• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Október 29.: a pszoriázisos betegek világnapja

Psoriasis 2012.02.25 06:45 Forrás: Weborvos Szerző: Krasznai Éva

A pikkelysömör az emberi szervezet egészét érintő gyógyíthatatlan kórkép.

Ezt az autoimmun betegséget súlyossága és gyakorisága miatt a bőrgyógyászati bajok egyik legjelentősebb csoportjába sorolják. Kóreredete máig ismeretlen ugyan, miután azonban egyes családokban halmozottan előforduló betegség, ezért a genetikának  komoly szerepet tulajdonítanak kialakulásában.

Európában a népesség mintegy 1,4-2 százalékát, Magyarországon 200 ezret, vagyis a lakosság 2 százalékát érintő betegség, ami úgy az érintettekre, mint hozzátartozóikra, sőt az egész társadalomra rendkívül komoly terheket ró, hiszen az életminőséget a daganatos, illetve a szívbetegeknél megtapasztalt mértékben rontja.

A bőrnek a szervezet és a környezet harmonikus elválasztása a feladata, legfontosabb rétege a felhám (epidermisz). Tudni kell, hogy az egészséges bőrben a hámsejtek 21-28 nap alatt jutnak el az alsó sejtsorból a legfelsőig, azonban a pikkelysömörben szenvedőnél ugyanez a folyamat 3-4 napra lerövidül, mégpedig úgy, hogy a legfelsőbb bőrréteg maggal rendelkező hámsejtjei éretlenek maradnak, a bőrnek a külvilág felé való lezárása akadályba ütközik, másként fogalmazva a felhám nyitottá válik.
A pikkelysömör nem életkorfüggő, mindkét nemnél bármikor, a születést követően megjelenhet ugyan, mégis jellemzőbb, hogy a huszonéves kor vége felé lesz látható először.

A betegek többsége másoknak is szembeötlő, kiterjedt bőrtünetektől szenved, ezért is gyakori, hogy noha nem fertőz, a környezet kirekesztető, sőt kitaszító magatartása a psoriasisos emberrel szemben. A sokakban undort, ellenérzést keltő elváltozás kezdetben csak meghatározott helyeken jelentkezik viaszfehér, alvadt gyertyacseppre emlékeztető, vaskos pikkelyes felrakódásokkal borított kiütésekkel. A pikkelyes hámlásos jellegzetes bőrtünetek mellett gyakori a körmök sárgás elszíneződése, megvastagodása, az érintettek 20 százalékánál esetenként rokkantsághoz is vezető ízületi gyulladás.

Elsősorban a gyermekeknél ismert, hogy az egész testen egyszerre, kölesnyi nagyságú, rövid idő múlva hámló, apró, élénkvörös bőranomália. Csekélyke vigasz az elszenvedőnek, hogy a beteg bőr nem nedvezik, nem fertőződik és nem is fekélyesedik ki.

Sajnos a pikkelysömörösöknél gyakoriak az anyagcsere betegségek, amik növelik a szív- érrendszeri kórképek kialakulását. Egy súlyos pikkelysömörben szenvedő, 30 éves esetében statisztikailag átlagosan háromszorosára nő a szívinfarktus kockázata, a szívinfarktus vagy agyvérzés miatti halálozás csaknem 2,6-szor nagyobb azoknál a betegeknél, akik fiatal koruktól gyakran szorultak kórházi kezelésre pikkelysömör miatt.

A súlyosabb betegek várható élettartama 34 évvel rövidebb, mint az egészségeseké. És akkor még nem említettük a depressziót, a szorongást, az öngyilkosságot. Csaknem 40 százalékuk szexuális problémákkal is küzd.

– A pikkelysömör korai diagnózissal és kezeléssel javítható, s egyben az érintettek aktív társadalmi szerepei megőrizhetőek. Mindemellett elengedhtetlen a páciensek megfelelő tájékoztatása és a szoros orvos-beteg együttműködés – mondja Kemény Lajos professzor, az Magyar Dermatológiai Társulat elnöke. - Fontos tudatosítanunk, hogy nem kozmetikai rendellenességről van szó. A kezelés célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel történik.

A korszerű gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években, nyomában megannyi lehetőség nyílt a súlyos bőrtünetektől, ízületi érintettségtől szenvedő pikkelysömörös betegek kezelésében.

A biológiai terápia például alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. Hatására az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek tünetmentesíthetők, hosszú távon kontrollálhatóak. Az utóbbi évek szenzációja a biológiai szerek használata, amikkel célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A célzottan biológiai szerek biotechnológiai utón előállított fehérjetermészetű gyógyszermolekulák, legtöbbször ellenanyagok, amikkel a kór kialakulásáért felelős gyulladáskeltő molekulákat gátolják.

Olyanoknál alkalmazzák, akiknél a korábban adott szerek hatástalanok voltak. Ezek a kezelések rendkívül költségesek, tehát csak a biológiai centrumokban és nagyon indokolt esetben adhatóak.

(A cikk 2010. október 28-án jelent meg)

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink