• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Csató Gábor tartott órát a mentőszolgálatról

Regionális hírek 2017.09.12 10:06 Forrás: Unideb.hu
Csató Gábor tartott órát a mentőszolgálatról

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, az egyetem egykori hallgatója először tartott előadást hallgatóknak.

A mentőszolgálat történetét és jövőjét ismerhették meg a Debreceni Egyetem magyar és angol nyelvű képzésében résztvevő ötödéves orvostanhallgatói szeptember 11-én, az idei tanév első előadásán. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, az egyetem egykori hallgatója, az ÁOK Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetőjének meghívására, először tartott előadást orvosképzésben résztvevő hallgatóknak - számolt be róla az intézmény honlapja.

Szabó Zoltán tanszékvezető szerint mindez jelzi azt a törekvést, hogy a Debreceni Egyetemen a mentőszolgálat és a klinikai sürgősségi szakma együttműködését mind oktatási, mind pedig betegellátási szinten szeretnék még szorosabbra fűzni.

Csató Gábor az unideb.hu-nak kifejtette: kinevezésével szinte egy időben indult az együttgondolkozás az egyetemi vezetőkkel arról, hogy miként lehet fejleszteni a betegellátást.

- A Debreceni Egyetemmel közösen egy olyan sürgősségi komplexumot szeretnénk létrehozni, ahol Magyarországon egyedülálló módon a mentőszolgálat és a kórházi ellátás egy helyen valósul meg. Mindez azért jelentős, mert a mentőellátás a betegellátás szerves része. Azt a terápiát, amit a mentőorvos nyújt, a beteg javát szolgálva csak úgy lehet folytatni, ha az összhangban van a kórházi ellátással, így nagyon fontos egy közös protokoll kidolgozása – nyilatkozta a főigazgató.

Csató Gábor a sürgősségi orvostan tantárgy nyitóelőadásán a hallgatóknak beszámolt az OMSZ innovatív újításairól, jövőjéről.
- Tabletek használatával az egész országban digitális betegátadást fogunk megvalósítani, az úgynevezett Szív City applikációval pedig egy közösségi újraélesztési hálózatot szeretnénk kiépíteni. Az Irie Maffia együttes tagjaival felkeressük a megyeszékhelyek középiskoláit és 100 bpm ritmusú dalukkal – amely a szívmasszáz ideális ritmusa – megtanítjuk a diákokat újraéleszteni.

Az OMSZ vezetője kiemelte: egy olyan új protokolláris alapokon, modern technológia vívmányokat felhasználó, külső és belső megbecsülést adó mentőszolgálatot építenek, amely a benne dolgozóknak és a betegeknek is a javát szolgálja. Ebben a frissen végzett orvosoknak is nagy szerepük lehet, elengedhetetlen, hogy olyan tudással kerüljenek ki az egyetemről, amelynek birtokában egy akut, sürgősségi helyzetben, balesetben el tudják kezdeni az ellátást.

Szabó Zoltán tanszékvezető hozzátette, hogy a Debreceni Egyetem ÁOK Sürgősségi Orvostan Tanszéke ennek az elvnek a jegyében a 2017/18-as tanévtől szigorúbb követelményeket támaszt az ötödéves hallgatók vizsgáztatásakor. Ennek célja, hogy a leendő orvosok gyakorlati és elméleti tudása az eddiginél is magasabb színvonalú legyen, így a végzést követően komolyabb szakmai felkészültséggel tudjanak részt venni a sürgősségi betegellátásban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink