• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

13 új készítményt fejlesztettek ki a Tevás kutatók

Regionális hírek 2017.10.24 09:02 Forrás: Weborvos
13 új készítményt fejlesztettek ki a Tevás kutatók

Kritikus betegségek elleni innovatív és generikus gyógyszerkészítményeket fejlesztettek ki a kutatóprogram során.

2014. január elsején indított kutatóprojektet a Széchenyi 2020, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával a TEVA Gyógyszergyár, hogy kritikus betegségek elleni innovatív és generikus gyógyszerkészítményeket fejleszthessen ki. A program összköltsége megha1adta az ötmilliárd forintot. A teljes költségből 1,45 milliárd forint volt a projekt szerződött támogatási összege, 3,77 milliárd forintot pedig saját forrásként biztosított a TEVA Gyógyszergyár. A múlt év végén zárult kutatást a cég debreceni és gödöllői központjában végezték - adta hírül a cég közleménye.

Debrecenben öt terápiás területen hét új készítményt fejlesztettek ki: egy immunszupresszánst, egy daganatellenest, egy központi idegrendszerre hatót, egy cukorbetegség kezelésére szolgálót, és három vérnyomáscsökkentő hatásút. A TEVA gödöllői Generikus Kutatás-fejlesztési Igazgatóságán három területen hat új készítményt fejlesztettek ki: egy hormonális rendszerre hatót, két érzékszervi megbetegedések kezelésére szolgálót, és három olyat, amely az onkológiai, fájdalomcsillapító és aneszteziológiai terápiás terülten lesz majd használható.

A most kifejlesztett készítményeknél már elkészült az úgynevezett törzskönyvi dosszié is. Ezeket a TEVA Gyógyszergyár benyújtotta a piacra kerüléshez szükséges forgalomba hozatali engedélyt kibocsátó gyógyszer-engedélyezési hatóságnak.

A már törzskönyvi dossziéval rendelkező új készítmények mellett számos más fontos eredményt is hozott a projekt. Az érzékszervi megbetegedések kezelésére szolgáló készítmények terápiás területén kifejlesztettek például egy szemcseppet, amely már a laboratóriumi prototípus fázisnál tart, egy vírusellenes gyógyszer esetében pedig a végső összetétel és gyártástechnológia meghatározásáig jutottak el a szakemberek. Ami pedig az innovatív biológiai gyógyszereket és kismolekulák kutatásának eredményét illeti: a projekt 18 molekula fejlesztéséhez járult hozzá.

A több mint 60 országban jelen lévő TEVA az elmúlt két évtizedben több mint 350 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ma már több mint 2800 embert foglalkoztat Debrecenben, Sajóbábonyban, Gödöllőn és Budapesten. A TEVA a magyar piac az egyik legszélesebb termékportfóliójával rendelkező gyógyszercége, melynek kiváló minőségű termékei többek között a szív, és- érrendszeri, az emésztőszervi, az urológiai, és az onkológiai betegségek kezelésében segítenek. A kutatás és fejlesztés iránt elkötelezett cég az egészség megőrzésében jelentős szerepet játszó vitaminjai, étrend-kiegészítői, fogápolási és babaápolási termékeivel is meghatározó szerepelője a magyar piacnak -áll a közleményben. 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink