• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

  • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

   Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

Belekóstólnak a fiatalok a kutatói pályába

Regionális hírek 2017.08.22 10:31 Forrás: Unideb.hu
Belekóstólnak a fiatalok a kutatói pályába

Idén 22-en érkeztek a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába Debrecenből, Egerből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Kisvárdáról.

Hogyan mutathatók ki bizonyos betegségek az emberi könnyből, miként állítanak elő gyógyszereket, illetve milyen módszerrel lehet T- és őssejteket tenyészteni? Többek között ezekkel a témákkal is foglalkozhatnak a táborban részt vevő, 11. osztályt végzett tanulók az egyetem oktatóinak irányításával. A diákok a kutatás mellett elméleti oktatásban is részesülnek, meglátogatják az Általános Orvostudományi Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar intézeteit, esténként pedig szórakoztató programokon vesznek részt augusztus 21-e és szeptember 1-je között - számolt be az intézmény honlapja.

Az Általános Orvostudományi Kar dékánja leendő kollégákként üdvözölte a középiskolásokat a tábor megnyitóján. - Önök most vannak abban a korban, amikor bármekkora ismeretanyagot képesek elsajátítani, meg tudják alapozni azt a természettudományos tudást, amire később építeni tudnak. Remélhetőleg találkozunk Önökkel később hallgatókként is itt a Debreceni Egyetemen, és bízom benne, hogy sokan bekapcsolódnak majd a tudományos diákköri munkába – hangsúlyozta köszöntőjében Mátyus László.

Idén 22-en érkeztek a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába Debrecenből, Egerből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Kisvárdáról.

- Tíz évvel ezelőtt indítottuk el először a tudomány megismertetését szolgáló, kéthetes programunkat középiskolások számára, ami akkor egyedülálló volt az országban. Azóta már több egyetem átvette a kezdeményezésünket – idézte fel a kezdeteket Muszbek László professor emeritus, aki a tábornak és a szakkollégiumnak egyaránt alapítója volt. Az intézmény kutatói évről évre nagy várakozással fogadják a tehetségeket. A Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék tanársegédje, Pénzes-Daku Krisztina a megnyitón azt mondta: minden évben azt tapasztalják, hogy a fiatalok könnyen átlátják a metodikákat, beépülnek a kutatócsoportokba.

A tábor szeptember elsején zárul, akkor a középiskolások rövid beszámolók keretében mutatják majd be a kéthetes kutatómunka tapasztalatait, eredményeit.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink