• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

13 új készítményt fejlesztettek ki a Tevás kutatók

Regionális hírek 2017.10.24 09:02 Forrás: Weborvos
13 új készítményt fejlesztettek ki a Tevás kutatók

Kritikus betegségek elleni innovatív és generikus gyógyszerkészítményeket fejlesztettek ki a kutatóprogram során.

2014. január elsején indított kutatóprojektet a Széchenyi 2020, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával a TEVA Gyógyszergyár, hogy kritikus betegségek elleni innovatív és generikus gyógyszerkészítményeket fejleszthessen ki. A program összköltsége megha1adta az ötmilliárd forintot. A teljes költségből 1,45 milliárd forint volt a projekt szerződött támogatási összege, 3,77 milliárd forintot pedig saját forrásként biztosított a TEVA Gyógyszergyár. A múlt év végén zárult kutatást a cég debreceni és gödöllői központjában végezték - adta hírül a cég közleménye.

Debrecenben öt terápiás területen hét új készítményt fejlesztettek ki: egy immunszupresszánst, egy daganatellenest, egy központi idegrendszerre hatót, egy cukorbetegség kezelésére szolgálót, és három vérnyomáscsökkentő hatásút. A TEVA gödöllői Generikus Kutatás-fejlesztési Igazgatóságán három területen hat új készítményt fejlesztettek ki: egy hormonális rendszerre hatót, két érzékszervi megbetegedések kezelésére szolgálót, és három olyat, amely az onkológiai, fájdalomcsillapító és aneszteziológiai terápiás terülten lesz majd használható.

A most kifejlesztett készítményeknél már elkészült az úgynevezett törzskönyvi dosszié is. Ezeket a TEVA Gyógyszergyár benyújtotta a piacra kerüléshez szükséges forgalomba hozatali engedélyt kibocsátó gyógyszer-engedélyezési hatóságnak.

A már törzskönyvi dossziéval rendelkező új készítmények mellett számos más fontos eredményt is hozott a projekt. Az érzékszervi megbetegedések kezelésére szolgáló készítmények terápiás területén kifejlesztettek például egy szemcseppet, amely már a laboratóriumi prototípus fázisnál tart, egy vírusellenes gyógyszer esetében pedig a végső összetétel és gyártástechnológia meghatározásáig jutottak el a szakemberek. Ami pedig az innovatív biológiai gyógyszereket és kismolekulák kutatásának eredményét illeti: a projekt 18 molekula fejlesztéséhez járult hozzá.

A több mint 60 országban jelen lévő TEVA az elmúlt két évtizedben több mint 350 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ma már több mint 2800 embert foglalkoztat Debrecenben, Sajóbábonyban, Gödöllőn és Budapesten. A TEVA a magyar piac az egyik legszélesebb termékportfóliójával rendelkező gyógyszercége, melynek kiváló minőségű termékei többek között a szív, és- érrendszeri, az emésztőszervi, az urológiai, és az onkológiai betegségek kezelésében segítenek. A kutatás és fejlesztés iránt elkötelezett cég az egészség megőrzésében jelentős szerepet játszó vitaminjai, étrend-kiegészítői, fogápolási és babaápolási termékeivel is meghatározó szerepelője a magyar piacnak -áll a közleményben. 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink