betegségükkel kapcsolatos kérdéseket a szakembereknek. Meghallgatják a másik problémáját, s lám, kiderül, nem ő az egyetlen szerencsétlen – ahogy érzi – a világban. Nyáron a természetben júniálist, bográcspartit tartanak a családokkal. Ne felejtsük el: olyan betegekről van szó, akik testükbe zárt lélekkel élik visszafojtott világukat!

Óriási segítség számukra, hogy a Magyar Dermatológiai Társulat is felkarolta a civil kezdeményezésüket. A szakmai tanácsok mellett, pályázatokon keresztül anyagilag is támogatják az egyesületet és klubokat. Ilyen volt legutóbb a 2011. október 29-én megrendezett Pszoriázis Világnap eseménye, amit a Társulat finanszírozott.

Kiemelt rendezvénynek számít, hogy az egyesület minden évben az Országos Pszoriázisbeteg-Találkozóra invitál, ezúttal májusban a Kaposvári Pszoriázis Klub lesz a házigazdája.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink