• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Aláírt a miniszter a Szent János Kórházért

Regionális hírek 2015.08.03 14:26 Forrás: MTI
Aláírt a miniszter a Szent János Kórházért

Civilek kezdeményezik, hogy a Szent János Kórház területén vagy a közvetlen közelében épüljön fel az új fővárosi kórház.

A budapesti Szent János Kórház felújítására akkor is szükség van, ha nem ott alakítják ki az új budai kórházat - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn, mielőtt aláírta azt az aláírásgyűjtési ívet, amellyel civilek azt kezdeményezik, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítésére, véleménye szerint azonban az új intézménytől függetlenül szükség van arra, hogy a János kórház felújítása minél hamarabb megkezdődjön. Kérdésre válaszolva a miniszter, helyi fideszes országgyűlési képviselő konkrét céldátumot nem jelölt meg a beruházás megkezdésére.

Olyan átfogó felújításra van szükség, amely a pavilonok megtartása mellett a sürgősségi és diagnosztikai központot, intenzív őrzőket foglalja majd magában - mondta.

Varga Mihály kifejtette, hogy a jövőre több pénz jut az egészségügy egészére, így 138,4 milliárd forint a különböző bérfejlesztésekre, -felzárkóztatásra, 11,4 milliárd a gyermekétkeztetésre, továbbá 32,1 milliárd forinttal több az egyéb egészségügyi és a szociális célokra az idei költségvetéshez képest.

Az ágazatot 2010-ben úgy vették át, hogy egyhavi finanszírozás hiányzott a rendszerből, de az elmúlt évek jelentős változásának köszönhetően mára lényegében az intézmények adósságszintje nem változott, és több megtakarítást is realizáltak - utalt például a központosított gyógyszerbeszerzésre a miniszter.

"Minden felszabaduló forrás vissza kell, hogy kerüljön az egészségügybe, és meg kell találni azt az egyensúlyi pontot, ahol a kórházak gazdálkodása adósság kialakulása nélkül is biztosított" - fogalmazott Varga Mihály, aki jelezte azt is, hogy az elmúlt években az uniós forrásoknak köszönhetően is több pénzt fordítottak az ágazat fejlesztésére, mint az azt megelőző húsz év alatt. Ez a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban csaknem 500 milliárd forintot jelentett.

Májusban indult aláírásgyűjtés azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

Varga Mihály - aki Budapest 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője - a kezdeményezésről azt mondta, "a kormánynak támogató odafigyeléssel kell bátorítania ezeket a közösségeket", ugyanakkor közölte, hogy az új budapesti intézményről még tart a társadalmi vita, kormánydöntés még nincs az ügyben.

A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ív indítását kezdeményező Szilágyi Zsolt jelezte, hogy azt Láng Zsolt, a II.  kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere írta alá elsőként.

Az aláírásgyűjtő ívet hétfőn Varga Mihályon kívül ellátta kézjegyével Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki Budapest 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője. Az államtitkár személyes meggyőződésének hangot adva jelezte, a közlekedés és a megközelíthetőség szempontjából mindenképpen a Szent János Kórház területén kellene létrehozni az új budapesti kórházat.

Az új budapesti "szuperkórház" építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető - köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s újpesti polgármester - is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék.

Varga Mihály (b) aláírja a támogatóívet, mellette Fónagy János (j) és Szilágyi Zsolt a Szent János Kórház felújítását kezdeményező civil mozgalom rendezvényén, a kórház udvarán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink