• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

CD34+ őssejt kezelés infarktus után

Regionális hírek 2006.02.02 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: D. Karádi Katalin

Debrecenben már öt beteget kezeltek ezzel a módszerrel szeptember óta.

Egy infarktust szenvedett 28 éves férfin végezték el tavaly szeptemberben az első CD34+ őssejt kezelést Debrecenben, az Orvos-és Egészségtudományi Centrum Kardiológiai Intézetében, amely Magyarországon elsőként kapott engedélyt az Egészségügyi Tudományos Tanácstól a nagy reményekkel kecsegtető eljárás alkalmazására. Azóta már öt beteget kezeltek sikeresen CD34+ őssejtekkel az infarktust követően - jelentette be dr. Édes István intézetigazgató professzor.

Dr. Édes Istvántól tavaly márciusban értesültünk a program elindításáról. Az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélye alapján nyolc betegen végezhetik el a kezelést, amely az akut infarktus I-II. fázis klinikai vizsgálatára szól. Ennek gyógyító hatását felmérve végleges eredmények ez év szeptemberében várhatók - tudtuk meg.

Az eddig elvégzett öt beavatkozást fiatal középkorú betegeken, négy férfi és egy nő esetében alkalmazták. A kezeléseket az erre alkalmas betegeken az infarktus szakszerű ellátását követő két héten belül végezték el. Amint erről korábban a Weborvos is beszámolt, körülbelül egy hét után látható, hogy a szakszerű ellátás után mennyit javult a szívizom állapota. Még mielőtt a szívizom kitágulna, a beavatkozást meghatározott intervallumon belül el kell végezni. A világon egyébként ezzel a módszerrel eddig mindössze 200-300 beteget kezeltek.

Az őssejt bevitel során négy-ötmillió CD34+ sejtet fecskendeznek be az infarktusért felelős érbe szív-katéter segítségével. A CD34+ őssejtek előállítása a beteg saját csontvelőjéből történik. Magyarországon egyedülálló eljárással - nagy tisztasággal dúsítva ezeket a sejteket, folyamatos minőségbiztosítás mellett - az őssejt kezeléstől azt várják, hogy segítse az infarktus során károsodott szívizom regenerációját, pótlását. A javulás a szív bal kamrája összehúzódásának az erejével mérhető. Ez az összehúzódás juttatja a vért a testbe, biztosítva a vérellátást.

Az eddigi eredmények szerint az őssejt kezelésen átesett betegek állapotát mintegy három hónapig követve az ultrahangos vizsgálatok mérsékelt, egyértelmű javulást mutattak ki a bal kamra működésében. A bal kamra működését jellemző mutatószám közvetlenül a kezelés előtt átlagosan 30 százalék volt. Ez az érték a kezelés után átlagosan 41 százalékra emelkedett. (A normál érték 50 százalék feletti.)

A kezelés hatékonysága pozitron emissziós (PET) vizsgálattal mérhető le véglegesen. Ezt a kezelés előtt is elvégzik, majd ezután hat hónappal később ismétlik meg. A PET nagy érzékenységgel, egyértelműen képes kimutatni az újonnan keletkező szívizom szövetet, s így kétséget kizáróan tudja igazolni a kezelés eredményességét is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink