• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

  • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

   Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

Csillagpont Kórház Miskolcon

Regionális hírek 2008.07.04 00:00 Forrás: MTI

Azok a betegek kerülhetnének oda, akiknek az ellátása csak ott oldható meg.

A Csillagpont Kórház elnevezést kapta az a pályázati projekt, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház dolgozott ki; a tervezett 13 milliárd forintos beruházás a fenntarthatóság elvét és a minőségi betegellátást tűzi ki célul - közölte a kórház főigazgató-főorvosa pénteken Miskolcon.

Csiba Gábor a sajtótájékoztatón közölte: a pályázati beadási határidő három éve tolódik, így az egészségügyi intézmény csak most tudta benyújtani a Csillagpont Kórház a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban című uniós pályázatát.

A Csillagpont Kórház elnevezés nemcsak a kialakítandó épületet jelenti, hanem egy rendszert is, amelyhez csillagszerűen kapcsolódik az észak-magyarországi régió. A tervezett beruházással létrejöhet a megyei kórház területén egy olyan centrum, amely Borsod, Heves és Nógrád megye "csúcskórházaként" működik majd - mondta.

A tervek szerint az intézmény progresszív kórházként szerepelne, azok a betegek kerülhetnének oda, akiknek az ellátása csak ott oldható meg. A kórház új épületét mintegy 17 ezer négyzetméternyi alapterületűre tervezték, figyelembe véve az energiatakarékosság, a környezetvédelem szempontjait is - fűzte hozzá.

A főigazgató-főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a Borsod megyei kórház jelenleg a többépületes szerkezetű intézményekhez tartozik. Ez azt jelenti, hogy nehéz megszervezni a betegek szállítását, az egészségügyi szakembereknek pedig folyamatosan más és más helyszínen kell ellátniuk feladataikat, ez komoly logisztikát kíván és rendkívül költséges. A tervezett Csillagpontban ezzel szemben csoportosítják a szakterületeket és a célokat, így minden sokkal egyszerűbben és gyorsabban elérhető.

Példaként említette, hogy egy központban szerepelnek a tervekben a műtők, az intenzív osztályok, szintén egy helyszínen lenne a sebészet, a szülészet és nőgyógyászat közösen a koraszülöttek intenzív osztályával, valamint az orvosi szobák és öltözők, amelyek ma még a betegellátástól "foglalják" a helyet. A szakterületek épületeit folyosókkal kötik majd össze, ahol három szinten lehet közlekedni. Ez leegyszerűsíti a betegek, az anyagok szállítását és a járóbeteg-ellátás is könnyebben érhető majd el.

A Csillagpont Kórház szakterületei javarészt megegyeznek az intézmény mai feladatkörével - mondta Csiba Gábor, hozzátéve, hogy amennyiben az uniós pályázat eredményes lesz, a régi épületeket értékesítik. Ez hat tömb, mintegy 13.227 négyzetméterrel, ezeken túlmenően van egy külső telephely, amely 10 ezer négyzetméteres.

Kiemelte, az új kórház 4 ezer négyzetméterrel kisebb, de "tudásában" jóval több és a kihasználtság területén is optimális, ugyanis a jelenlegi épületeket nem kórház céllal építették, azok eredetileg laktanyának készültek.

Arról is beszámolt, hogy a Borsod megyei kórház mellett nyolcan adtak be pályázatot, az uniós keretösszeg mintegy 75 milliárd forint. A Csillagpont beruházási költsége 13 milliárd forint, ennek 10 százalékos önrészét a fenntartó megyei önkormányzat állja.

A pályázat többfordulós: az, amit most beadtak, egy projektjavaslat, ha ez eredményes, a második forduló beadási határideje a tervek szerint október lesz; végleges döntés decemberben születhet.

A főigazgató-főorvos közölte: eredményes pályázat esetén 2012. június 30-ra készülhet el a Borsod megyei intézmény Csillagpont Kórháza.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink