• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

Az orvosnak az empátia adja az energiát

Regionális hírek 2017.05.30 07:09 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az orvosnak az empátia adja az energiát

Érdemes szem előtt tartani, hogy egy orvosnak mindig van dolga a világon, valamiért mindig érdemes felkelnie.

Hatodik évfordulójához érkezett a Rezidens Szalon, amelyben ezúttal Dr. Masszi Tamás dékánhelyettes, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, s a magyarországi csontvelőtranszplantáció megteremtésének egyik kiemelkedő alakja tartott előadást a hivatásról a leendő szakorvosoknak - számolt be a semmelweis.hu.

Dr. Masszi Tamás nyolc pontban foglalta össze azokat az üzeneteket, melyeket fontosnak tartott átadni. Szólt arról, hogy külföldre menni tapasztalatot szerezni nagyon fontos, ugyanakkor a megszerzett tudást haza kell hozni, és itthon kell kamatoztatni. Kitért arra a nehézségre, hogy napjainkban egyre inkább jellemző a szuperspecializáció, az átfogó szakmák pedig kezdenek eltűnni. Éppen ezért jó olyan munkahelyen kezdeni a pályát, ahol sokféle szakmai tudásban jártas emberek vannak.

Szintén beszélt arról, hogy ma ha valaki eredményt akar elérni, akkor nagyon specializáltnak, „egy-ügyűnek" kell lennie, ugyanakkor az orvosnak valahogy mindig újra kell töltenie a saját akkumulátorát, ezért fontos, hogy a munka területén kívül is teljes életet éljen, és találjon olyan elfoglaltságokat, melyek töltik

Kitért az empátia jelentőségére, ez adja az energiát, és motorizálja a szakmai elkötelezettséget, segít abban, hogy a dolgok menjenek – fogalmazott, hozzátéve, hogy olyan példaképeket kell választani, akik elkötelezettek, bennük van a tenni akarás és törődnek a másikkal. „Elszántság, szívósság, kooperáció, a dolgok végigvitele" – sorolta a kulcsfontosságú dolgokat. Kiemelte a fiatal orvosok pályáján az első évek meghatározó jelentőségét. „Nem lehet könyvből megtanulni ezt a szakmát, mesterek kellenek, keressetek magatoknak mestert, tanuljatok, majd váljatok ti is mesterekké" – mondta.

A szakma szépségei között említette, hogy egy kihívást jelentő és jól megoldott diagnózis, terápia különös örömet tud hozni. Azt pedig érdemes szem előtt tartani, hogy egy orvosnak mindig van dolga a világon, valamiért mindig érdemes felkelnie. Dr. Masszi Tamás arra is bíztatta a leendő szakorvosokat, hogy adják bele személyiségüket is a gyógyításba, hiszen az attól lesz személyes, művészet és varázslás. A teljes beszámoló

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink