• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Belekóstólnak a fiatalok a kutatói pályába

Regionális hírek 2017.08.22 10:31 Forrás: Unideb.hu
Belekóstólnak a fiatalok a kutatói pályába

Idén 22-en érkeztek a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába Debrecenből, Egerből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Kisvárdáról.

Hogyan mutathatók ki bizonyos betegségek az emberi könnyből, miként állítanak elő gyógyszereket, illetve milyen módszerrel lehet T- és őssejteket tenyészteni? Többek között ezekkel a témákkal is foglalkozhatnak a táborban részt vevő, 11. osztályt végzett tanulók az egyetem oktatóinak irányításával. A diákok a kutatás mellett elméleti oktatásban is részesülnek, meglátogatják az Általános Orvostudományi Kar, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar intézeteit, esténként pedig szórakoztató programokon vesznek részt augusztus 21-e és szeptember 1-je között - számolt be az intézmény honlapja.

Az Általános Orvostudományi Kar dékánja leendő kollégákként üdvözölte a középiskolásokat a tábor megnyitóján. - Önök most vannak abban a korban, amikor bármekkora ismeretanyagot képesek elsajátítani, meg tudják alapozni azt a természettudományos tudást, amire később építeni tudnak. Remélhetőleg találkozunk Önökkel később hallgatókként is itt a Debreceni Egyetemen, és bízom benne, hogy sokan bekapcsolódnak majd a tudományos diákköri munkába – hangsúlyozta köszöntőjében Mátyus László.

Idén 22-en érkeztek a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába Debrecenből, Egerből, Miskolcról, Nyíregyházáról és Kisvárdáról.

- Tíz évvel ezelőtt indítottuk el először a tudomány megismertetését szolgáló, kéthetes programunkat középiskolások számára, ami akkor egyedülálló volt az országban. Azóta már több egyetem átvette a kezdeményezésünket – idézte fel a kezdeteket Muszbek László professor emeritus, aki a tábornak és a szakkollégiumnak egyaránt alapítója volt. Az intézmény kutatói évről évre nagy várakozással fogadják a tehetségeket. A Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék tanársegédje, Pénzes-Daku Krisztina a megnyitón azt mondta: minden évben azt tapasztalják, hogy a fiatalok könnyen átlátják a metodikákat, beépülnek a kutatócsoportokba.

A tábor szeptember elsején zárul, akkor a középiskolások rövid beszámolók keretében mutatják majd be a kéthetes kutatómunka tapasztalatait, eredményeit.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink