• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Daganatterápia szoftveres segítséggel

Regionális hírek 2009.06.11 00:00 Forrás: MTI

Egy számítógépes program segítségével gyorsabbá válhat a májban keletkező daganatok feltárása és kezelése.

A daganatos betegségek, elsősorban a májban jelentkező tumorok diagnosztikája és kezelése válhat gyorsabbá és pontosabbá annak a számítógépes szoftvernek köszönhetően, melyet közösen fejlesztenek ki a General Electric Healthcare (GEHC) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói - közölte Fidrich Márta, a GEHC helyi irodájának vezetője csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

A statisztikák alapján a daganatos halálozási okok között a májdaganatok a harmadik helyen állnak, és más eredetű tumorok esetén rendkívül gyakori az áttét keletkezése a májban, amely sok esetben korábbi halálozást okozhat, mint az elsődleges daganat - mondta a szakember az uniós támogatással megvalósuló, 221 millió forintos költségvetésű, hároméves kutatási programról tartott tájékoztatón.

A májdaganatok felismerése nehézkes, a tumorok körülhatárolását jelenleg gyakran kézzel végzik az orvosok a CT-felvételeken. A Szegeden fejlesztendő szoftver automatikusan azonosítja a daganatokat és terápiás megoldást is kínál majd - tudatta a kutató.

A program újdonságát a GEHC korábbi fejlesztésén alapuló, Duál Energiás CT többletinformációjának gyakorlati alkalmazása jelenti. A módszer lényege két különböző energiájú átvilágítás használata a CT-felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben lágyszövetet pontosabban lehet azonosítani. Ez megkönnyíti a hajszálerek, vagy tumorok észlelését, aminek kulcsszerepe van a daganatok kiterjedésének megállapításakor, illetve az azokat tápláló erek meghatározásakor - magyarázta a szakember.

A kifejlesztendő informatikai eszközökkel megtervezhetővé válnak majd a műtéti beavatkozások, nyomon követhető lesz a kemoterápiás kezelések eredménye, s segít majd az élődonoros transzplantációk előkészítésében is - mondta Fidrich Márta.

A programban a GEHC hét kutatómérnöke dolgozik, a három egyetemi egységben - az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, az onkológiai, illetve a radiológiai klinikán - pedig egyenként öt-hat kutató, PhD-hallgató és rezidens dolgozik majd a kutatásokon - tudatta a GEHC szegedi irodájának vezetője.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink