• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

EBP: európai léptékű fejlesztés lesz

Regionális hírek 2017.10.30 16:41 Forrás: MTI
EBP: európai léptékű fejlesztés lesz

A Szent János Kórház idén 2,5 milliárd, jövőre pedig 2 milliárd forintot kap fejlesztésre.

Egységes és hatékony lesz a főváros és Pest megye egészségügyi rendszere az Egészséges Budapest Program keretében - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán bejelentette, hogy a Szent János Kórház idén 2,5 milliárd, jövőre pedig 2 milliárd forintot kap fejlesztésre az Egészséges Budapest Program keretében.

A miniszter kiemelte, a főváros és Pest megye intézményhálózata több mint négymillió ember egészségügyi ellátását végzi, ezért a kormány úgy döntött, hogy ebben a térségben egy olyan koncentrált fejlesztésre van szükség, amely kiterjed az infrastruktúrára és az eszközállomány megújítására is.

Mint fogalmazott, az Egészséges Budapest Program koncepciójáról kialakult konszenzust meg kell őrizni, és már az idén 40 milliárd forintot fordítanak a központi régió kórházi fejlesztéseire.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2010 óta folyamatosan növelték a képalkotó berendezések számát: míg MR-berendezésből 2010-ben 30 volt, addig mára 65 készülék van, a CT-műszerek száma pedig 73-ról 104-re nőtt az elmúlt években.

Megjegyezte, hogy a Szent János Kórház egyéb fejlesztései mellett egy új MR-t is be tud üzemelni majd az intézmény.

Emellett - mondta - 200 millió forintból elindul a kórházban a fűtéskorszerűsítés is, és 458 millió forintot kap az intézmény a tervezésre, hogy a központi sterilizáló, a laboratórium, a gyógyszertár, valamint a közép-budai felnőtt társkórház és gyermekközpont kialakítását megtervezze, amelyhez a költségeket később rendelik hozzá.

Tervezik a nővérszálló felújítását is, és összesen 13 épület energetikai fejlesztése valósul meg - tette hozzá Balog Zoltán.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, a Kútvölgyi úti szakrendelő fejlesztésére 9,3 milliárd forintot fordít 2020-ig a kormány. Elkezdik a diagnosztikai és a terápiás eszközök, a bútorzat cseréjét és egy beteghívó rendszert építenek ki. Ebből a forrásból az építészeti munkálatokra több mint 7 milliárd, orvostechnikai és informatikai eszközökre 2,3 milliárd forintot terveztek - tette hozzá.

A program során több mint 12 ezer négyzetméternyi terület és hetven rendelőhelyiség újul meg - mondta Gulyás Gergely.

A kormánypárti politikus jelezte, hogy az előző uniós ciklusban a központi régió nem részesült a fejlesztési forrásokból, azonban az EBP egy olyan jó kompromisszum, ami mindenki számára elfogadható.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - aki a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője - arról beszélt, az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy minél gyorsabban, könnyebben lehessen az egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzájutni. A miniszter úgy fogalmazott, hogy 2010 óta olyan fejlesztéseket tudtak megvalósítani az egészségügyben, amelyekre már régóta vártak az emberek, és ez a mostani fejlesztés is európai léptékű lesz.

Kiemelte, hogy az elkövetkező három évben 70 milliárd forint jut Budapest és Pest megye egészségügyi fejlesztésére.

A nemzetgazdasági miniszter utalt arra, hogy a Szent János Kórházzal együtt szintén fejlesztés indul a Szent Margit Kórházban, a Budai Irgalmasrendi Kórházban, valamint az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben is.

Varga Mihály szerint ezek a beruházások már az idei évtől javítani fogják az itt élők egészségügyi ellátását, és mindenkinek jogos igénye, hogy ez az ellátás folyamatosan megújuló színvonalú legyen.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink